Huawei-CEO: “De VS kan ons niet verpletteren”

Huawei

In een exclusief interview met BBC spreekt Ren Zhengfei, oprichter en CEO van Huawei, zich opnieuw uit over de spionageverdenkingen vanuit de VS en andere landen, en de arrestatie van zijn dochter en Huawei-CFO Meng Wanzhou.

“Er is geen enkele manier waarop de VS ons kan verpletteren”, vertelt Ren in het interview. “De wereld heeft Huawei nodig omdat we geavanceerder zijn.”

Terwijl de Verenigde Staten overweegt om het gebruik van Huawei-apparatuur door Amerikaanse bedrijven te verbieden, roept het ook bondgenoten op om de Chinese telecomreus uit te sluiten van 5G-investeringen. Mike Pompeo, buitenlandminister van de VS, voerde vorige week de druk verder op door te insinueren dat Washington nog moeilijk zal kunnen samenwerken met bondgenoten die Huawei-technologie in hun netwerken gebruiken.

Onder meer Australië en Nieuw-Zeeland gaven reeds gehoor aan de oproep van de VS, terwijl het Verenigd Koninkrijk en Duitsland geen reden zien om Huawei uit te sluiten bij de uitrol van 5G-netwerken. In België werkt het Centrum voor Cybersecurity (CCB) nog aan een advies. Proximus en Orange maken vandaag al gebruik van Huawei-apparatuur in hun netwerken, terwijl Telenet beroep doet op het eveneens Chinese ZTE.

Amerika is de wereld niet

Ren toont zich zelfzeker dat zijn bedrijf bestand is tegen de kritiek vanuit het Westen. “Zelfs als ze meer landen overhalen om ons tijdelijk niet te gebruiken, kunnen we de zaken een beetje terugschroeven”, vertelt de CEO. “Omdat de VS ons blijft viseren en beschuldigen, heeft dit ons gedwongen onze producten en diensten te verbeteren.”

De Huawei-topman benadrukt dat de Verenigde Staten maar een deel van de wereld is. Na thuisland China is Europa vandaag de belangrijkste afzetmarkt voor het bedrijf. “Als de lichten uitgaan in het westen, zal het oosten schijnen. En als het noorden donker wordt, dan is er nog steeds het zuiden. Amerika vertegenwoordigt de wereld niet.”

Relaties Chinese overheid

De voornaamste zorg van de VS is dat steeds meer telecomverkeer over Chinese netwerken gaat en daardoor risico loopt om te worden afgeluisterd door China. Huawei is een privaat bedrijf maar het verleden van Ren als officier bij het Chinese leger wekt de vermoedens van banden met de Chinese overheid.

De CEO erkent dat er een comité van de Communistische Partij bestaat binnen zijn bedrijf, maar wijst erop dat dit een wettelijke verplichting is voor alle bedrijven – binnen- en buitenlands – die zaken doen op Chinees grondgebied. Hij benadrukt dat het faciliteren van spionage een risico is dat hij nooit zal nemen.

“We zullen de afkeer van ons land en onze klanten over de hele wereld voor zoiets niet riskeren”, vertelt Ren. “Ons bedrijf zal nooit spionageactiviteiten ondernemen. Als dergelijke acties gebeuren, sluit ik het bedrijf.”

Arrestatie dochter

Ren sprak ten slotte ook over de arrestatie van zijn dochter, Meng Wanzhou. Meng, tevens de financieel directeur van Huawei, werd begin december gearresteerd in Canada op vraag van de Verenigde Staten. Die vragen haar uitlevering op verdenking van bankfraude, witwaspraktijken en het stelen van bedrijfsgeheimen.

“Ten eerste maak ik bezwaar tegen wat de VS heeft gedaan. Dit soort politiek gemotiveerde actie is niet acceptabel”, zegt Ren. “De VS straffen anderen graag. Telkens er een probleem is, zullen ze dergelijke vijandige methoden gebruiken.”

“We protesteren hiertegen, maar nu we deze weg zijn ingeslagen, laten we het over aan de rechtbanken”, besluit de Huawei-topman.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home