Amerikaanse overheid volgt Trump niet in opheffen Huawei-ban

Huawei

Het US Department of Commerce, het ministerie van Economische Zaken van de Verenigde Staten, houdt vast aan de handelsbeperkingen die Amerikaanse bedrijven verbieden zaken te doen met Huawei. Dit ondanks een uitspraak van president Trump eerder deze week, dat het verbod zou worden opgeheven.

Dat schrijft Reuters op basis van bronnen binnen het DOC die zeggen dat het personeel de boodschap heeft gekregen dat het handelsverbod nog steeds van kracht is en Huawei als dusdanig behandeld moet worden.

Huawei werd afgelopen mei op de zogenaamde ‘Entity List’ geplaatst, die Amerikaanse bedrijven verbiedt om zaken te doen met de Chinese telecomreus zonder speciale toestemming.

In een interne e-mail die Reuters kon inkijken, schrijft John Sonderman, Deputy Director van het Office of Export Enforcement, dat Huawei nog steeds op die lijst staat en gerelateerde licentie-aanvragen van Amerikaanse bedrijven als dusdanig moeten worden geëvalueerd.

Onduidelijk

President Trump zorgde afgelopen weekend voor onduidelijkheid over het handelsverbod, nadat hij tijdens de G20-top liet optekenen dat Amerikaanse bedrijven hun apparatuur opnieuw kunnen verkopen aan Huawei.

“Op verzoek van onze high-techbedrijven, en president Xi, heb ik ermee ingestemd dat het Chinese bedrijf Huawei producten van hen mag kopen die geen invloed hebben op onze nationale veiligheid”, zei hij in een tweet.

In een reactie aan Reuters noemde Huawei-CEO Ren Zhengfei de verklaring van Trump “goed voor Amerikaanse bedrijven”.

Voorlopig heeft het DOC voor zijn handhavingspersoneel evenwel nog geen aanvullende richtlijnen voorzien die met deze belofte rekening houden. Het huidige “presumption of denial“-licentiebeleid blijft van kracht, wat betekent dat elke aanvraag zeer strikt wordt nagekeken en amper licenties worden toegekend.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home