Huawei registreert merknaam Harmony in Europa voor eigen OS

huawei

Huawei zet zijn plannen om een eigen alternatief besturingssysteem op de markt te zetten onverminderd door. Daarvoor werd in Europa recent de merknaam Harmony geregistreerd.

Huawei diende op 12 juli een aanvraag in bij het European Union Intellectual Property Office (EUIPO) voor de registratie van het handelsmerk Harmony, dat omschreven wordt als “downloadbare besturingsprogramma’s, mobiele besturingssystemen”. Dat schrijft het Nederlandse LetsGoDigital.

Harmony lijkt daarmee de Europese naam voor wat tot nu toe bekend stond als HongMeng OS, het eigen besturingssysteem waar Huawei al sinds 2012 aan sleutelt. Het OS zou bedoeld zijn voor alle soorten slimme apparaten, van smartphones tot routers, maar ook voor IoT en datacenters.

Ook het merk Ark OS werd eerder geregistreerd, maar het is nog niet duidelijk hoe dat zich dan tegenover de twee andere merknamen verhoudt. Huawei bouwt alleszins ook eigen laptops, die vandaag nog op Windows draaien.

Van 9 tot 11 augustus organiseert Huawei zijn ontwikkelaarsconferentie in thuisland China, naar verluidt de grootste editie tot nog toe. Het valt te verwachten dat we dan minstens een glimp zullen opvangen van de plannen rond het eigen besturingssysteem.

Android-alternatief

HongMeng, of Harmony, wordt in de eerste plaats gezien als een Android-alternatief voor mobiele telefoons. Huawei’s afhankelijkheid van Google werd in mei van dit jaar pijnlijk duidelijk, toen de Chinese telecomreus in de VS op de ‘Entity List’ belandde.

Amerikaanse bedrijven werden verboden om nog langer zaken te doen met Huawei, tenzij ze expliciete goedkeuring hebben. Google zag zich daardoor genoodzaakt om zijn Android-licentie in te trekken. Ook verschillende chipfabrikanten staakten tijdelijk hun samenwerking.

President Trump heeft ondertussen zijn houding tegenover dat handelsverbod gematigd, maar voorlopig blijft Huawei wel op de zwarte lijst staan. De voorwaarden voor een goedkeuring werden wel tijdelijk versoepeld.

Gerelateerd: Huawei’s Hongmeng OS richt zich ook op routers, IoT en datacenter

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home