Het verschil tussen ANC en PNC: volledige stilte of gedempt omgevingsgeluid

Betalen of geluid verdragen

Kantoor

Het aanbod koptelefoons, earbuds en oortjes met draad is immens en dat kan voor kopers overweldigend werken. Op de hoogte zijn van welk type geluidsonderdrukking geschikt is voor jouw behoeften, kan de keuze al flink beperken. Daarom leggen we je graag uit wat het verschil is tussen active en passive noise cancelling. 


Dit stuk is een onderdeel van onze ‘IT uitgelegd’-reeks, waarin we belangrijke begrippen en technologieën achter producten en innovaties vandaag op een begrijpelijke manier uitleggen.


In de kantoorruimte komt een koptelefoon op heel wat momenten handig van pas. Heel wat mensen luisteren graag naar de radio tijdens de uren. Al kan een koptelefoon ook dienen om omgevingsgeluid buiten te sluiten. Aangenaam voor mensen die graag werken in rust en stilte, essentieel om een online vergadering in een rumoerige ruimte tot een goed einde te brengen.

Met een heel gamma aan koptelefoons op de markt, zit snel een aankoopbeslissing nemen er alleen niet meer in. De aanvulling van earbuds en oortjes met draad, maken die keuze niet eenvoudiger.

Eens je weet in welke geluidsomstandigheden het product moet presteren, kan je het assortiment wel beginnen te filteren. De ene koptelefoon met noise cancelling is namelijk de anderen niet. Geluidsonderdrukking komt er in verschillende types, maar de meeste producenten maken een onderscheid tussen active en passive noise cancelling, ANC of PNC in het kort.

Actieve geluidsonderdrukking

ANC vergt op technologisch gebied het meeste van een koptelefoon. ANC werkt namelijk met een ingebouwde technologie die stilte als het ware ‘creëert’. Microscopische microfoons detecteren daarvoor omgevingsgeluid. Pikt een microfoon geluid op, dan reageert speciale technologie op dat geluid door precies de tegenovergestelde geluidsfrequentie te produceren. In vaktermen wordt de reactie antigeluid genoemd. Als resultaat hoort de bezitter van de koptelefoon enkel de gesprekspartner. Een ANC-koptelefoon is daarom handig voor werknemers die dagelijks heel wat meetings hebben.

ANC is geschikt om constante geluiden weg te filteren. Eens de microfoons omgevingsgeluid opvangen, is een korte opstarttijd nodig. Pas daarna filtert de technologie lawaai weg.

De technologie is niet feilloos. Eens de microfoons omgevingsgeluid opvangen, is een korte opstarttijd nodig. Pas daarna filtert de technologie lawaai weg. ANC is daarom geschikt om constante geluiden weg te filteren. Thuiswerken terwijl de kinderen aan het spelen zijn een paar meter verder in de kamer, is dus minder storend met een ANC-koptelefoon. Al blijf je een plotse kreet van vreugde ook met de koptelefoon hoorbaar.

Ben je daartegen op zoek naar een koptelefoon om muziek te luisteren tijdens je werk, dan pas je best voor ANC. ANC zorgt er namelijk voor dat de geluidskwaliteit naar beneden gaat. Daar draagt het antigeluid de schuld voor. Door meer geluidsfrequenties toe te voegen aan de mix, klinkt een nummer namelijk niet meer zuiver. Dat los je op door ANC tijdelijk uit te zetten, al offer je daarmee opnieuw de stilte op.

Volledige stilte tegen een prijs  

De prijskaartjes van ANC-koptelefoons zijn niet min. De integratie van microscopische microfoons en de stilte creërende-technologie zijn voor de producent niet gratis. Kopers zien dat vaak terug in het prijskaartje, al zijn er tegenwoordig modellen te vinden die ANC aanbieden aan verrassend lage prijzen.

Uit testen op de redactie kwam de Sony WH-1000XM4 naar voren als absolute winnaar op gebied van geluidsonderdrukking. Geluid van een ventilator of trein filtert de hoofdtelefoon met gemak weg maar ook complexer lawaai wordt gedempt. Zet een muziekje op, en je zal je collega’s niet meer horen praten of typen. De koptelefoon is te vinden voor een prijs van 288 euro (incl. btw).

lees ook

Sony WH-1000XM4 review: zwijgen en luisteren

Grote concurrent Bose NC700 zet minder goede prestaties neer en is bovendien duurder (399,95 euro incl. btw).  Achtergrondgeluid filtert de koptelefoon makkelijk weg, al zijn stemmen of harde typgeluiden wat moeilijker te onderdrukken voor de technologie.

Naast koptelefoons testte we ook draadloze oortjes van OnePlus uit. De OnePlus Buds Z2 laten achtergrondgeluid veel zachter klinken, al verdwijnt het nooit volledig. De prijs van de oortjes ligt dan ook in een veel lager segment dan beide koptelefoons, voor 99 euro (incl. btw) kan je ze bemachtigen.

Passieve geluidsonderdrukking

Naar PNC verwijzen producenten en marketingbureaus ook al eens met de term noise-isolation. Dat maakt het ineens duidelijker wat de geluidsonderdrukking precies te bieden heeft. Het blokkeert niet, maar het isoleert. Isoleren gebeurt met materiaal en dat is voor deze vorm van noise cancelling niet anders.

Bij PNC is dus het materiaal van de koptelefoon belangrijk, maar ook de pasvorm dempt het geluid. Het label PNC kan om die reden in principe ook geplakt worden op alles wat je gehoorkanaal afdekt voor omgevingsgeluid, zoals oorkappen.

Bij PNC is het materiaal van de koptelefoon belangrijk, maar ook de pasvorm dempt het geluid.

PNC is ideaal voor werknemers die in een rumoerige omgeving muziek willen luisteren zonder het volume ongezond hoog te zetten. Wat collega’s vertellen zal je niet ontgaan tijdens het dragen van deze koptelefoons. Geluid kan namelijk nog prima doordringen, maar klinkt veel zachter. De koptelefoon is alleen niet geschikt om sterk omgevingsgeluid volledig weg te filteren. Voor wie snel afgeleid is tijdens het werk door achtergrondgeluid, zal PNC geen soelaas brengen.  

Op de redactie kwamen de bekabelde oortjes van Logitech al voorbij in de testen. Logitech voorziet het product van vier maten oordopjes. Op die manier sluiten de oortjes perfect aan bij jouw pasvorm en krijgt het dus een PNC-label krijgen. De Logitech Zone Wired Earbuds (99,99 euro incl. btw) zitten comfortabel en laten achtergrondgeluid goed door.

lees ook

Logitech Zone Wired Earbuds review: rustige werkdagen doorkomen met kwaliteit op maat

Environmental Noise Cancelling (ENC)

Het overzicht maken we compleet door nog kort Environmental Noice Cancelling (ENC) te benoemen. Bij ENC is het opnieuw een technologie die de geluidsonderdrukking verzorgt. Al doe je ANC geen eer aan door de types geluidsonderdrukking over één kam te scheren.

ENC heeft namelijk één specialisatiegebied: bellen. Enkel en alleen tijdens een gesprek zal de technologie in actie schieten. De gebruiker van de koptelefoon merkt er bovendien niets van. De technologie onderdrukt namelijk omgevingsgeluid op het moment dat de gebruiker praat, wat het stemgeluid helder laat klinken voor de ontvanger.

Pratende collega’s of radiomuziek in het kantoor, filtert ENC niet weg. De technologie is voornamelijk handig als de microfoon van de werklaptop niet goed functioneert. Al loop je het risico je gesprekspartner niet te verstaan als je vergadert vanuit een drukke ruimte.

Het juiste label kiezen

Geluidsonderdrukking is dus een verhaal met meerdere kanten. Wie zich goed inleest, zal niet voor luide verrassingen komen te staan.

De hoogste prijs komt in veel gevallen met de beste noise cancelling. Dat is niet altijd een zekerheid, maar labels bieden houvast. Wil je een fenomenale geluidsonderdrukking, zoek dan naar een product dat zowel een ANC- als PNC-label draagt. Dat biedt de zekerheid dat de producent nadacht over een goed aansluitende pasvorm en een geluid filterende-technologie installeerde.  

Goedkopere ANC-modellen zullen achtergrondgeluid slechts dempen, maar slagen daar doorgaans wel beter in dan PNC-koptelefoons. PNC is dan weer geschikt voor grote muziekliefhebbers die achtergrondgeluid willen dempen, zonder in te boeten op audiokwaliteit.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home