Pay-per-use: de grootste revolutie in het IT-landschap

De IT-wereld heeft de afgelopen decennia een enorme transformatie doorgemaakt. Waar bedrijven ooit begonnen met het direct aankopen van hardware en software, zijn de modellen van aanschaf en gebruik aanzienlijk geëvolueerd. Vandaag de dag verschuift de trend steeds meer naar pay-per-use modellen voor zowel hardware als software, aangedreven door de behoefte aan flexibiliteit en kostenefficiëntie. Deze verschuiving brengt niet alleen nieuwe kansen met zich mee, maar ook aanzienlijke uitdagingen, met name op het gebied van vendorbeheer, gecentraliseerde systemen en administratieve processen. Niet voor niets heeft dit ook een impact op hoe wij ons als distributeur hebben heruitgevonden. Van value add distribution zijn we vandaag uitgegroeid tot een marketplace waar alles met 1 klik consulteerbaar is.

Van aankoop naar subscription

Aan het begin van het IT-tijdperk kochten bedrijven hun hardware en software direct aan. Dit betekende een grote initiële investering in servers, computers en licenties voor software. Deze aanpak had enkele duidelijke nadelen: hoge voorinvesteringen, het risico op veroudering van technologie en een gebrek aan flexibiliteit om snel op veranderende bedrijfsbehoeften in te spelen.

Enter: het licensing model. In plaats van volledige softwarepakketten aan te schaffen, konden bedrijven nu licenties kopen voor het gebruik van software gedurende een bepaalde periode. Dit verminderde de initiële kosten en bood meer flexibiliteit in het beheer van software-updates en -onderhoud. Toch bleef hardwarebeheer een uitdaging, met aanzienlijke investeringen en de noodzaak voor eigen beheer van fysieke IT-infrastructuur. Bovendien kwamen bedrijven terecht in een web vol licenties waarbij het overzicht volledig ontbrak en waarbij heel wat bedrijven onnodige kosten bleven maken.

Betalen voor wat je effectief gebruikt

Vandaag de dag zien we een verschuiving naar pay-per-use modellen, zowel voor hardware als software. Bedrijven betalen nu alleen voor wat ze daadwerkelijk gebruiken, wat leidt tot een veel efficiënter gebruik van middelen. Cloud computing speelt hierin een cruciale rol, waarbij diensten zoals Infrastructure as a Service (IaaS) en Software as a Service (SaaS) bedrijven in staat stellen om hun IT-behoeften flexibel op te schalen of af te schalen.

Hoewel pay-per-use modellen veel voordelen bieden, zijn er ook uitdagingen. Toegang tot een breed scala aan vendoren kan complex zijn, en het beheer van verschillende contracten en betalingsmodellen kan snel overweldigend worden. Daarnaast is er behoefte aan gecentraliseerde systemen om bestellingen, orders en facturatieflows efficiënt te beheren. Het risico op fragmentatie van IT-beheer is reëel, en zonder de juiste tools kan dit leiden tot inefficiënties en verhoogde operationele kosten.

Hier komt onder andere ArrowSphere in beeld. Zie het letterlijk als een soort Amazon, maar dan op maat van de IT-reseller en zelf eindklant. Het platform helpt bedrijven bij het beheren van hun relaties met vendoren, het stroomlijnen van bestellingen en facturatie, en het centraliseren van IT-beheer. Het zorgt er enerzijds voor dat  resellers zich meer en meer kunnen focussen op het adviseren van hun klanten, zonder te veel tijd in administratie te steken. Anderzijds bezorgt zo’n platform de eindklant ook opnieuw controle. Het geeft inzichten in de complexiteit van de moderne IT-omgeving, laat je zelf bepaalde services activeren en op die manier haalt elk bedrijf meer waarde uit de gemaakte IT-investeringen.

What’s next

De toekomst van IT-aankoopmodellen ligt ongetwijfeld in de verdere ontwikkeling van pay-per-use systemen. Met de opkomst van nieuwe technologieën zoals AI en machine learning, zal de behoefte aan flexibele en schaalbare IT-oplossingen alleen maar toenemen. Bedrijven moeten zich voorbereiden op een wereld waarin IT-diensten volledig on-demand zijn, en waarin de efficiëntie van IT-beheer een concurrentievoordeel kan bieden. De evolutie van IT-aankoopmodellen van traditionele aankopen naar pay-per-use markeert, lijkt dus eigenlijk maar een fait-divers. Wij zien het echter als een fundamentele verschuiving in de manier waarop bedrijven technologie gebruiken en beheren.


Dit is een ingezonden gastbijdrage van Jerry Baetens, Cloud Director Arrow ECS Belux. Klik hier voor meer informatie over de oplossingen van het bedrijf.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home