Microsoft Azure groeit sneller dan AWS

public cloud providers

Microsoft en Amazon hebben deze week allebei hun laatste kwartaalresultaten bekendgemaakt. Beide techgiganten zien de omzet uit public cloud toenemen, maar het is Microsoft Azure dat de grootste winsten boekt.

Het was een goed kwartaal voor zowel Amazon als Microsoft. Microsofts positieve resultaten zorgden er zelfs voor dat het bedrijf zijn beurswaarde even boven een biljoen dollar zag uitkomen. Vorig jaar waren ook Apple en Amazon daar al kort in geslaagd.

De belangrijkste sterkhouders blijven Windows en Office, maar ook Microsofts cloudplatform Azure wint aan belang. Op een totale kwartaalomzet van 30,6 miljard dollar, is 9,7 miljard dollar afkomstig van Intelligent Cloud. De businesstak waar Microsofts server- en cloudproducten onder thuishoren, groeide met 22 procent ten opzichte van het jaar ervoor. De kampioen binnen dit segment is Azure, dat 73 procent groeide in omzet.

Microsoft deelt geen concrete omzetcijfers voor Azure en zegt ook niet hoe groot het aandeel van de clouddienst precies is binnen het geheel van Intelligent Cloud. Wel zeker is dat Azure sneller groeit dan grote concurrent Amazon Web Services. AWS realiseerde een omzetgroei van 41 procent jaar op jaar, voor een totaal van 7,7 miljard dollar.

AWS is koploper in de public cloud en van groot belang voor Amazons business. Hoewel de cloudafdeling slechts verantwoordelijk is voor 13 procent van de totale kwartaalomzet van 59,7 miljard dollar, maakt het bedrijfsresultaat de helft uit van Amazons totale operationele winst.

Multi-cloud

De snelle groei van Azure in de laatste jaren heeft een eerder beperkte impact op het marktaandeel van AWS, vanwege de algehele groei van de markt en de toenemende focus op multi-cloud. Daarbij worden verschillende cloudomgevingen naast elkaar gebruikt. Een recente rondvraag door Flexera toont aan dat Azure op de hielen zit van AWS. Het marktaandeel van AWS zou volgens het onderzoek van de cloudspecialist in het afgelopen jaar zijn gekrompen van 64 naar 61 procent, terwijl Azure groeide van 45 naar 52 procent.

Amazons tweede grootste cloudklant, Apple, halveerde volgens The Information vorig jaar zijn uitgaven aan AWS. Het bedrijf wil de controle over zijn clouddiensten sterker in handen nemen door meer op eigen datacenters te berusten. De beslissing is een weerspiegeling van een bredere trend waarbij grote cloudklanten steeds vaker kiezen voor een hybride of multi-cloudarchitectuur. Apple betaalt vandaag nog altijd zo’n 30 miljoen dollar per maand voor het gebruik van Amazons cloudinfrastructuur.

Google, dat op een afstand de derde grootste public cloud aanbiedt, presenteert volgende week zijn kwartaalresultaten.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home