Blockchainstudie vindt geen enkel bewijs van succes

blockchain

Blockchain wordt aangeprezen als het antwoord op alles, maar een onderzoek naar 43 geavanceerde blockchainoplossingen in de internationale ontwikkelingssector vond geen enkel bewijs voor succes van de technologie.

“We vonden een wildgroei aan persberichten, whitepapers en overtuigend geschreven artikelen”, schrijven de onderzoekers in een blogpost op MERL Tech. “We vonden evenwel geen documentatie of bewijs van de resultaten die blockchain volgens deze claims zou hebben bereikt. We hebben ook geen geleerde lessen of praktische inzichten gevonden, zoals die beschikbaar zijn voor andere technologieën in ontwikkeling.”

Ook wanneer de onderzoekers rechtstreeks contact opnamen met verschillende blockchainbedrijven, kwamen ze terug van een kale reis. “Niemand was bereid om gegevens te delen […] Ondanks alle hype over hoe blockchain ongekende transparantie brengt in processen en operaties in omgevingen met weinig vertrouwen, is de industrie zelf ondoorzichtig.”

De onderzoekers stellen vast dat er vooral veel verkooppraatjes worden gedaan om de zogezegde waarde van blockchain te belichten, maar bewijs daarvan in de realiteit blijft uit. Blockchain wordt vandaag enorm gehypet, maar veelal ook verkeerd begrepen.

Onder al die hype gaat in essentie een databasetechnologie schuil die nog kampt met heel wat prestatie- en schaalbaarheidsproblemen. Veel van de beloftes die nu met blockchain worden gemaakt, kunnen in de meeste gevallen ook met een klassieke database worden opgelost.

Gerelateerd:  Hoe Fujitsu blockchain voorbij de hype begeleidt

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home