Zal Qualcomm de laptop-industrie wakker schudden?

Qualcomm heeft ambitie, en dat is een goede zaak volgens Danny Amelryckx van Lenovo. Hij volgt de pc-industrie van het prille begin, en verwacht dat de intrede van een derde CPU-speler een goede zaak zal zijn voor iedereen.

“Hoe zou de wereld eruitgezien hebben, als IBM in de jaren ’80 in de pc had geloofd”, mijmert Danny Amelryckx, Client Solution Technologist bij Lenovo. Hij was er toen al bij. De carrière van Amelryckx in de pc-wereld begint in de tijd van de ponskaarten, en eindigt met een verdiend pensioen in de herfst. Een dergelijke staat van dienst geeft een mens perspectief, dus ITdaily schuift voor de laatste keer aan de tafel met Lenovo’s Benelux-computerexpert.

Kantelpunt

Amelryckx neemt professioneel afscheid van een wereld die in beweging is. “Qualcomm gaat de IT-wereld en toch zeker de CPU-fabrikanten wakker schudden”, voorspelt hij. “Eigenlijk waren er over de hele bestaansperiode van Windows maar twee hofleveranciers van processors: Intel en AMD. Intel ontpopte zich tot de grootste speler, terwijl AMD zich lange tijd meer richting consumententoestellen leek te keren. Daar is zeven jaar geleden met de komst van Ryzen verandering in gekomen, en ook covid gaf de Intel-concurrent een duwtje in de rug.”

Qualcomm gaat de IT-wereld en toch zeker de CPU-fabrikanten wakker schudden

Danny Amelryckx, Client Solution Technologist Lenovo

Intel ontpopte zich echter tot de grote technologieleider. Intel Inside werd de norm. Zelfs met de comeback van AMD in de zakelijke laptopmarkt, bleef Intel met gemak de grootste. “Wie marktleider is, vergeet soms rondom te kijken”, weet Amelryckx. “Maar de wereld verandert.”

Volgens hem zitten we nu op zo’n kantelpunt. “Qualcomm heeft ambitieuze plannen en wil de derde fabrikant op wereldniveau worden voor CPU’s voor Windows. Het bedrijf heeft een mooi palmares, en kon heel wat ervaring opbouwen met ARM in smartphones.”

RISC, CISC en een processor voor iedereen

Amelryckx denkt dat die ervaring relevant is. De ARM-CPU’s van Qualcomm zijn immers geen geheel nieuwe uitvindingen. Ze zijn gebouwd op een RISC-architectuur, en die zag het levenslicht rond dezelfde periode als de CISC-fundamenten van x86. We legden het verschil tussen CISC en RISC al in detail uit, maar de essentie is eenvoudig: RISC (en dus ARM) is over het algemeen gebouwd voor iets meer simplistische instructies, maar is zuiniger. CISC (x86) kan complexere instructies verwerken, maar verbruikt in de regel meer.

Het is niet onlogisch dat de Windows-pc is gegroeid uit een CISC-architectuur. Amelryckx: “Voor de eerste pc’s was energie-efficiëntie niet zo belangrijk, maar rekenkracht wel. In de loop der jaren is alles echter geëvolueerd. Efficiëntie is wel belangrijker geworden, Intel en AMD hebben hun x86-chips ook zuiniger gemaakt.” Puur op het vlak van prestaties per watt heeft ARM echter troeven in handen, en die kan Qualcomm handig inzetten.

Nieuwe opties, in een niche

Amelryckx benadrukt dat er niet één superieure architectuur is voor alles. “Als fabrikant is het belangrijk om een keuze aan te bieden. Lenovo is als één van de eerste fabrikanten in zee gegaan met Qualcomm om laptops te ontwikkelen. De voordelen van die toestellen zijn duidelijk: ze zijn dunner en hebben een goede autonomie. De performantie is ook op niveau. Er is ook een keerzijde, op het vlak van compatibiliteit.”

Qualcomm voorziet vandaag componenten voor laptops gericht op een selectie van de klanten, denkt Amelryckx. De processorline-up op dit moment laat pc-bouwers toe om lichte en mobiele laptops te bouwen met hoge prestaties per watt, voorzien van een hoge autonomie. Niet iedereen koopt echter een laptop met focus op mobiliteit.

“We zien dat de Qualcomm Snapdragon X Elite-chips kunnen concurreren met de zuinigere chips van Intel en AMD, maar processors gericht op kracht voor echte workstations of zelfs desktops heeft Qualcomm op dit moment nog niet”, stelt Amelryckx vast. Hij vermoedt dat de chipdesigner wel ambitie heeft, maar voorlopig valt Qualcomm vooral één segment van de CPU-markt aan.

Verantwoordelijkheden en mogelijkheden

Voor een pc-fabrikant als Lenovo brengt een derde speler extra verantwoordelijkheden, maar toch vooral extra mogelijkheden. “We moeten dezelfde voorzieningen bieden voor Qualcomm-pc’s als voor computers met Intel en AMD aan boord”, verduidelijkt Amelryckx. “Denk aan drivers, en beheer- en uitrolmogelijkheden. Dat is op zich geen groot probleem.”

We moeten dezelfde voorzieningen bieden voor Qualcomm-pc’s als voor computers met Intel en AMD aan boord

Danny Amelryckx, Client Solution Technologist Lenovo

Belangrijker voor Lenovo is de extra keuze die de fabrikant aan eindklanten kan bieden dankzij de nieuwe chips van Qualcomm. De efficiëntie spreekt een bepaald publiek aan, en Lenovo kan aan de slag gaan met de Snapdragon X-chips om zuinigere, lichtere en dunnere laptops te bouwen.

Iedere chip heeft zijn voordelen, en Lenovo wil alle mogelijkheden aanbieden. “Zo zie je dat we over zowat onze hele line-up intussen toestellen hebben met AMD, naast die van Intel” verduidelijkt Amelryckx. “De keuzemogelijkheden zijn daar heel breed. Voor Qualcomm hebben we twee toestellen in het zakelijke segment en één voor de consumentenmarkt. De chips passen bij de T- en X-reeks, en komen tegemoet aan de verwachtingen van bepaalde gebruikers.”

Even geduld

“Er is nog geen ARM-pc voor iedereen”, gaat hij verder. “Een ingenieur die bijvoorbeeld een nieuwe motor ontwikkelt, moet een toestel met Intel of AMD kopen. Dat is niet onlogisch: Qualcomm doet enorme investeringen maar het zal nog een aantal jaren vergen vooraleer we chips van het bedrijf over het hele portfolio zien.” Wanneer die dan verschijnen, zal Lenovo ze opnieuw in zijn portfolio integreren naast Intel en AMD, opnieuw om de eindgebruiker de keuze te geven.

Intussen heeft de zet van Qualcomm al wel zijn effect. “Intel zat misschien wat in een zetel”, stelt hij vast. “Maar nu moet iedereen sneller innoveren.” De resultaten zijn zichtbaar: Intel lanceerde Core Ultra 200V: een chipreeks die speciaal ontwikkeld is om de efficiëntievoordelen van de ARM-architectuur in vraag te stellen. “Ik denk dat de opkomst van een derde speler alleen maar voordelen gaat opleveren voor de IT-markt”, besluit Amelryckx. Lenovo plant in ieder geval om de beschikbare opties op de CPU-markt te converteren naar laptops voor zijn klanten. En Amelryckx, die zal het resultaat van deze revolutie vanop de zijlijn blijven opvolgen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.