Zeven op tien CISO’s vreest voor een cyberaanval

Je zal maar CISO zijn

ciso cyberaanval

CISO’s wereldwijd hebben niet al te veel vertrouwen in het vermogen van hun organisatie om cyberaanvallen af te slaan. Dit zet CISO’s ook onder persoonlijke druk.

Proofpoint ondervroeg 1.600 CISO’s wereldwijd, van Nederland tot Brazilië en Singapore. Het onderzoek illustreert dat de rol van CISO zijn geen eenvoudige is. Zeven op tien CISO’s vreest dat zijn of haar organisatie de komende twaalf maanden het slachtoffer kan worden van een cyberaanval, 31 procent ziet die dreiging zelfs als ‘zeer waarschijnlijk’.

Dit cijfer ligt min of meer gelijk met 2023, toen 68 procent vreesde voor een cyberaanval. In 2022 was dit nog minder dan de helft. 43 procent vreest dat zijn of haar werkgever onvoldoende voorbereid is op een potentiële cyberaanval. Dit is wel een verbetering van de 61 procent in 2023. 46 procent maakte effectief verlies van data mee, tegenover 63 procent in 2023.

De menselijke factor

Dreigingen komen vandaag vanuit alle mogelijke hoeken. Ransomware staat weer bovenaan de lijst van bedreigingen, met 41 procent die dit als dreigingsvorm nummer één aanstipt. Ook de snelle opmars van AI is een reden tot bezorgdheid voor CIO’s. 54 procent vreest dat AI een mogelijk risico kan inhouden, met de onderwijssector voorop.

CISO’s zien echter de eigen werknemers nog als de grootste bedreiging, van menselijke vergissingen tot bewust kwaad opzet. Daarentegen gelooft 86 procent wel dat werknemers zich bewust zijn van hun verantwoordelijkheden. CISO’s grijpen naar AI-technologie om menselijke fouten te corrigeren.

Je zal maar CISO zijn

De permanente dreiging van cyberaanvallen zet veel druk op CISO’s. Twee derde vindt dat ze onder buitensporige verwachtingen staan, meer dan de helft kampte met een burn-out tijdens de laatste twaalf maanden. Bovendien wordt er nog eens gesnoeid in de beschikbare budgetten. CISO’s vrezen ook voor persoonlijke gevolgen als hun organisatie getroffen zou worden door een cyberaanval.

Er is wel één positieve noot: CISO’s voelen zich beter begrepen door het bestuur. 84 procent heeft het gevoel dat ze op dezelfde lijn zitten met hun bazen. Dit was twee jaar geleden nog maar voor 52 procent het geval. Proofpoint komt hier wel tot een andere conclusie dan eerdere studies van Trend Micro en Palo Alto, die vaststelden dat beveiligingsteams toch nog vaak alleen staan binnen organisaties.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.