Waarom een multi-cloudstrategie onmisbaar is

multi-cloud

Volgens IDC zal 90 procent van de bedrijven tegen 2020 verschillende clouddiensten en -platformen combineren. De multi-cloudstrategie neemt de bovenhand en legt daarvoor een aantal belangrijke voordelen op tafel.

De cijfers liegen er niet om. Ook onderzoek van Forrester in opdracht van Virtustream geeft aan dat 86 procent van de bedrijven met meer dan 1.000 werknemers kiest voor een multi-cloudmodel. Zo’n 60 procent zegt bovendien dat ook bedrijfskritieke toepassingen naar de cloud worden verhuisd.

Die hoge adoptiegraad mag niet verbazen, gezien multi-cloud een bijzonder eenvoudig en wijdverspreid concept is. Van zodra meer dan één cloudleverancier bij een cloudstrategie wordt betrokken, spreken we al van multi-cloud. Wanneer je cloud in de breedste zin van het woord beschouwt en ook alomtegenwoordige SaaS-applicaties erbij rekent, is de overgang naar multi-cloud al geruime tijd aan de gang. Het werd alleen nog niet zo benoemd.

Een multi-cloudstrategie vertrekt vanuit het idee om de beste technologieën van meerdere cloudproviders te combineren, om zo ook de best mogelijke businessresultaten te bekomen. Het heeft heel wat voordelen om daarbij je eieren niet allemaal in één mand te leggen, gaande van veiligheid over flexibiliteit tot kostenbesparing.

Vendor lock-in

Wanneer je kiest voor een bepaald platform of technologie, loert het gevaar van vendor lock-in steeds om de hoek. Als bedrijf moet je niet alleen kunnen kiezen voor de oplossing die het best aansluit bij je specifieke noden, maar ook de vrijheid biedt om op te schalen of over te stappen wanneer die noden veranderen.

Bovendien verschillen behoeften vaak tussen verschillende departementen in een organisatie. Soms primeert snelheid en rekenkracht, soms is security belangrijker.


Lees dit: AWS, Azure en Google Cloud: wie presteert het best in welke regio?


In een multi-cloudmodel kies je de meest geschikte leverancier voor elke bedrijfsnood en afhankelijk van de geografische locatie. Veranderen die noden door evoluties in de markt, dan kan je snel schakelen, zonder dat je volledige cloudoplossing opnieuw moet worden ontworpen.

Een bijkomend effect is dat je betere prijzen en SLA’s kan onderhandelen, omdat je niet afhankelijk bent van één partij en leveranciers tegen elkaar kan uitspelen.

TL;DR: In een multi-cloudmodel heeft de klant de touwtjes in handen, niet de leverancier.

Kosten besparen

Naast het onderhandelen van gunstigere prijzen, maakt een multi-cloudstrategie ook kostenbesparing op andere posten mogelijk.

Door applicaties naar de cloud te verhuizen kan je eenvoudig on-demand resources toewijzen, om te beantwoorden aan de huidige noodzaak. Overprovisioning is niet meer nodig, waardoor de hardware-uitgaven en bijhorende onderhoudskosten drastisch kunnen worden verminderd. Ook door diensten die gespecialiseerde apparatuur vereisen naar de cloud te verhuizen, worden on-premises kosten verlaagd.

De multi-cloudtrend duwt daarnaast ook de cloudprijzen naar beneden. Prijsverschillen worden transparanter, terwijl de flexibiliteit van gebruikers om van leverancier te wisselen ervoor zorgt dat ze elkaar op prijs beconcurreren. Zogenaamde cloudbrokers maken het voor hun klanten eenvoudig om cloudleveranciers op één plaats te vergelijken en over te schakelen.

Nieuwe prijsmodellen zoals het ‘Spot Instances’-prijsmodel laten klanten bieden voor tijdelijk gebruik van ongebruikte rekencapaciteit aan gereduceerde prijs. Voor cloudleveranciers zijn dit soort veilingen interessant omdat hun beschikbare middelen zo maximaal worden ingezet, terwijl de klant in sommige gevallen maar een tiende van de normale prijs hoeft te betalen. Win-win dus.

TL;DR: De algemene beweging van de markt richting multi-cloud zorgt voor dalende prijzen en minder kosten voor on-premises infrastructuur.

Betrouwbaarheid

Het gebruik van een publieke clouddienst verlaagt het risico op dataverlies ten opzichte van infrastructuur die on-premises draait. Cloudleveranciers bieden over het algemeen een hoge betrouwbaarheid, met ingebouwde mechanismen die garanderen dat je data altijd beschikbaar is.

Multi-cloud gaat nog een stapje verder. Door de werklast en data tussen verschillende providers te verdelen, wordt het risico op downtime of dataverlies nagenoeg onbestaande. Toen Amazon Web Services in maart 2017 door een storing eruit lag, gingen ook een aantal high-profile klanten van de cloudreus, zoals Slack, Twitch en Medium, offline. Tegelijk wisten enkele andere diensten wel online te blijven, omdat ze hun cloudinfrastructuur hadden gediversifieerd.

AWS wordt nochtans als een betrouwbare cloudservice beschouwd, maar storingen kunnen zich altijd voordoen. Hetzelfde geldt voor andere grote spelers zoals Microsoft Azure, dat er afgelopen zomer enkele uren uitlag door een panne. Ook DDoS-aanvallen kunnen een grote impact hebben als al je applicaties in één cloud geparkeerd staan. Redundantie moet een onderdeel zijn van je multi-cloudstrategie om Single Point of Failure (SPOF)-incidenten te voorkomen.

TL;DR: Een multi-cloudstrategie creëert redundantie om je te behoeden voor downtime of dataverlies.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home