De juiste GPU voor je laptop: wegwijs doorheen het Nvidia-portfolio

GeForce of niet? Waar is Quadro naartoe? En wat betekent Studio? Om een laptop met de juiste Nvidia-GPU te kiezen, moet je van heel wat parameters op de hoogte zijn. We bekijken de belangrijkste punten.

Ontwerp je 3D-modellen? Zoek je een workstation om AI-algoritmes op te ontwikkelen? Misschien wil je een laptop die foto- en videobewerking ideaal ondersteunt? Of is het de ambitie om na het werk gewoon een beetje te gamen? In al die gevallen kies je best een computer met een discrete GPU aan boord. Nvidia blijft op dat vlak veruit de grootste speler. Hoe kies je nu de juiste grafische kaart voor je noden?

Weg met Quadro

Een eerste heel belangrijke punt draait om Nvidia Quadro. Of meer specifiek: de afschaffing daarvan. Nvidia heeft de Quadro-merknaam afgevoerd en dat heeft heel belangrijke implicaties. Het onderscheid tussen GPU’s voor de zakelijke markt en varianten voor gamers is immers vager geworden.

De afschaffing is logisch: Quadro in zijn vroegere vorm was voor een groot deel van de line-up een herverpakking van GeForce, maar dan geoptimaliseerd met stabiele drivers en ISV-ondersteuning. In tal van kmo’s durfden IT’ers Quadro al naast zich neerleggen ten voordele van goedkopere GeForce-laptops, die er dan doorgaans wel erg blits uitzagen.

Vandaag ondersteunt Nvidia gebruikers die (semi)-professioneel aan de slag willen gaan met GeForce in hun laptop. Sterker nog: voor heel wat workloads bij kleine en middelgrote ondernemingen is een Nvidia GeForce RTX-kaart de juiste keuze. In een professionele context moet je dan wel voor de juiste drivers kiezen: niet de Nvidia GeForce-drivers met hun constante game ready-updates op maat van gamers, maar de stabielere Studio-drivers met een tragere update-cadans.

Studio-laptops

Studio-drivers zijn ideaal voor creatieve professionals die zich bezighouden met video- en fotobewerking, animatie of grafisch design. Daarom vind je vandaag GeForce-kaarten in professionele laptops. Het resultaat is interessant. Kijken we bijvoorbeeld naar MSI, dat historisch gezien pc’s en laptops bouwde met een focus op gamers, dan zien we niet alleen de Creator-reeks voor creatieve professionals die configureerbaar is met GeForce, maar ook de relatief nieuwe Summit-reeks en de Prestige-line-up. Die laptops zijn echt gericht op een zakelijke context, waar GeForce terecht omarmd wordt.

Hand in hand met de Studio-drivers lanceerde Nvidia zelf het Studio-label. Dat label toont aan dat een laptop geoptimaliseerd is voor de GPU die er in zit, zowel op het vlak van hardware en koeling als op het vlak van software met de drivers.

De MSI Prestige 16 kan je met een Nvidia GeForce RTX 4060-GPU configureren, maar is hoegenaamd geen gaming-laptop. Het toestel is ideaal voor videobewerking en 3D-modellering. Het maakt deel uit van het Nvidia Studio-programma.

30 en 40

Binnen het GeForce-gamma hanteert Nvidia een eenvoudige naamgeving. De recentste GPU’s voor laptops zijn onderdeel van de RTX 40-reeks. Begin dit jaar lanceerde de GPU-specialist verschillende modellen, met de GeForce RTX 4050 als relatief instapcomponent, de GeForce RTX 4060 en 4070 als gemiddelde keuzes en de RTX 4080 en 4090 als topcomponenten. Alle 40-GPU’s zijn gebaseerd op de allernieuwste Ada Lovelace-architectuur.

GeForce-GPU’s van een generatie ouder hebben 30 in het typenummer. Het tweede cijfer van het duizendtal geeft opnieuw de kracht aan. De GeForce RTX 3050 is dus een instap-chip, een GeForce RTX 3080 een krachtpatser. Ook laptops met chips uit die 30-reeks gelden nog als krachtpatsers.

En wat betekent RTX dan precies? Niet zo veel: sinds Nvidia ray tracing op zijn GPU’s heeft geïntegreerd, is het afgestapt van het GTX-label. RTX wijst op ray tracing-capaciteiten, maar die zijn aanwezig in alle Nvidia-GPU’s.

Nvidia RTX

In heel veel gevallen zijn laptops met GeForce-kaarten die onderdeel zijn van het Studio-programma adequaat. Wanneer de focus op AI- en analytics-workloads ligt, of de toestellen in een enterprise-omgeving terecht komen, is het wel interessant om naar de exclusief professionele GPU’s te kijken.

Die heetten vroeger Quadro, maar nu dus niet meer. Nvidia kiest er een beetje verwarrend voor om het zakelijke portfolio geen extra merknaam mee te geven. De kaarten gaan dus door het leven als Nvidia RTX. De nieuwste Nvidia RTX-kaarten zijn net als de GeForce RTX 40-reeks gebouwd op de Ada Lovelace-architectuur. Nvidia introduceerde eerst de RTX 6000: een absoluut monster geschikt voor zware AI-workloads.

Laptops met Nvidia RTX aan boord, zoals deze MSI CreatorPro, verschillen in look en feel niet wezenlijk van exemplaren met Nvidia GeForce RTX en Studio-drivers. de ‘Pro’ impliceert hier niet dat de andere toestellen niet geschikt zijn voor professionals.

Pas werd de line-up uitgebreid met meer toegankelijke kaarten, van de RTX 5000 over de RTX 4000 en RTX 3500 tot de RTX 3000 en RTX 2000. Deze kaarten hebben troeven zoals ECC-geheugen. Je vindt ze terug in workstations en laptops voor creatieve professionals, net zoals de GeForce-GPU’s en in veel gevallen zullen de prestaties gelijkaardig zijn.

De ondersteuning verschilt echter. Nvidia voorziet deze kaarten bijvoorbeeld van zijn Enterprise-drivers, die specifieke optimalisaties bevatten gebouwd in samenwerking met ontwikkelaars van relevante toepassingen.

Verder zien we ook iets andere specificaties: de Nvidia RTX 6000 is met zijn 48 GB GDDR6 ECC-geheugen bijvoorbeeld erg geschikt voor geheugencentrische workloads waar een gemiddelde creatieve professional niet snel mee te maken krijgt.

Wanneer kies je wat?

Wanneer heb je nu een GeForce RTX-kaart nodig en wanneer een Nvidia RTX-kaart? De vuistregel is simpel: als je de vraag moet stellen, dan mag je het waarschijnlijk bij GeForce en de Studio-drivers houden. In een enterprise-context of voor ontwikkelaars waar veel (ECC)-geheugen belangrijk is, lonken laptops met de puur professionele GPU’s wel. Besef heel goed dat de Nvidia RTX-reeks niet noodzakelijk krachtiger is dan de GeForce-line-up: een laptop met Nvidia GeForce RTX 4090 is bijvoorbeeld vlot de meerdere van een exemplaar met Nvidia RTX 2000.

In de praktijk kan je doorgaans kiezen binnen eenzelfde laptopfamilie. Neem nu de MSI Creator-reeks: die vind je zowel met GeForce RTX-GPU’s als met Nvidia RTX-varianten. De laptops zijn in de basis gelijkaardig, maar de nadruk ligt anders.

Op het eerste zicht leek het verdwijnen van Quadro voor meer verwarring te zorgen, maar zoals je ziet valt dat in de praktijk wel mee. Ben je een creatieve professional actief als zelfstandige, binnen een kleine of zelfs een middelgrote onderneming: dan mag je met een gerust hart naar GeForce kijken. In tegenstelling tot vroeger impliceert dat niet dat je een gaminglaptop moet kopen: het Nvidia Studio-programma is vergeven van professionele laptops die je kan configureren met GeForce-kaart.


Dit redactionele artikel kwam tot stand met samenwerking van MSI.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.