PC niet ondersteund? Zo verwijder je het watermerk in Windows 11

windows 11

Wie een Windows 11-installatie forceert op niet-ondersteunde hardware, krijgt nu een watermerk te zien rechts onderaan. Volg onze how-to hoe je die snel kan verwijderen.

Microsoft legde bij de lancering van Windows 11 hoge systeemvereisten om een veilige basis te bouwen richting toekomstige updates. Een van de meest prominente vereisten is Trusted Platform Module 2.0, beter bekend als TPM. Deze functie wordt enkel door recente processoren ondersteund, wat betekent dat toestellen die amper vier of vijf jaar oud zijn al uit de boot vallen.

Wie het traditionele updateproces volgde, kreeg een njet van Microsoft te zien. Het duurde echter niet heel lang voordat er andere manieren werden ontdekt om toch te updaten naar Windows 11. Tot op heden liet Microsoft deze gebruikers gerust, maar sinds kort draait het de duimschroeven aan.

Alle pc’s die een officiële Windows 11-installatie hebben doorgevoerd, zonder dat hun systeem compatibel was, krijgt nu een watermerk te zien rechts onderaan met de melding dat je pc niet aan de systeemvereisten voldoet. ‘Ga naar het instellingenmenu om hierover meer te leren’, zegt het watermerk.

Gelukkig verschijnt het voorlopig enkel op het bureaublad van niet-compatibele toestellen, en niet overal zoals bij een niet-legitieme installatie van Windows 11.

Watermerk verwijderen

Wie het watermerk ziet op zijn of haar bureaublad, kan dat voorlopig heel eenvoudig verwijderen door onderstaande stappen te volgen:

  • Klik op het startmenu, typ Register-editor en open de toepassing
  • Ga naar HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\UnsupportedHardwareNotificationCache
  • Rechterklik op SV2 in het rechtervak en kies Aanpassen
  • Verander de waarde naar 0  en bevestig met OK.
  • Herstart je pc

De systeemvereisten voor Windows 11 zijn minimaal een achtste generatie Intel-chip of tweede generatie AMD Ryzen-chip, 4 GB RAM, 64 GB opslag en een moederbord dat UEFI en Secure Boot ondersteunt. Je grafische kaart moet DirectX 12-compatibel zijn.

Grappig genoeg beslist Microsoft soms om niet-ondersteunde toestellen toch automatisch te updaten naar Windows 11. Twee keer ging het om een toevallige bug, maar het kan zijn dat ook jij daardoor binnenkort wordt verwelkomd door een watermerk op je bureaublad. Nu weet je met onze gids alvast hoe je dat watermerk (tijdelijk?) kan verwijderen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home