Check Point: ‘SASE is de toekomst’

Extreme networks

Beveiligingsbedrijf Check Point concludeert op basis van eigen onderzoek dat SASE-technologie de weg voorwaarts is voor netwerk en beveiliging.

SASE, kort voor Secure Access Service Edge, brengt beveiliging en WAN samen in de cloud. De technologie heeft het potentieel om moderne netwerkarchitectuur veiliger te maken. Vandaag worden SaaS en cloudtoepassingen immers gecombineerd met toegang van overal door gebruikers en dat brengt unieke uitdagingen met zich mee.

SASE wint aan populariteit

Israëlische beveiligingsspecialist Check Point denkt alvast dat de SASE-trein niet meer te stoppen is. Het bedrijf baseert zich daarvoor op onderzoek bij 450 IT- en beveiligingsspecialisten wereldwijd. Volgens dat onderzoek is 94 procent van de bevraagden intussen vertrouwd met het concept SASE, al loopt de adoptie voorlopig nog traag. Slechts negen procent vertrouwt op SASE voor zijn netwerkomgeving. 21 procent is wel van plan de technologie in de toekomst te omarmen.

Toch kijken de specialisten ook naar traditionele oplossingen met een grote poot on-premises. 69 procent van de ondervraagden geeft aan dat ze on-premises-capaciteit toevoegen terwijl 66 procent voor cloudgebaseerde beveiliging kiest. De wiskundigen onder ons merken dat die rekensom niet klopt zonder een derde cijfer: 36 procent doet beide.

SASE vs. SD-WAN

Uiteindelijk lijkt de stormloop naar SASE dus nog wel mee te vallen, al wint de technologie duidelijk aan belang. Logisch, aangezien de combinatie van hybride werk en SaaS IT-specialisten zenuwachtig maakt. 45 procent van de bevraagden denkt dat zijn of haar organisatie een hoger risico loopt nu telewerken de norm wordt. 40 procent geeft daarbij te kennen dat de ondersteuning van toegang op afstand voor hun werknemers een belangrijk pijnpunt vormt.

SASE is echter niet de enige oplossing voor een modern bedrijfsnetwerk. SD-WAN ziet zijn populariteit eveneens de hoogte in schieten. Een SASE-architectuur vertegenwoordigt een meer cloudcentrische aanpak van het bedrijfsnetwerk met het zwaartepunt in de cloud, terwijl SD-WAN het klassieke WAN-netwerk vervangt. SD-WAN is eveneens geoptimaliseerd voor verbinding met de cloud, maar het zwaartepunt blijft het eigen bedrijfsnetwerk.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.