Na ThinkBook en ThinkPad ook ThinkPhone: telefoon met zakelijk DNA

Motorola kondigt de ThinkPhone aan: een Android-smartphone die netjes kadert binnen het Think-verhaal van moederbedrijf Lenovo en de zakelijke markt moet aanspreken met handige functies en veiligheidsgaranties.

Noem eens een zakelijke telefoon? Moeilijk, vinden wij ook. Toestellen van Samsung komen met Knox wel redelijk in de buurt, al bouwt Samsung zijn smartphones niet met bedrijven exclusief in het achterhoofd. De iPhones van Apple zijn erg populair binnen ondernemingen, maar ook bij zestienjarigen dus die tellen ook niet. Heel wat Android-toestellen zijn geschikt voor zakelijk gebruik, maar niet inherent gebouwd voor de markt.

ThinkPhone

Tot nu. Motorola kondigt op CES de ThinkPhone aan. Dat is een premium Androidtelefoon ontwikkeld voor de zakelijke markt, naar analogie met de zakelijke ThinkPad-laptops van Lenovo. Motorola werd in 2014 eigendom van Lenovo, maar deze ThinkPhone verschijnt ondanks de Think-branding niet helemaal onder de Lenovo-vlag. “Het is een ThinkPhone by Motorola”, verduidelijkt Seger Brants, Head of B2B Sales Benelux bij Motorola. De smartphonespecialist is dus de drijvende kracht achter het toestel. “Maar alles rondom Think associeert meteen met Lenovo Think, dat is heel bewust.”

De ThinkPhone heeft alle specificaties van een volwaardige vlaggenschiptelefoon. Het 6,6 inch-toestel heeft een FHD+-oledscherm (144 Hz), wordt aangedreven door een Snapdragon 8+ Gen 1, komt met 8 GB of 12 GB aan RAM en 128 GB, 256 GTB of 512 GB aan opslag. De hoofdcamera heeft een 50 MP-sensor en is identiek aan die van de Motorola Edge 30 Fusion. Verder heeft de telefoon een 13 MP-sensor achter de breedhoeklens en een 32 MP-selfiecamera. Tot slot verdient de 5.000 mAh-batterij vermelding, net als de 68 watt later.

Draadloos laden kan ook, maar slechts aan 15 watt. De ThinkPhone heeft alle specificaties om aan de bovenkant van het smartphonesegment mee te spelen, tot de prijs toe. Brants: “Het toestel krijgt een adviesprijs van 999 euro inclusief btw.” Je zal de telefoon echter niet in de klassieke winkelrekken vinden. “Motorola zal nauw samenwerken met de Lenovo-verkoopteams om samen naar zakelijke klanten te stappen”, zegt Brants. “Het toestel komt ook vrij beschikbaar, maar dan vooral via zakelijke distributeurs.”

Integratie met de laptop

De smartphone verdient de Think-naam op meerdere manieren. De IP68-certificatie is daar zeker één van, om maar niet van de zeer herkenbare branding te spreken. Ook de functionaliteit is voorzien op zakelijk gebruik. “De ThinkPhone is de beste compagnon voor ThinkPad of een andere Windowslaptop”, denkt Brants.

Dat komt vooral dankzij de Think 2 Think-functionaliteit. Die slaat de brug tussen smartphone en Windowslaptop. De functionaliteit laat je toe om te kopiëren en te plakken tussen toestellen, applicaties op de laptop te openen, notificaties in Windows te zien en zelfs telefoongesprekken aan te nemen. Verder kan je de hardware van de ThinkPhone inzetten als extensie van de laptop door het toestel als webcam te gebruiken.

lees ook

Motorola Edge 30 Ultra review: welkom terug in het premiumsegment, Motorola

De verbinding met de laptop breng je via de telefoon tot stand en die heeft daarvoor een speciale rode knop aan boord. Door daarop te (dubbel)klikken, start je verschillende acties. Denk een verbinding met de laptop, maar bijvoorbeeld ook de automatische activatie van een hotspot. Zelfs een VPN kan automatisch geactiveerd worden bij verbinding met de bedrijfslaptop.

Eén oplader

De synergie gaat verder. De meegeleverde 68 watt-lader ondersteunt USB Power Delivery en is dus ook geschikt om je kantoorlaptop op te laden. Dat was bij de Motorola Edge 30 Ultra ook al het geval, maar komt nu als duidelijk aangestipt pluspunt naar voren.

“Geen van die functies is levensnoodzakelijk”, beseft Brants ook wel. Bovendien bieden andere fabrikanten min of meer gelijkaardige mogelijkheden. “Ze zijn meer nice to have, zeker in een zakelijke context, en passen bij het totaalplaatje.”

Beveiliging en updates

Integratie met laptops en de zakelijke workflow is één pijler van de ThinkPhone, beveiliging een andere. De smartphone bevat beveiligingsfuncties te beginnen met een afgeschermde hardware-enclave: Moto KeySafe. De functionaliteit daarvan is vergelijkbaar met die van een TPM-chip in Windows. Daar bovenop zitten verschillende software-oplossingen zoals Moto Secure, dat als hub dienst voor alle veiligheidsgerelateerde functies.

Aan updates in principe ook geen gebrek. De ThinkPhone krijgt vier jaar lang beveiligingsupdates waarvan drie jaar lang één keer per maand en tweemaandelijks in het laatste jaar. “Hoe snel die updates beschikbaar zijn, hangt er vanaf”, voegt Brants toe, “maar de ThinkPhone krijgt de allerhoogste prioriteit in het hele Motorola-gamma en zal telkens eerst zijn.” Verder voorziet Motorola drie grote (Android)-updates.

Motorola en Lenovo dachten ook aan de IT-managers. Zo is de telefoon via zero touch uit te rollen en werkt het toestel samen met alle MDM’s. Lenovo biedt ook zelf een optie voor apparaatbeheer die bovendien compatibel is met niet-Lenovo- en zelfs Apple-toestellen: ThinkUEM.

Een sterke hand

ThinkPhone heeft volgens ons heel wat potentieel. Motorola is een smartphonebouwer met ervaring en een solide positie binnen de markt, terwijl moederbedrijf Lenovo één van ’s werelds grootste IT-spelers is. Voor ThinkPhone moet niemand iets radicaal nieuws uitvinden. Motorola en Lenovo moeten er vooral in slagen om het verhaal op een goede manier samen te vertellen. Nooit eerder had een bedrijf zo’n goede hand om uit te spelen.

HP probeerde enkele jaren geleden met de Elite x3: een Windowstelefoon met een gelijkaardig verhaal van synergie met zakelijke laptops. Dat verhaal zat ook snor, maar de faling van Windows Phone fnuikte het succes. Bij de lancering van die x3 al was Windows Phone een ongewild zorgenkindje.

Motorola en Lenovo moeten daarentegen niemand overtuigen om een telefoon zoals de ThinkPhone in huis te halen: wie wil er geen premium Androidtelefoon met goede camera? De twee organisaties moeten zakelijke klanten wel duidelijk maken wat de voordelen zijn van een zakelijke smartphone. Lukt dat, waarom zou je dan nog een ander toestel kiezen?

Pocket to cloud”, noemt Brants de strategie. Motorola maakt smartphones, Lenovo pc’s, servers en HPC-installaties: de componenten liggen er. Of ThinkPhone een succesverhaal wordt, moeten we afwachten. Dit toestel is alvast een boeiende eerste stap.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.