Gezonder en productiever werken dankzij technologie

Lenovo Thinkbook

De wereldwijde pandemie heeft ons dagelijks leven grondig door elkaar geschud. Midden maart ging de economie in lockdown en moesten bedrijven snel beslissen om hun werknemers van thuis te laten werken. Maar zelfs als de pandemie weg is zal het werken er anders blijven uitzien. “En meer dan ooit wijzen bedrijven op de meerwaarde van technologie”, zegt Lenovo.

Veel ondernemingen hadden de digitale transformatie al ingezet of waren deze toch al aan het plannen. De pandemie heeft de transitie gewoon versneld. En deze nieuwe manier van werken is een blijver, want veel werknemers hebben van de voordelen van thuiswerken kunnen proeven. Vraag maar eens hoe ze hun work-life balance nu ervaren.

Belangrijk aspect daarbij is de juiste technologische toestellen en tools aan te bieden. Een recent onderzoek van Forresters Research in samenwerking met Lenovo toont immers aan dat de jongere generatie – die digitaal is opgegroeid – verwacht dat ze altijd van overal kunnen werken. Deze flexibiliteit zetten ze zelfs hoger op hun verlanglijstje dan bijvoorbeeld elke dag een gratis maaltijd of meer vakantiedagen.

Altijd en overal

Uit de recente kmo-studie van Forresters Research blijkt dat de moderne werknemer veel belang hecht aan de technologie die ze ter beschikking krijgen om hun werk zo optimaal mogelijk te kunnen uitvoeren, Helaas houdt slechts 17% van de werkgevers hier ook effectief rekening mee bij IT-aankopen. Voor thuiswerkers is het noodzakelijk om een oplossing te vinden op een van de grootste uitdagingen bij werken vanop afstand: goed blijven samenwerken en productief blijven. 

“Op kantoor kan je snel even samenzitten, het topic met de collega’s bespreken en verder werken aan een oplossing. Wie thuiswerkt, wil diezelfde flexibiliteit ook ervaren.” Met de huidige generaties laptops zoals de ThinkBook serie van Lenovo kan je deze uitdaging tackelen. “Dergelijke notebooks beschikken over de sterke specificaties en technologie onder de kap, om werken vanop afstand vlekkeloos te laten verlopen. “Denk onder meer aan een krachtige grafische processor en HD-geluid (Dolby Audio Harman-luidsprekers) voor de videomeetings, een batterij die een werkdag meegaat, SSD-harde schijven om snel de computer op te starten en uiteraard de nodige draadloze connecties (WiFi 6!). Dergelijke laptops verhogen niet alleen de productiviteit van de werknemer, ze bieden hem ook de nodige flexibiliteit om te kiezen waar hij werkt: thuis, op kantoor of onderweg.”

Investeren in het thuiskantoor

Thuiswerken is dus geen issue meer, alleen de manier waarop wel. Want als je structureel gaat thuiswerken, dan volstaat met de laptop aan de keukentafel zitten niet meer. Dan moet je ervoor zorgen dat de werkplek thuis hetzelfde comfort biedt als op kantoor. Dat betekent onder meer investeren in een goede bureaustoel en in de hoogte verstelbare werktafel om een zo ergonomisch mogelijke zithouding aan te nemen. Een sta-bureau of een zitbal zijn alternatieven die ook de spieren in de onderrug versterken en zo rugpijn vermijden.

Thuiswerken is geen issue meer. Alleen de manier waarop wel.

Investeer in technologie

Technologie kan er eveneens toe bijdragen dat je gezonder thuiswerkt. Want voorovergebogen op een klein scherm van de laptop werken of op een grote externe monitor kijken is een hemelsbreed verschil. Een muis en bluetooth toetsenbord zijn eveneens een aangename aanvulling om ergonomisch te kunnen thuiswerken. 

Maar denk vooral aan de schermhoogte. Volgens professor emeritus Dr. Alan Hedge van het Cornell College of Human Ecology is een verkeerde hoogte van het scherm een van de belangrijkste oorzaken van nek- of schouderpijn. Algemeen wordt aangenomen dat de bovenkant van het scherm op ooghoogte zit. Dat gaat het gemakkelijkst door de werknemer een verstelbaar schermvoet te geven. Wie weinig plek heeft op zijn bureau, kan altijd opteren voor een in de hoogte verstelbare schermarm. Het voordeel hiervan is dat je tevens de diepte van het scherm ermee kan instellen.

Wie thuis geen grote monitor ter beschikking heeft, moet toch minstens investeren in een laptopstandaard zodat je het scherm van de laptop op ooghoogte brengt. Het bovenvermelde onderzoek toont ook aan dat het gebruik van een externe monitor de productiviteit tot 40% kan verbeteren.

Investeer in je toekomst

Een van de nadelen van de diensteneconomie is dat alles digitaal gaat. Werknemers zitten dus elke dag vaak uren naar een beeldscherm te kijken. De LED-tv’s, monitoren, smartphones en tablets zenden allemaal blauw-lichtfrequenties uit die onze gezondheid kunnen schaden. Dit kan leiden tot slapeloosheid, vermoeidheid van de ogen of zelfs bijdragen tot schade aan het netvlies.

Lenovo Thinkbook

Om je ogen te sparen en ervoor te zorgen dat je in de toekomst nog scherp blijft zien, kan je opteren voor een scherm waarbij je het blauwlicht met de instellingen van de monitor kan aanpassen. Niet elke laptop of scherm beschikt over deze functie. Sommige monitors (zoals de Lenovo ThinkVision S28u-10) en laptopschermen uit de ThinkBook-reeks gaan nog een stapje verder en zijn niet-reflecterend/ontspiegeld en flikkervrij, wat het kijkcomfort nog meer ten goede komt.

“De beste tip om je ogen te sparen is om af en toe je focus te verleggen. Staar eens naar buiten of in de kamer in plaats van naar je scherm. Dat doet wonderen tegen vermoeide ogen.”

Investeer in een clean desk

Wie hiermee rekening houdt en zijn werknemers de nodige slimme(re) technologie aanbiedt, zal de productiviteit zien stijgen en wellicht ook het bedrijf zien groeien. Maar houdt – en dat is nog belangrijker – ook rekening met de gezondheid en well-being van zijn werknemers.

Tot slot nog dit: een rommelige omgeving heeft een negatieve invloed op de werksnelheid, en de geleverde kwaliteit. Dus hoewel we alle technologie voorzien om de productiviteit van de thuiswerker te verhogen, kan een clean desk nog meer wonderen doen.

Dit is een commerciële bijdrage aangeleverd door Lenovo. Voor meer informatie over hun oplossingen kan je hier terecht.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home