Trump: Huawei mag opnieuw bij Amerikaanse leveranciers winkelen

huawei

Amerikaans president Trump heeft besloten dat Amerikaanse bedrijven toch toegestaan zijn om met Huawei handel te drijven. Eind mei werd de Chinese telecomreus door de VS op een zwarte lijst gezet, waardoor handel met het bedrijf effectief werd verboden.

De gevolgen van die beslissing hadden een bijzonder grote impact op Huawei’s netwerk- en consumentenactiviteiten. Verschillende Amerikaanse chipfabrikanten zagen zich genoodzaakt om leveringen voorlopig te staken en ook Google bevroor de samenwerking door de Android-licentie van het bedrijf in te trekken. De beslissing had zelfs invloed op samenwerkingen met bedrijven buiten de VS, zoals het Britse ARM.

De toekomst zag er daardoor een maand lang erg onzeker uit voor Huawei. Het bedrijf had zich weliswaar voorbereid op een dergelijk scenario – het had voor drie maanden componenten ingekocht en sleutelt al langer aan een eigen besturingssysteem –  maar de twijfel bij de consumenten liet zich voelen.

Huawei maakte vorige maand de schatting dat zijn internationale verkoop dit jaar 40 tot 60 procent zou dalen als gevolg van de sancties. In België blijft de lokale afdeling evenwel optimistisch. Bij ons zou de impact slechts minimaal zijn. “Tot midden mei was de groei groter dan erna, toen er een kleine daling kwam ten gevolge van de recente ontwikkelingen. Maar in vergelijking met een jaar geleden is er een stijging van de verkoop met 20 procent”, klonk het vorige week in een update aan de pers.

Politieke zet

Nu lijkt president Trump op zijn stappen terug te keren. “Amerikaanse bedrijven kunnen hun apparatuur verkopen aan Huawei. We hebben het over apparatuur waar geen groot probleem met de nationale veiligheid mee is”, zei hij na een ontmoeting met zijn Chinese collega Xi Jinping tijdens de G20-top afgelopen weekend.

Trump erkent dat Amerikaanse bedrijven “een enorme hoeveelheid” producten aan Huawei verkopen en dat sommige van die bedrijven “niet bepaald tevreden waren dat ze niet konden verkopen” aan Huawei.

De bijna nonchalante beslissing van Trump om Huawei op een zwarte lijst te zetten en daar nu weer af te halen, lijkt erop te wijzen dat het vooral een politieke zet was in de voortgaande handelsoorlog tussen de VS en China, die nu al maanden aan de gang is.

Het (tijdelijk) verbod heeft evenwel blootgelegd hoe afhankelijk Huawei is van de Verenigde Staten en wat de gevolgen zijn als die relaties worden verbroken. Het valt dan ook te verwachten dat het bedrijf zijn inspanningen voor de ontwikkeling van een eigen besturingssysteem en eigen chips verder zal opdrijven, om die afhankelijkheid te verminderen. Dat wordt geen eenvoudige klus, maar de nood voor een dergelijk plan B werd de voorbije maand pijnlijk duidelijk.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home