WhatsApp rolt Business API uit, KBC bij eerste gebruikers

whatsapp

WhatsApp heeft zijn Business API beschikbaar gemaakt, waarmee bedrijven niet-promotionele berichten kunnen verzenden naar klanten. KBC is een van de eerste Belgische gebruikers die ermee aan de slag gaat.

De Business API laat bedrijven toe om onder meer afspraakherinneringen, verzendinformatie of tickets voor evenementen via WhatsApp naar klanten te sturen. Dat kan dankzij de API worden geautomatiseerd. De service kan ook worden gebruikt als extra kanaal voor de klantendienst van een bedrijf.

Een organisatie kan alleen communiceren met een klant die vooraf zijn telefoonnummer heeft gedeeld en zelf reeds de conversatie is aangegaan. Bedrijven die de API gebruiken kunnen binnen 24 uur gratis op berichten antwoorden, daarna wordt een toeslag aangerekend. Een prijs werd niet door WhatsApp gecommuniceerd.

Beperkt beschikbaar

De beschikbaarheid van de API volgt op de lancering van specifieke WhatsApp Business-accounts eerder dit jaar. In april maakten al meer dan 3 miljoen organisaties daar gebruik van. WhatsApp telt vandaag 1,5 miljard maandelijks actieve gebruikers, wat het voor bedrijven een bijzonder interessant kanaal maakt om hun klanten aan te spreken.

Voorlopig is de WhatsApp Business API nog maar beperkt beschikbaar. Zo’n 90 bedrijven hebben reeds toegang tot de dienst, waaronder Uber, Booking.com en KLM. Na een eerste proefperiode wordt de dienst gradueel naar meer gebruikers uitgerold.

KBC experimenteert

Ook Sparkcentral, dat werd opgericht door de Belg Davy Kestens, heeft als ‘WhatsApp Business Solution Provider’ vroege toegang tot de API. KBC is een van de klanten van Sparkcentral, net als bijvoorbeeld ook Engie Electrabel, die met de nieuwe mogelijkheden experimenteert voor zijn klantendienst.

Eerder dit jaar maakte KBC het al mogelijk voor zijn klanten om te chatten met een medewerker via WhatsApp. De grootbank verwerkte sindsdien al 25.000 vragen via het platform, maar stootte ook snel tegen de beperkingen van WhatsApp Business aan, zo weet De Tijd. De klantendienst van de bank kon alleen reageren, niet proactief berichten sturen, en de interface kon maar door één werknemer tegelijk worden bediend.

Dankzij de Business API worden die problemen verholpen en kan de klantendienst via WhatsApp worden opgeschaald. “De nieuwe WhatsApp-techniek, en de integratie met Sparkcentral, laat toe dat KBC en Engie met tientallen mensen tegelijk op de berichten werken”, zegt Christoph Neut, verantwoordelijk voor de Europese markt bij Sparkcentral, tegen De Tijd.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home