Telenet introduceert end-to-end IoT-oplossing ‘Telenet Tinx’

Telenet

Telenet komt als laatste van de drie grote Belgische operatoren met een IoT-aanbod voor de bedrijfsmarkt. Onder de noemer ‘Telenet Tinx’ wil de provider bedrijven een totaaloplossing bieden voor het Internet of Things.

Vandaag zijn er in België al meer dan 17 miljoen toestellen met het internet verbonden. De verwachting is dat dit aantal de komende jaren vertienvoudigd. De stroom aan data die dat met zich meebrengt, biedt heel wat mogelijkheden aan bedrijven om nieuwe inzichten te creëren en hun bedrijfsmodellen op aan te passen.

Ook voor telecomoperatoren biedt het Internet of Things nieuwe opportuniteiten. Naast de vereiste netwerkondersteuning, zijn ze ideaal gepositioneerd om bedrijven te begeleiden bij de volledige uitwerking van hun IoT-oplossingen. Na Proximus en Orange, brengt nu ook Telenet zijn eigen IoT-aanbod op de markt: ‘Telenet Tinx’.

Telenet Tinx

Telenet Tinx bestaat in twee formules: ‘Connect Tinx’ en ‘Create Tinx’. Connect Tinx vormt de basis voor bedrijven die enkel een aantal simkaarten voor netwerktoegang nodig hebben. Create Tinx bouwt daarop verder en biedt een end-to-end oplossing waarbij Telenet samen met zijn partners de klant van begin tot eind ondersteunt in de ontwikkeling van IoT-toepassingen.

“Samen met een aantal toonaangevende partners gaan we op zoek naar de juiste oplossing van elk bedrijf, van design tot implementatie, voor een snelle en vlotte integratie in de bestaande IT-omgeving”, vertelt Dieter Nieuwdorp, SVP Strategy & Corporate Development bij Telenet. “Waar nodig ontwikkelen we samen met de klant een prototype dat we testen en kunnen bijsturen voor we het volledig uitrollen.”

Op vlak van sensoren werkt Telenet samen met imec en Unit-T. Het netwerkbeheer gebeurt in samenwerking met Artilium. Microsoft Azure zorgt voor het cloudplatform, terwijl IBM meewerkt aan het uitwerken van IoT-oplossingen. Ook ICT-integrator Nextel, dat pas door Telenet is overgenomen, trekt mee aan de kar.

Telenet biedt zowel kant-en-klare oplossingen aan voor kmo’s als IoT-oplossingen op maat voor specifieke bedrijfsnoden. Daarbij staat ook veiligheid centraal.

“Doordat er zoveel apparaten verbonden zijn, komt er ook immens veel data in de cloud terecht. Daarom is security ook de prioriteit bij ons”, zegt Piet Spiessens, VP Innovation & Business Development bij Telenet. “We zorgen ervoor dat het netwerk, de firmware en de IoT-toestellen beveiligd zijn en encrypteren en beschermen de data in de cloud.”

NB-IoT en LTE-M

Dat Telenet pas nu met een IoT-aanbod op de markt komt, als laatste grote operator in ons land, heeft deels te maken met de voorbereiding van het netwerk. Telenet nam in 2015 het mobiele netwerk van Base over en heeft sindsdien hard gewerkt aan de verbetering en uitbreiding ervan. Die investering werd eerder dit jaar afgerond, waardoor Telenet nu pas klaar is om de stap naar IoT te zetten.

Voor de ondersteuning van ‘critical IoT’ zoals bijvoorbeeld zelfrijdende wagens, volstaat een degelijk uitgebouwd 4G-netwerk (en in de toekomst 5G). Voor de ondersteuning van ‘massive IoT’, zoals sensoren en slimme apparaten, had Telenet evenwel nog geen oplossing klaar. De operator heeft met de upgrade van het Base-netwerk ook zijn eigen narrowband IoT-netwerk uitgerold (NB-IoT en later LTE-M) met een volledige nationale dekking. Dat netwerk is een uitbreiding op de huidige 4G-infrastructuur, met voldoende bandbreedte voor een groot aantal geconnecteerde apparaten en een goede indoor dekking.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home