Google luistert naar Europa en maakt eigen apps betalend voor fabrikanten

android 9 pie

Google werd afgelopen zomer op de vinger getikt door Europa wegens zijn monopoliepositie met Android. Het verplichtte volgens het onderzoek fabrikanten om Google-apps prioriteit te geven op elk nieuw toestel. Google is het daar niet mee eens, maar onderneemt nu stappen om hogere boetes te vermijden.

Het Europese antitrustonderzoek naar Android is al enkele jaren aan de gang. De EU beschuldigt Google ervan zijn machtspositie op de mobiele markt te misbruiken. Android-fabrikanten die de Play Store aanbieden, zijn vandaag verplicht om ook andere Google-diensten, zoals Google Search en Chrome, vooraf te installeren. Dat leidt volgens Europa tot een oneerlijk concurrentievoordeel, met een boete van 4,3 miljard euro als gevolg.

Google gaf als antwoord dat het in 2017 nog een voorstel had verstuurd naar de Europese Unie, maar dat kwam veel te laat in het onderzoek en werd afgeketst door Europacommissaris voor Concurrentie Margrethe Vestager als “too little, too late”.

Eigen keuze

Nu heeft Google in en blogpost gereageerd wat de volgende stappen zijn volgens de zoekgigant. Fabrikanten zijn niet meer verplicht om de Google-apps standaard mee te leveren wanneer ze Android willen installeren op een toestel. Bovendien moeten fabrikanten voortaan een licentie betalen om de populaire Google-apps te installeren op hun toestellen.


Lees dit: Google krijgt Europese boete van 4,3 miljard euro voor Android


Er is volgens Google een overeenkomst met Europese fabrikanten over de licentiekosten, maar de blog specifieert niet welke apps geld kosten en welke niet. De nieuwe regel gaat in vanaf 29 oktober. Een rapport in The New York Times vertelt dat Google één betalend pakket wil aanbieden aan fabrikanten met Google Play, Gmail, YouTube en Google Maps.

Wat betreft Google Search en de Chrome-browser spreekt Google over andere commerciële licenties met Europese bedrijven.

Betalende apps

Google heeft altijd een gratis versie van Android aangeboden aan de fabrikanten in het verleden, maar om gratis toegang te krijgen tot de Play Store met talrijke apps verplichtte de zoekgigant ook andere apps zoals de Chrome-browser en Google Search.

Met de nieuwe zet van Google zouden fabrikanten moeten kunnen kiezen welke apps ze vooraf willen installeren. Zo zouden ze bijvoorbeeld de Play Store kunnen kopen, maar Google Search en YouTube links kunnen laten liggen. Gebruikers zouden die dan apart moeten downloaden uit de Play Store, mochten ze die willen gebruiken.

Google luistert dus naar de Europese Unie, maar het valt af te wachten of de EU ook akkoord gaat. Wanneer fabrikanten ineens moeten betalen voor Google-apps, zou dat betekenen dat er minder budget is voor andere partijen en behoudt Google zijn monopolie. We wachten op een officiële reactie van de Europese Unie.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home