Niet-traditionele achtergrond prima geschikt voor invulling cybersecuritybanen

Het aantal openstaande vacatures voor cybersecuritybanen  telt wereldwijd ruim drie miljoen. Dat probleem zal in 2019 alleen maar groter  worden doordat bedrijven door toenemende digitalisering steeds vatbaarder worden voor cyberaanvallen. Bedrijven leggen in hun zoektocht naar personeel onnodig de focus op cyberprofessionals met een bachelordiploma in programmeren, computerwetenschappen of computertechniek.

Volgens de techsite hoeven de achtergronden van ontluikende cyberprofessionals niet zo goed te zijn. Cybersecurity is lang een gebied geweest dat mensen met niet-traditionele achtergronden omarmde. Er zou nagenoeg geen cybersecurity-professional ouder dan 30 jaar zijn, die een graad in cybersecurity heeft. Velen zouden zelfs geen diploma in computerwetenschappen hebben. Sterke kandidaten hebben een achtergrond als programmeur, systeembeheerder of netwerkingenieur.

Nieuwsgierigheid, kennis en passie

Professionals hebben volgens Techcrunch nieuwsgierigheid, kennis van het huidige dreigingslandschap en een sterke passie voor leren en onderzoek nodig. Iets wat hen met de nodige training, tools en technologieën kan worden bijgebracht.

Alleen al in de VS kwamen er tussen september 2017 en augustus 2018 ruim 314.000 extra banen beschikbaar voor cybersecurity-professionals. Een functie die een ervaren professional al gauw zo’n 95.000 dollar op jaarbasis kan opleveren. De VS telt momenteel zo’n 714.000 cybersecurity-professionals. Mochten de meer dan 300.000 vacatures worden opgevuld, krijgt deze sector een boost van meer dan 40 procent. Maar dan moeten ze wel gevonden worden.

Naast een te strenge selectie tijdens het werven van kundige professionals, doen bedrijven te weinig om hun IT- en cyberpersoneel technisch up-to-date te houden. Zo zouden zij hun IT-personeel niet op de juiste manier voorzien in onderwijs en steun in het implementeren van beveiligingstechnologieën.

New collar jobs

Toch is er verbetering op komst. Zo investeerde de staat Georgia onlangs in een 100 miljoen dollar kostend cyberbeveiligingscentrum en werken steeds meer staten samen met hogescholen en universiteiten aan educatieve programma’s voor het gebruik van innovatieve technologieën. Daarnaast zijn er cyber-bootkampen, tweejarige cybersecurity-programma’s op scholen en investeren ook  technologiereuzen als IBM  in wat zij noemen: ‘new collar jobs‘. Werknemers nemen hun vaardigheden op door middel van on-the-job training, industriële certificeringen en cursussen en vertegenwoordigen sinds 2015 inmiddels zo’n 20 procent van de Big Blue cybersecurity-medewerkers.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home