De Belgische ICT-sector kampt met een structureel tekort aan cybersecurityexperts. Technologiefederatie Agoria pleit om de stiel als knelpuntberoep te erkennen.
Enkele recente grote cyberincidenten in ons land, zoals die op de stad Antwerpen, doen organisaties naarstiger dan ooit op zoek gaan naar beveiligingsexperts. Helaas blijken die zeer moeilijk te vinden op de arbeidsmarkt, concludeert Agoria na een recente bevraging bij de leden. Ofwel solliciteren te weinig mensen op openstaande vacatures, ofwel hebben de sollicitanten niet de juiste kennis en vaardigheden, licht woordvoerster Vickie Dekocker toe aan VRTNWS.
lees ook
Cyberaanvallen kosten steeds meer; maar wat met cyberverzekeringen?
Kwantitatief en kwalitatief tekort
VDAB publiceert elk jaar een lijst van knelpuntberoepen. Er is sprake van een knelpuntberoep als er voor een bepaalde jobinhoud een kwantitatief en/of kwalitatief tekort heerst op de arbeidsmarkt. Volgens Agoria voldoet het beroep van cybersecurityexpert aan die twee criteria en zou het dus mee op die lijst moeten komen.
Het beroep erkennen als knelpuntberoep zou een eerste stap kunnen betekenen in het wegwerken van het tekort, meent de belangengroep van de technologiesector. Dit moet helpen om meer relevante opleidingen te organiseren of openstaande vacatures sneller tot bij werkzoekenden met het juiste profiel te krijgen. Hogeschool Howest organiseert bacheloropleidingen en postgraduaten met focus op cybersecurity, maar die zijn voorlopig niet meer dan een druppel op een hete plaat.
Stress en burn-outs
Er zal meer nodig zijn om de job van cybersecurityexpert echt aantrekkelijk te maken. Uit een onderzoekt dat Mimecast in oktober 2022 publiceerde blijkt dat het leven van beveiligingsexperts lang geen rozengeur en maneschijn is. Een aanhoudende stijging van cyberaanvallen zet securityteams ond er permanente druk.
Cybersecurityexperts ervaren stress omdat ze weten dat aanvallers ieder moment kunnen toeslaan. Meer dan een derde wil na een aanval op hun organisatie van job veranderen, de helft ervaart mentale gezondheidsproblemen na een cyberaanval. Een veel voorkomende oorzaak van de onvrede is dat bedrijven ondanks alle waarschuwingen hun beveiligingsbudget niet kunnen/willen verhogen. Ook daar ligt dus mee de oplossing van het probleem.