Slechts enkele dagen voor de start van het Mobile World Congress in Barcelona trekt Samsung de aandacht naar zich toe met de lancering van drie nieuwe telefoons in de Galaxy S-reeks. Voor de tiende verjaardag van zijn vlaggenschipsmartphone gooit Samsung alle compromissen overboord, als je bereid bent om de portemonnee open te trekken.
Zoals de traditie is bij grote smartphonelanceringen, was al veel informatie op voorhand gelekt. Van het formaat, over de specificaties, tot de cameraperforatie in het display: alle geruchten werden vanavond bevestigd.
Samsung stelde in totaal drie nieuwe smartphones voor: de Galaxy S10 en S10 Plus, en een goedkopere Galaxy S10E. Daarmee volgt de Zuid-Koreaanse fabrikant het voorbeeld van Apple met de iPhone XS, iPhone XS Max en iPhone XR. De telefoons hebben respectievelijk een schermdiagonaal van 6,1 inch, 6,3 inch en 5,8 inch in een 19:9-schermverhouding.
Infinity O
Alle drie hebben ze wat Samsung een ‘Infinity-O Display’ noemt. Daarmee doelt de fabrikant op de perforatie rechtsboven in het scherm, die ruimte laat voor de frontcamera – en in het geval van de S10 Plus zelfs twee. Verder bestaan de telefoons nagenoeg volledig uit scherm langs de voorkant, er is geen sprake van een ‘notch’. De drie telefoons hebben een HDR10+-amoledscherm, maar de resolutie en glaskwaliteit verschilt.
Voor de S10 en S10 Plus is dat 3.040 bij 1.440 pixels en Gorilla Glass 6, de S10E stelt het met 2.280 bij 1.080 pixels en Gorilla Glass 5. Samsung maakt zich sterk dat deze toestellen de eerste zijn die HDR10+ ondersteunen. De S10 en S10 plus hebben bovendien een maximale helderheid tot 1.200 nits, wat zichtbaarheid bij direct zonlicht ten goede moet komen.
Met uitzondering van het cameragat, blijft het design langs voor redelijk trouw aan de Galaxy S9 van vorig jaar. Samsung houdt op de S10 en S10 Plus vast aan de afgebogen bezels boven- en onderaan het scherm en het aflopende glas. Wel verschillen de hoeken en de afwerking. Waar je al een expert moest zijn om de S9 en de S8 uit elkaar te halen, zet Samsung hier wel degelijk een nieuw design in de markt. Samsung claimt dat het doortrekken van het scherm tot boven tot gevolg heeft dat de toestellen iets kleiner zijn dan hun voorgangers maar toch meer schermruimte bieden.
De S10E houdt het bescheidener, zonder aflopend glas en met bezels rondom het hele scherm. Het toestel voelt nog steeds premium aan, kost ook nog meer dan genoeg, maar schreeuwt toch ‘budget’ wanneer je het naast zijn twee grote broertjes legt. De toegewijde Bixby-knop, USB-C-poort én een – stilaan met uitsterven bedreigde – 3,5 mm-aansluiting tekenen present op de drie toestellen. Je kan de Bixby-knop nog steeds uitschakelen maar voortaan is het ook eindelijk mogelijk om nieuwe functies aan de knop toe te wijzen. Handig, aangezien er nog geen Nederlandstalige versie van Bixby gepland staat.
Ultrasoon
De vernieuwing is het duidelijkst aan de achterkant. De vingerafdruksensor is weggehaald en zit nu onder het scherm, net zoals dat ook bij de Huawei Mate 20 Pro en OnePlus 6T het geval is. Samsung gebruikt wel een andere techniek met ultrasone sensor, die sneller en veiliger zou moeten zijn dan bij voornoemde smartphones. Concreet worden ultrasone golven gebruikt om een 3D-scan van je vinger te maken. Samsung vergelijkt de techniek met de echolocatie van een vleermuis. Het grote voordeel van de ultrasone 3D scan is dat die betrouwbaar werkt in uitdagende omstandigheden, bijvoorbeeld als het scherm of je vingers nat zijn.
Een klassieke optische scanner zoals je die in andere toestellen terugvindt, laat het dan sneller afweten. Een vergelijkende test zal moeten uitwijzen of dat klopt, maar we zijn hoopvol. Ook deze functie ontbreekt bij de S10E; die heeft een vingerafdruksensor aan de zijkant die ons sterk doet denken aan de oplossing van Sony in zijn Xperia line-up destijds. De plaatsing is in ieder geval een stuk beter dan die van de vorige twee edities, waar de sensor een ietwat onhandige vorm had en op de achterkant buiten bereik van grote handen was terug te vinden.
Daarnaast vinden we zowel op de S10 als S10 Plus een gelijkaardig camerasysteem met drie lenzen: de hoofdcamera is een optisch gestabiliseerde 12 megapixel breedhoek (f/1.5)-camera, die wordt bijgestaan door een 12 megapixel telefoto (f/2.4), en 16 megapixel ultrabreedhoek (f/2.2). De S10E stelt het met slechts twee camera’s en laat de telefotolens achterwege. Vooraan hebben ze alle drie een frontcamera met 10 megapixels (f/1.9) die voor het eerst ook in 4K kan filmen. De S10 Plus voegt er bovendien nog een 8 megapixelcamera (f/2.2) aan toe om diepte te creëren. Bokeh-effect in selfies kan op alle toestellen, maar de extra hardwareondersteuning op de S10 plus zou een beter resultaat afleveren.
1 terabyte
Onder de motorkap draaien de telefoons op de nieuwe Exynos 9820 (in bepaalde markten zoals de VS wordt de Snapdragon 855 gebruikt). De 9820 is gebakken op een 8nm FinFET-proces. De SoC beschikt over acht rekenkernen en een Mali-G76 MP12-gpu, die de prestaties op vlak van rekenkracht en energieverbruik met 20 tot 40 procent verbeteren. Voor het eerst heeft de chipset ook een geïntegreerde neural processing unit (NPU) voor AI-workloads, zoals het herkennen en optimaliseren van foto’s. De kleinere productienode zorgt bovendien voor een lager stroomverbruik in relatie met de prestaties, wat zich moet laten voelen in de autonomie.
De telefoons komen in verschillende combinaties van RAM en opslag. De S10E start met 6 GB RAM maar is ook beschikbaar met 8 GB, de gewone S10 doet het sowieso met 8 GB, wie all in wil gaan en de meest high end Galaxy S10 plus koopt, kan tot 12 GB aan RAM krijgen. Is dat veel te veel? Vanzelfsprekend, maar Samsung gaat er vanuit dat overkill best mag in het meest premium segment.
Zo krijgt de meest uitgebouwde versie van de S10 Plus een mooie terabyte aan intern geheugen mee. Voor de S10 kan je kiezen tussen 128 GB en 512 GB, de S10E moet het stellen met een doorgaans nog steeds adequate 128 GB. Het geheugen is uitbreidbaar op alle exemplaren, al moet je kiezen tussen een externe geheugenkaart of dualsimfunctionaliteit: het betreffende slot doet dienst voor beide functies.
Omgekeerd laden
De batterijcapaciteit bedraagt 4.100 mAh voor de S10 Plus, 3.400 mAh voor de S10 en 3.100 mAh voor de S10E. De nieuwe Galaxy’s ondersteunen snel draadloos opladen. Bovendien kan je de telefoons ook gebruiken om andere accessoires draadloos op te laden, zoals de eveneens aangekondigde draadloze oortjes Galaxy Buds. Ook telefoons van andere merken opladen is in principe geen probleem. Samsung gebruikt machine learning om de autonomie van de toestellen te optimaliseren, iets dat we steeds meer zien vandaag. De slimme software moet zo apps klaarzetten voor momenten waarop je ze doorgaans veel gebruikt, en ze in slaap wiegen wanneer je ze doorgaans kan missen.
De telefoons komen uit de doos met Android 9.0 Pie, met daarover de nieuwe One UI van Samsung. Die biedt een meer uitgeklede en minimalistische interface in vergelijking met Samsung Experience en Touchwiz daarvoor. Samsung dacht goed na over de UI, die een onderscheid maakt tussen de ‘viewing area’ bovenaan, en een interactief deel in de onderste helft van het scherm.
Dat uit zich in kleine maar slimme details. Voeg je bijvoorbeeld een nieuw contact toe, dan zit de knop om dat contact op te slaan mooi onderaan boven het toetsenbord in de plaats van helemaal bovenaan. Het moet de bediening van de smartphones eenvoudiger maken. Een korte hands-on geeft ons de indruk dat de UI gewoon goed doordacht en intuïtief is: hoed af voor Samsung.
Prijzen en beschikbaarheid
De telefoons zullen beschikbaar zijn in vier kleuren: wit, zwart, groen of blauw. De goedkopere S10E krijgt ook nog een gele variant, terwijl de duurste S10 Plus met 12 GB RAM en 1 TB opslag een keramische uitvoering in wit of zwart krijgt.
Pre-orders gaan onmiddellijk van start en de eerste telefoons worden al vanaf 8 maart uitgeleverd. Prijzen beginnen vanaf 749 euro voor de Galaxy S10E, 899 euro voor de Galaxy S10 en 999 euro voor de Galaxy S10 Plus. De duurste configuratie van de Galaxy S10 Plus zal voor 1.599 euro over de toonbank gaan.
Gerelateerd: Samsung lanceert vouwbare smartphone Galaxy Fold