De nieuwe iPhone XS en iPhone XR ondersteunen voor het eerst twee verschillende telefoonnummers. Dat is leuk, maar in België ben je er niets mee. Er is nog altijd maar plaats voor één fysieke simkaart in de toestellen. De tweede simkaart is een virtuele eSIM en die technologie ondersteunen de Belgische providers nog niet. Techzine nam een stand van zaken op.
Een eSIM is een chip die rechtstreeks op de printplaat gesoldeerd is en niet kan worden verwijderd. De technologie vond tot nog toe vooral zijn weg naar M2M-toepassingen (Machine to Machine), maar duikt sinds kort ook op in de eerste consumententoestellen. Onder meer de Samsung Galaxy Watch en Apple Watch 3 (en 4), alsook de Pixel 2 van Google ondersteunen eSIM. En nu dus ook de nieuwe iPhones.
Voor de consument maakt eSIM het in theorie eenvoudiger om tussen operatoren te wisselen. Je hoeft niet langer een fysiek kaartje te vervangen, alles gebeurt softwarematig. Bij een reis buiten Europa kan je zo makkelijk naar een lokaal netwerk overschakelen om roamingkosten te vermijden. Een bijkomend voordeel, dat Apple reeds met de Watch demonstreert, is dat je een nummer tussen twee apparaten kan delen. De eSIM in de Apple Watch kan worden geconfigureerd met hetzelfde telefoonnummer als een iPhone, op voorwaarde dat beide toestellen van hetzelfde netwerk gebruikmaken.
Apple heeft wellicht zijn eigen redenen om te kiezen voor eSIM in plaats van een reguliere simkaart. De chip neemt nog minder ruimte in beslag dan een nanosim, waardoor het de weg effent voor nog dunnere smartphones. Bovendien helpt het bij de waterdichtheid – de iPhone XS is voor het eerst IP68-gecertificeerd. Die voordelen dienen wel enigszins te worden genuanceerd, aangezien Apple ook nog altijd een uitneembare sim tray voor een klassieke nanosim aanbiedt.
Beperkte ondersteuning
Als we een inschatting mogen maken, vermoeden we dat Apple de technologie vooral heeft toegevoegd om de industrie in zijn geheel een duw richting eSIM te geven. Voorlopig wordt de virtuele simkaart nog maar door een beperkt aantal providers in een tiental landen ondersteund.
Heel wat operatoren staan nog altijd huiverachtig tegenover eSIM. Ze zien het eenvoudig kunnen wisselen tussen providers als een bedreiging en lijken de boot zo lang mogelijk af te houden. Ook onze Belgische providers bieden voorlopig nog geen ondersteuning voor eSIM.
Belgische providers
We namen poolshoogte bij de drie grote mobiele operatoren in ons land naar hun plannen rond eSIM. Niet geheel onverwacht is nog geen enkele Belgische provider klaar om eSIM vanaf vrijdag, wanneer de iPhone XS bij ons in de winkelrekken ligt, aan te bieden.
Orange lijkt reeds het verst te staan, maar durft nog geen concrete timing te geven. “Op groepsniveau staan we in rechtstreeks contact met Apple om de integratie in goede banen te leiden, maar de aanpassing van alle processen vraagt wel wat tijd”, zegt de operator bij monde van zijn woordvoerster.
Proximus stelt zich eerder afwachtend op: “Zoals met alle technologische ontwikkelingen, volgen we ook de evoluties op het vlak van eSIM op de voet. De vaststelling dat de nieuwe iPhones nog steeds compatibel zijn met een fysieke sim, toont voor ons ook aan dat de markt nog niet klaar is voor eSIM alleen.”
Ook Telenet bekijkt de mogelijkheden van eSIM, maar zit nog in een verkennende fase. “We kunnen vandaag nog niet meer zeggen dan dat we het zowel voor B2B-toepassingen (als onderdeel van IoT-oplossing Tinx, nvdr.) als residentieel aan het onderzoeken zijn”, reageert een woordvoerder van de Mechelse operator.