Windows 11 2022 Update getest: slepen, tabs en andere inhaalbewegingen

Vooruit sprinten en bijbenen tegelijkertijd

Windows 11 2022 Update

Windows 11 krijgt zijn eerste grote update. Daarmee introduceert Microsoft verschillende boeiende nieuwe functies. Sommige bouwen verder aan de toekomst van Windows, anderen herstellen functionaliteit die Windows 10 wél had.

Microsoft start de wereldwijde uitrol van de eerste grote update voor Windows 11, creatief tot Windows 11 2022 Update gedoopt. De softwaregigant lanceerde de eerste versie van het besturingssysteem vorig jaar en die werd over het algemeen goed ontvangen. Ook ons kon Windows 11 bekoren, al zou Microsoft Microsoft niet zijn moest het de kantjes er hier en daar niet hebben afgelopen.

Zo zagen we fantastische nieuwe functies zoals het Snap-systeem om meerdere vensters op je scherm te ordenen. Maar niet alles was positief, zo was het plots niet meer mogelijk om bestanden naar applicaties op de taakbalk te slepen: een serieuze beperking voor wie op die functionaliteit vertrouwde.

Windows 11 2022 Update is zo twee zaken: een verdere evolutie van alles wat al goed was, en een inhaalmanoeuvre voor alles wat nog slecht was.

Eindelijk slepen

De kleinste, maar belangrijkste nieuwigheid is de herintroductie van de sleepfunctionaliteit naar de taakbalk. Voortaan kan je bijvoorbeeld van het bureaublad een afbeelding naar een geminimaliseerd programma op de taakbalk slepen. Dat programma opent dan, waarna je het beeld kan neerzetten. Dat kon bij Windows 10, maar Windows 11 trakteerde je op een verbodsteken wanneer je waagde te proberen.

lees ook

De taakbalk van Windows 11: een onafgewerkte vergissing

Je kan bovendien meer bestanden en applicaties op de taakbalk parkeren. Daar hoort een nieuw Overflow-menu bij, waarin applicaties terechtkomen wanneer je het presteert om je taakbalk te verzadigen met icoontjes.

Verkennen zoals Edge

De meest zichtbare verbetering vinden we ongetwijfeld in Verkenner. Daar voegt Microsoft toe waar enthousiastelingen al decennia naar vragen: tabs. In Windows 11 kan je binnenkort je sessies ordenen naar analogie met Microsoft Edge.

Windows 11 2022 Update File Explorer

Daar hoort ook een nieuwe homepage voor Verkenner bij, die favoriete en recente bestanden beter naar de voorgrond brengt. Vreemd genoeg blijft de functionaliteit nog heel even achter de hand gehouden: de tabs verschijnen pas in de loop van oktober.

De update integreert Verkenner verder beter met OneDrive, zodat je bijvoorbeeld snel kan zien welke wijzigingen een collega in één van je bestanden heeft aangebracht.

Aanpasbaar startmenu

Ook het Startmenu krijgt een upgrade. Die houdt vooral in dat je zelf beter kan instellen hoe dat menu eruitziet. Zo kan je kiezen uit een versie met meer vastgepinde items versus één die de nadruk legt op meer suggesties van Microsoft zelf. Verder kan je aanduiden of je meest gebruikte of recent geopende toepassingen effectief meteen in het Startmenu wil zien.

Windows 11 2022 Update Startmenu

Dat vinden we allemaal goed en wel, maar Microsoft moet hier toch een beetje oppassen. Het Startmenu is het hart van Windows 11. Microsofts grote drang om dat menu constant aan te passen, zorgt ook voor verwarring. Zeker minder geïnteresseerde gebruikers voor wie Windows 11 gewoon een tool is om een taak te vervullen, zullen liefst gewoon de basis hebben zoals geperfectioneerd in Windows 10.

Snappy

Het Snap-menu wordt krachtiger. Snap was misschien wel de belangrijkste introductie van Windows 11. Voor een besturingssysteem genoemd naar de vensters waarin programma’s draaien, werd niet zo veel nieuwe functionaliteit geïntroduceerd over de verschillende versies van Windows heen. Met Snap werd het plots mogelijk om zonder extra software wel eenvoudig verschillende vensters te ordenen volgens een handvol handige lay-outs.

Windows 11 2022 Update Snap Menu

De update past nu de manier waarop Snap Layouts werkt een beetje aan. Win + Z opent het relevante menu. Via een opake overlay wordt het verder eenvoudiger om het formaat van vensters naar believen aan te passen. Het is goed om te zien dat Microsoft op deze belangrijke functionaliteit verder bouwt.

Behoud je focus

Voor de werkende mens wil Microsoft digitale afleiding in Windows 11 beperken. Daar moeten Focus-sessies en een Do not disturb (Niet storen)-functie voor zorgen. Je kan snel een Focus-sessie starten, waarna Windows automatisch Niet storen inschakelt. Ook de badges op de taakbalk worden stil, net als notificaties.

Windows 11 2022 update Focus Mode

De Windows 11 2022 Update integreert Focus met de Klok-toepassing. Daar hoort een timer bij, alsook reminders om een pauze te pakken. Dat klinkt misschien contradictorisch, maar Microsoft gaat ervan uit dat een pauze op het juiste moment de productiviteit wel degelijk ten goede komt. Prioritaire meldingen komen natuurlijk nog steeds door.

Mooiere instellingen

Windows 11 bracht een nieuwe visuele stijl naar Windows. Die konden we best pruimen: de designtaal is modern, maar laat de essentie van Windows niet los. Met de update kleurt Microsoft dat nieuwe design wat bij. De indicatoren voor schermhelderheid en volume gradueren van het gerecycleerde Windows 10-design naar een netter Windows 11-alternatief en wie het instellingenmenu doorbladert, ziet korte animaties.

Windows 11 2022 Update Volume

Dat oogt vlotter, al blijft er binnen Windows een vreemde spreidstand bestaan tussen het instellingenmenu en het configuratiescherm. De instellingen worden beter, maar blijven een incomplete kopie van het oude configuratiescherm dat nog steeds een krachtiger alternatief biedt. Dat lost Microsoft hier niet op. In de marge krijgen we ook een update van het taakbeheer, waarbij de tabs in een hamburgermenu verdwijnen. Helaas kan je het taakbeheer nog steeds niet vanaf de taakbalk openen.

Beveiliging van verdachte websites

Beveiliging is stokpaardje van Microsoft, zeker wanneer we over Windows 11 praten. Dat moet wel: Microsoft laat gebruikers niet toe om het OS te installeren op oudere laptops zonder TPM 2.0-chip. Die drastische beslissing mag Redmond wat ons betreft bij iedere gelegenheid verantwoorden.

lees ook

Windows 11 2022 Update: nieuwe beveiliging voor kmo’s en hybride werkplekken

Microsoft wijst dan ook nog eens op de sterke integratie van Windows 11 met de onderliggende hardware voor uitgebreide beveiliging, gebaseerd op complexe telemetrie. Defender Smartscreen is een nieuwe functie die daaruit voortvloeit. Die slaat alarm wanneer iemand zijn inloggegevens voor het Microsoft-account ingeeft in een malafide applicatie of een verdachte website. Verder integreert Microsoft nog enkele andere beschermingslagen, waarover we in dit artikel in meer detail gaan.

Present of niet?

Windows Hello for Business kan voortaan (optioneel) nakijken of er wel iemand achter de laptop zit. Die functie is op zich niet nieuw: verschillende fabrikanten bieden al laptops met aanwezigheidsdetectie aan. Zo vergrendelt het scherm vanzelf wanneer je weg stapt, en word je terug ingelogd wanneer je opnieuw achter de pc gaat zitten. De functie was echter afhankelijk van de implementatie van de computerfabrikant. Nu integreert Microsoft de capaciteit rechtstreeks met Hello voor gebruikers die zonder hun wachtwoord inloggen.

Tot slot geeft Windows 11 nog wat liefde voor gebruikers van hybride toestellen. Koppel je het toetsenbord los, dan wordt de taakbalk groter zodat je icoontjes eenvoudiger kan aanklikken. We zijn blij dat Microsoft heeft geleerd van Windows 8 en geen ongewenst totaal nieuwe interface opdringt.

Minpunten weggewerkt

Bij onze review van Windows 11 waren we over het algemeen erg positief, maar er waren minpunten. Met Windows 11 2022 Update pakt Microsoft enkele van die pijnpunten aan. Zo noemden we de taakbalk aanvankelijk slechter dan in Windows 10, maar dat is vandaag niet meer waar. Het heeft een jaar geduurd, maar wat de taakbalkfunctionaliteit betreft staat Microsoft terug waar het in 2015 ook al was.

We noemden de taakbalk aanvankelijk slechter dan in Windows 10, maar dat is vandaag niet meer waar.

Widgets en Teams zijn even prominent aanwezig en dat vinden we even overbodig als een jaar geleden. De beperkende systeemvereisten zijn dan weer organisch een minder groot probleem geworden: vandaag zijn er immers een stuk meer compatibele laptops en pc’s in omloop dan een jaar geleden.

Android in preview

Bij de aanloop naar Windows 11 pakte Microsoft uit met de integratie van Android-toepassingen in zijn besturingssysteem. Die functionaliteit ontbrak volledig bij lancering maar kwam later in de VS in preview beschikbaar. Dat gebeurde in samenwerking met Amazon. Op officiële integratie moeten we nog steeds wachten, al zal de preview wel verbreden. Ook België krijgt nu toegang tot de preview, Nederland moet nog even wachten.

Windows 11 was altijd al een goed OS, maar dat Windows 10 op bepaalde vlakken betere functionaliteit bood, was een doorn in het oog van menig gebruiker. Dat probleem lost Microsoft voor het grootste deel op met de Windows 11 2022 Update. Verdere visuele en praktische verbeteringen zijn geen sprongen, maar wel nuttige stapjes vooruit. Windows 11 is met de 2022 Update beter dan ooit tevoren.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home