Belgisch cybersecuritycentrum geeft geen negatief advies over Huawei

Huawei

Het Belgische Centrum voor Cybersecurity (CCB) gaat geen negatief advies geven over het Chinese technologiebedrijf Huawei, dat onder andere door de Amerikanen wordt beschuldigd van spionage. Na maanden onderzoek heeft het CCB geen concrete aanwijzingen van die dreiging gevonden, schrijft De Standaard.

Sinds december gaat het Centrum voor Cybersecurity België (CCB) op zoek naar concrete bewijzen voor de verdenking van spionage. Het CCB valt onder de kanselarij van de eerste minister en kreeg de taak om een objectieve risicoanalyse uit te voeren naar het gebruik van Huawei-apparatuur in Belgische netwerkinfrastructuur, en een gefundeerd advies uit te brengen. In ons land werkt Huawei samen met Proximus, Orange en Telenet/Base.

“Tot op vandaag hebben we geen aanwijzingen die voldoende zijn om van een dreiging vanuit Huawei te kunnen spreken”, zegt Katrien Eggers, woordvoerster van het CCB. “Een eindrapport over de kwestie komt er niet, want wij blijven dit voortdurend opvolgen.”

Standpunt

Het onderzoek kwam er nadat verschillende andere landen reeds besloten om, onder druk van de Verenigde Staten, Huawei uit hun toekomstige 5G-infrastructuur te weren of de risico’s op Chinese spionage alleszins te onderzoeken. Het CCB heeft zich voor zijn eigen onderzoek onder meer op de rapporten van deze landen gebaseerd, maar ziet op dit moment geen reden voor een negatief advies.

Premier Charles Michel (MR) verklaarde eerder, na parlementaire vragen over het standpunt van België met betrekking tot Huawei, dat hij de analyse van het CCB hierover zou afwachten. Zo’n eindverslag komt er dus niet. Het is nu aan de premier om op basis van de beoordeling van het CCB een standpunt over Huawei in te nemen. Zijn woordvoerder reageerde niet op een vraag van de krant over de materie.

Geen bewijs

Ondanks de maatregelen en argwaan tegenover Huawei, is er tot op vandaag nog altijd geen concreet bewijs op tafel gelegd van banden met de Chinese overheid, behalve dat oprichter Ren Zhengfei een oud-officier van het Chinese leger is. Huawei zelf ontkent alle aantijgingen en benadrukt dat er nooit kwetsbaarheden in zijn apparatuur zijn gevonden.

Begin maart opende de Chinese telecomreus een cybersecuritycentrum in Brussel om spelers uit de industrie samen te brengen en volledige transparantie te bieden in zijn producten. Kort daarvoor, tijdens het Mobile World Congress in Barcelona, bevestigde Europees directeur Vincent Pang de bereidheid van het bedrijf om mee te bouwen aan een Europese 5G-infrastructuur en de nood aan een gemeenschappelijke security-standaard voor de hele industrie.

Bron: Belga

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.