Proximus voorziet IoT-netwerk voor digitale energiemeters Eandis

proximus

Proximus lanceert zijn eigen NarrowBand-IoT-netwerk voor de connectie van 1,3 miljoen digitale gas- en elektriciteitsmeters van Eandis en Infrax. De operator verstevigt daarmee zijn positie op de markt van het Internet of Things.

NarrowBand IoT (NB-IoT) is een Low Power Wide Area Network (LPWAN)-technologie gebaseerd op de huidige 4G-standaard. Net als bij het klassieke 4G-netwerk wordt er verbinding gemaakt via een simkaart. In plaats van op snelheid ligt de focus hier evenwel op een goed indoor bereik, lang batterijleven en voldoende bandbreedte voor een groot aantal geconnecteerde apparaten.

Die technische specificaties maken het NB-IoT-netwerk ideaal geschikt om de 1,3 miljoen digitale gas- en elektriciteitsmeters van Eandis en Infrax te connecteren. Die nieuwe meters moeten tegen 2022 allemaal bij klanten zijn geïnstalleerd.

“Dankzij de grotere bandbreedte kan men niet alleen gedetailleerde gebruikersdata uitlezen, maar de meters ook vanop afstand aansturen en beheren”, klinkt het in een persbericht van Proximus. De telecomoperator voegt daar nog aan toe dat de klant altijd de keuze heeft welke data wordt uitgelezen en de verwerking in lijn met de aankomende GDPR-wetgeving gebeurt.

LoRaWAN

Het NB-IoT-netwerk vult het LoRaWAN-netwerk van Proximus aan. Dat werd al in 2015 gelanceerd en is eveneens bedoeld voor het Internet of Things. LoRaWAN typeert zich door een nog lager energieverbruik en wijder bereik, maar de bandbreedte is lager.

“Voortaan kan Proximus samen met de klant kijken welke technologie het meest aangewezen is voor de gewenste toepassing en op objectieve basis het beste advies aanbieden”, besluit de operator in zijn persbericht.

Orange

Ook concurrent Orange is al een tijdje bezig met Internet of Things en lanceerde eind vorig jaar zijn eigen NarrowBand-IoT-netwerk. Vorige week kondigde het nog een Rapid Development Kit aan waarmee het klanten wil helpen om op een slimme en veilige manier IoT-oplossingen te bouwen en uit te rollen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home