Orange heeft vandaag voor het eerst een aantal concrete use-cases van 5G gedemonsteerd, samen met netwerkpartner Nokia. De provider is in volle voorbereiding om zijn netwerk tegen 2020 klaar te maken voor de 5G-technologie.
Techzine zakte af naar Luik, waar Orange België in het bijzijn van Stéphane Richard, CEO van de Orange-groep, voor het eerst een aantal toekomstige 5G-toepassingen heeft gedemonstreerd. Het gebruikte daarvoor technologie van Nokia. Orange-woordvoerster Annelore Marynissen wilde evenwel nog niet bevestigen dat de operator ook voor zijn uiteindelijke 5G-infrastructuur met de Finse netwerkspecialist in zee zal gaan.
Concreet werd een bestaand 4G-basisstation van Nokia gebruikt met daarop een softwarelaag die een 5G-verbinding binnen de 3,5 GHz-band mogelijk maakt. Dat is ook hoe Nokia zijn 5G Ready-oplossingen vandaag in de markt zet. “Zo garanderen we een vlotte overgang”, vertelt Philippe Mouthon, Key Account CTO bij Nokia. “De infrastructuur ondersteunt niet alleen de nieuwe 5G-verbindingen, maar ook de bestaande 4G-connecties.”
In eerste instantie zal de 3,5 GHz-band worden gebruikt voor 5G-verbindingen. Die kan nog verder worden aangevuld met de lagere 700 MHz-band om de dekking ten goede te komen en verschillende extra frequentiebanden voor specifieke use-cases. 5G draait rond schaalbaarheid, snelheid en lage latency. De technologie opent de deuren voor nieuwe toepassingen rond virtual en augmented reality, IoT, slimme auto’s en het veelbesproken industry 4.0.
Lees dit: De toekomst van 5G: hoe ver staan we vandaag?
Minimale latency
In een klassieke snelheidstest noteerden Orange en Nokia met hun 5G-opstelling een downloadsnelheid van 6 Gbps en een latency van 1 à 2 milliseconden. Dat is evenwel nog maar het begin. “We werken aan een technologie voor de komende tien of vijftien jaar. 5G moet uiteindelijk snelheden tot 25 Gbps mogelijk maken, waar de theoretische snelheid van 4G vandaag 1 Gbps bedraagt”, benadrukt Mouthon.
“Nog belangrijker is de latency”, treedt Stefan Slavnicu, CTO bij Orange, hem bij. “We demonstreren vandaag een latency van 2 milliseconden. Bij 4G-netwerken schommelt die latency tussen 30 en 50 milliseconden.”
Het belang van die minimale latency werd in enkele andere toepassingen gedemonstreerd:
- Sector 1, het professionele esports-team van België dat gesponsord wordt door Orange België, verbond 3 spelcomputers via 5G om League of Legends, Hearthstone en Fifa 18 te spelen. Een minimale latency is voor professionele gamers cruciaal, terwijl het hoge debiet van 5G toelaat om ondertussen ook een HD-stream uit te zenden.
- Een tweede demo toonde drie robots die samen één plateau vasthielden en een balletje in evenwicht moesten houden. Deze demonstratie toonde hoe 5G in de ‘fabriek van de toekomst’ kan worden ingezet om machines in realtime met elkaar te laten communiceren.
- Ook bij autonome wagens is een zo laag mogelijke latency van groot belang. Orange en Nokia demonstreerden dit met speelgoedauto’s die in realtime met elkaar communiceerden om botsingen te vermijden op een circuit in de vorm van een 8.
Andere demo’s die we te zien kregen, waren een holografische realtime 3D-videoconstructie van een concert en live 360°-streaming in 8K via een VR-headset. “Consumenten zullen dankzij 5G nog meer video’s in erg hoge definitie kunnen bekijken en zich nog meer onderdompelen in realtime AR- en VR-ervaringen”, zegt Michaël Trabbia, CEO van Orange België.
Regulering
Orange bevestigde vandaag nogmaals de ambitie om tegen 2020 zijn 5G-technologie te kunnen uitrollen, al hangt veel ook af van het wetgevend kader. Beltug, de grootste Belgische vereniging van ICT-leiders, trok daarvoor eerder dit jaar reeds aan de alarmbel. In het bijzonder in Brussel is de uitrol van een volwaardig 5G-netwerk onhaalbaar onder de huidige stralingsnorm van 6 volt per meter, zo meent de belangenorganisatie.
Ook de politieke beslissing om de komst van een vierde mobiel netwerk in ons land mogelijk te maken, kan potentieel gevolgen hebben voor de uitrol van 5G. Zowel Orange als concurrenten Telenet en Proximus waarschuwden reeds dat de komst van een nieuwe speler een impact zal hebben op toekomstige investeringen.
Die vrees werd nogmaals door Orange Groep-CEO Stéphane Richard herhaald, in een toespraak voor het aanwezige publiek. “Het is een politieke beslissing die steunt op oppervlakkige motieven, met een potentieel grote impact. Bovendien is het geen goed antwoord op het probleem dat zich vandaag in België stelt. (Orange ziet met name een concurrentieprobleem op de vaste markt, nvdr.) Overal ter wereld zien we dat de telecommarkt zich verder consolideert. Er is dus meer debat nodig”, besluit de CEO van de Orange-groep.