‘Er komt geen iPhone met 5G voor 2020’

iPhone XS

Heel wat concurrenten willen in 2019 de eerste 5G-toestellen lanceren, maar Apple mikt pas op 2020 volgens een nieuw rapport. De belangrijkste reden hiervoor is de afhankelijkheid van Intel-modems die nog niet klaar zijn voor 5G, in tegenstelling tot Qualcomm.

Een nieuw rapport van Bloomberg bevestigt eerdere geruchten dat Apple 5G nog niet zal ondersteunen in 2019. Meerdere bronnen dichtbij de plannen van Apple bevestigen dat Intel de uitgesproken kandidaat is om de 5G-modem aan te leveren.

Die keuze lijkt ons logisch gezien de vete tussen Qualcomm en Apple over patenten, boetes en royalties. Haast alle Android-fabrikanten maken wel gebruik van Qualcomm-chips en kunnen daarom gebruik maken van 5G-technologie in 2019 wanneer de chips leverbaar zijn.

Het is niet echt een verrassing dat de iPhone later dan de concurrentie de wissel naar 5G zal maken. Toen 4G wereldwijd werd uitgerold, heeft Apple gewacht op de tweede generatie chips om de impact op de batterij maximaal te beperken.

Bovendien zal maar een beperkt aantal landen 5G uitrollen in 2019 met initieel een focus op grotere steden voordat ze overschakelen naar nationale dekking.

Orange 5G-test

Orange demonstreerde in september nog een 5G-testopstelling in Luik. In een klassieke snelheidstest noteerden Orange en Nokia met hun 5G-opstelling een downloadsnelheid van 6 Gbps en een latency van 1 à 2 milliseconden. Dat is evenwel nog maar het begin.

“We werken aan een technologie voor de komende tien of vijftien jaar. 5G moet uiteindelijk snelheden tot 25 Gbps mogelijk maken, waar de theoretische snelheid van 4G vandaag 1 Gbps bedraagt”, benadrukt Mouthon, Key Account CTO bij Nokia.

“Nog belangrijker is de latency”, treedt Stefan Slavnicu, CTO bij Orange, hem bij. “We demonstreren een latency van 2 milliseconden. Bij 4G-netwerken schommelt die latency tussen 30 en 50 milliseconden.”

 

Gerelateerd: Qualcomm verkleint 5G-antennes met 25% voor 2019-lancering

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home