Marktaandeel Windows 7 eindelijk omlaag

Windows 7

Minder dan een jaar voor het einde van de ondersteuning van Windows 7 door Microsoft begint de populariteit van het OS eindelijk te tanen.

Vanaf 14 januari 2020 loopt de ondersteuning voor van Microsoft voor Windows 7 finaal af. Toch is het besturingssysteem nog immens populair. Pas eind vorig jaar stak Windows 10 Windows 7 voorbij als meest gebruikte versie van het besturingssysteem, maar in de daaropvolgende maanden bleef het een nek aan nek-race. De afgelopen maand begint het verschil eindelijk te groeien.

Waar het marktaandeel van Windows 7 in februari nog op 38 procent stond versus 40 voor Windows 10, zien we nu 43,6 procent van het totale marktaandeel voor pc’s naar Windows 10 gaan, met een tweede plaats voor Windows 7 met 36,5 procent. De cijfers zijn afkomstig van Netmarketshare.

Trage migratie

Zelfs in het geval dat die trend blijft doorzetten, ziet het er nochtans naar uit dat Windows 7 ook na het einde van de ondersteuning nog populair zal blijven. Ondanks de waarschuwingen lijken veel mensen en bedrijven verknocht aan het OS. Dat zelfs Windows XP nog 2,3 procent van de laptop- en desktopgebruikers kan overtuigen, illustreert hoe hardleers sommigen zijn.

Wie te traag migreert, loopt het risico om te moeten betalen voor extra beveiligingsupdates en die bedragen kunnen aardig oplopen. Microsoft claimt dat de verregaande compatibiliteit tussen Windows 7 en 10 een migratie moet vereenvoudigen. Het bedrijf biedt zelfs zijn diensten aan om twijfelaars aan te tonen dat hun apps wel degelijk compatibel zijn. Wie toch twijfelt kan zijn Windows 7 omgeving virtualiseren via een nieuw aanbod van Microsoft in afwachting van een overstap naar Windows 10. In de virtuele omgeving blijven beveiligingsupdates nog wel enige tijd gratis doorlopen.

Gerelateerd: Einde Windows 7: wat je moet weten voor je upgradet naar Windows 10

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home