Vergeleken met begin 2020 is het aantal Windows 7-gebruikers met de helft gedaald, maar 100 miljoen pc’s is nog steeds een verontrustend hoog aantal. De laatste veiligheidsupdate rolde Microsoft op 14 januari 2020 uit. Sindsdien is elk toestel een potentieel doelwit voor hackers.
In een analyse van ZDNet blijkt dat het aantal actieve Windows 7-pc’s met de helft gedaald is van 200 miljoen in januari 2020 naar 100 miljoen vandaag. Het haalt die cijfers uit analyses bij Amerikaanse overheidsstatistieken en commerciële diensten als StatCounter.
Een halvering is goed nieuws, maar 100 miljoen pc’s is nog steeds veel teveel voor een besturingssysteem dat al een jaar niet meer wordt ondersteund door Microsoft. Nochtans kan je tot op vandaag nog steeds gratis upgraden van Windows 7 naar Windows 10 om je computer opnieuw veilig te maken.
Veiligheidscontract bij Microsoft
De kans is groot dat het afgelopen jaar tal van Windows 7-gebruikers een upgrade hebben doorgevoerd uit schrik om gehackt te worden. De verdere daling van actieve Windows 7-pc’s belooft de komende jaren veel trager te verlopen. Wie nu nog aan boord is, blijft vermoedelijk verder werken tot de computer de geest geeft.
Het grote aantal Windows 7-gebruikers vandaag kan Microsoft mogelijk wel dwingen om bepaalde kritieke updates in de toekomst toch beschikbaar te stellen voor het oude besturingssysteem. In het verleden heeft het ook een paar keer Windows XP van een patch voorzien bij kritieke problemen waaronder Wannacry.
lees ook
WannaCry wordt elke maand nog miljoenen keren gedetecteerd
Bedrijven die voor kritieke infrastructuur Windows 7 gebruiken, kunnen altijd bij Microsoft terecht voor een verlengd securitybeleid. Enig nadeel: de kosten ervan stijgen elk jaar. Neem daarom zeker onze gids door met vier manieren om Windows 7 veilig te blijven gebruiken na einde ondersteuning.