Drie op vier bedrijven heeft nog geen interesse in blockchain

blockchain

Een onderzoek van Gartner toont aan dat blockchain voorlopig nog een hype is waar weinig bedrijven mee bezig zijn. Desondanks zetten cloudplatformen zoals Azure, IBM, AWS, Fujitsu en Oracle vol in op blockchaintoepassingen met volwassen oplossingen.

In een onderzoek bij 3.138 CIO’s door Gartner blijkt dat amper 1 procent vandaag al geïnvesteerd heeft in blockchain en het ook actief gebruikt binnen de onderneming. Een belangrijker cijfer is de 8 procent die op korte termijn  blockchaintoepassingen wil introduceren of er al actief mee experimenteren.

Foute innovaties

Het is bijzonder belangrijk om goed te begrijpen wat blockchain is en wat het vandaag allemaal kan. Pas daarna mag een bedrijf kijken naar de toekomst waar het bedrijven, industrieën en samenlevingen kan transformeren. Wie te snel in blockchain duikt, riskeert foute innovaties te maken, dure investeringen, slechte beslissingen en zelfs afwijzing van de technologie.

 

 

34 procent van de CIO’s heeft absoluut geen interesse om ermee aan de slag te gaan, terwijl nog eens 43 procent weet wat het is, maar nog geen acties heeft gepland. De overige 14 procent heeft blockchain op een middellange tot lange planning gezet.

8 procent van de CIO’s die zeggen dat ermee experimenteren of op korte termijn plannen hebben, zeggen volgens Gartner dat het de meeste nieuwe capaciteiten vereist binnen zowat elke technologische tak. Van deze groep zegt 18 procent dat het bijzonder moeilijk is om deze mensen te vinden. 14 procent zegt dat het een immense cultuurverandering is binnen het IT-departement. Tot slot gelooft 13 procent dat de structuur van het IT-departement eerst grondig moet veranderen om blockchain te implementeren.

Hype

Financiële diensten en verzekeringsbedrijven staan helemaal vooraan wat betreft blockchaininnovaties. Transport, overheid en nutsvoorzieningen worden ook geprikkeld door de steeds zwaardere focus op verwerkingsefficiëntie en de logistieke keten.

Gartner zegt dat Blockchain nog steeds op de piek van de hype zit met bijhorende opgeblazen beloftes. Heel wat bedrijven tonen interesse in blockchain, maar het valt nog af te wachten of ze ook de gedecentraliseerde, gedistribueerde netwerken met tokens willen accepteren. Wie blockchain in bestaande systemen wil integreren, moet eerst grondig nadenken over de toekomst.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home