De sleutel tot onkraakbare netwerken: glasvezel en kwantumcommunicatie

De digitale evolutie gaat in een razend tempo. Waar bedrijven ooit dachten dat encryptie voldoende was om gevoelige data te beschermen, zien we steeds meer tekenen dat deze traditionele beveiligingstechnieken binnenkort niet meer voldoende zijn. Kwantumcomputers, die een enorme sprong voorwaarts betekenen in rekenkracht, staan op het punt om de fundamenten van onze cyberbeveiliging te doen schudden.

De belofte van kwantum: meer dan een hype

We staan aan de vooravond van een nieuwe technologische revolutie. Een kwantumcomputer codeert informatie in de vorm van kwantumbits of qubits. Die kunnen een waarde aannemen van 0 of 1 – zoals digitale computers – maar ook alles daartussen. Kwantumcomputers werken daardoor fundamenteel anders dan gewone computers. In plaats van één berekening per keer kunnen ze exponentieel veel berekeningen tegelijk uitvoeren. Voornamelijk op het vlak van encryptie, simulatie, optimalisatie en machine learning zal kwantum een enorme innovatie teweegbrengen. Quantum Key Distribution (QKD) maakt het mogelijk om sleutels voor encryptie uit te wisselen op een manier die fundamenteel anders is dan alles wat we tot nu toe hebben gezien. Het maakt namelijk gebruik van de wetten van de kwantummechanica, die in tegenstelling tot traditionele encryptie gebaseerd zijn op natuurwetten die letterlijk niet te omzeilen zijn.

In een wereld waarin cyberaanvallen steeds geavanceerder worden, biedt QKD een onbreekbare beveiligingslaag. Elke poging om een kwantumversleutelde sleutel te onderscheppen, verstoort direct de kwantumstaat, wat onmiddellijk detecteerbaar is. Dit betekent dat hackers geen kans hebben om onopgemerkt toegang te krijgen tot data. In een tijd waarin zelfs de krachtigste klassieke encryptie door toekomstige kwantumcomputers in een mum van tijd gekraakt kan worden, is dit een gamechanger. Bedrijven moeten niet alleen denken aan de dreigingen van vandaag, maar vooral aan de risico’s van morgen. En kwantumcommunicatie is het antwoord op die toekomst.

Het belang van infrastructuur: glasvezel als sleutel

Kwantumcommunicatie vraagt echter om één cruciale voorwaarde: een solide, krachtige infrastructuur. Hier komt glasvezel in beeld. De reden dat QKD werkt, is omdat de kwantumbits of qubits die informatie verzenden uiterst gevoelig zijn voor interferentie. Glasvezel is de enige technologie die deze signalen betrouwbaar kan vervoeren over lange afstanden. Het is niet alleen de snelste en meest efficiënte manier om data te transporteren, het biedt ook de stabiliteit en integriteit die kwantuminformatie nodig heeft.

Glasvezel is de enige technologie die deze signalen betrouwbaar kan vervoeren over lange afstanden

Marc Hulzebos, innovation officer Eurofiber

Bij Eurofiber hebben we ruim 20 jaar ervaring met het bouwen van deze glasvezelnetwerken voor de zakelijke markt. We begrijpen als geen ander dat bedrijven vandaag de dag behoefte hebben aan netwerken die klaar zijn voor de uitdagingen van morgen. Onze glasvezelverbindingen zijn al lange tijd de ruggengraat van veilige, robuuste zakelijke netwerken. Met de ontplooiing van kwantumcommunicatie kunnen we dat netwerk geschikt maken voor QKD en bedrijven de kans bieden om hun infrastructuur naar een nieuw niveau te tillen: een netwerk dat niet alleen snel en betrouwbaar is, maar ook fundamenteel onhackbaar.

Denk aan de mogelijke toepassingen: van financiële instellingen die dagelijks miljoenen transacties willen beschermen tegen frauduleuze aanvallen, tot zorginstellingen die uiterst vertrouwelijke patiëntendata moeten beveiligen. In sectoren waar dataveiligheid letterlijk van levensbelang is, kan QKD het verschil maken tussen een veilige toekomst en een catastrofaal datalek. 

Bedrijven moeten nu serieus nadenken over hun toekomstige beveiligingsstrategie. Traditionele netwerken en encryptie methodes zijn waarschijnlijk niet voldoende opgewassen tegen de komst van kwantumcomputers. Door nu te investeren in kwantumcommunicatie op een glasvezelnetwerk, bouwen bedrijven een fundament dat niet alleen voorbereid is op de uitdagingen van morgen, maar die ook nu al ongekende voordelen biedt.

MVP: de Haven van Rotterdam

Eerder dit jaar zijn we samen met een consortium erin geslaagd om als eerste ter wereld een schaalbare kwantumnetwerkverbinding aan te leggen in de haven van Rotterdam. In een proefopstelling is aangetoond dat door het gebruik van Quantum Key Distribution de toegang tot gevoelige informatie onmogelijk wordt gemaakt. Dit type kwantumnetwerkverbinding kan in de toekomst de veiligheid van tienduizenden schepen verbeteren en ook het economische verkeer dat daaruit voortvloeit beter beveiligen tegen de dreiging van kwantumcomputers.

Bij Eurofiber geloven we sterk dat de toekomst van bedrijfsnetwerken kwantum is. Bedrijven die écht vooruit denken, moeten niet wachten tot kwantumcomputers daadwerkelijk operationeel zijn om hun bestaande encryptie te kraken. Nee, de tijd om te handelen is nú. De technologie is er, de infrastructuur – glasvezel – is beschikbaar, en de voordelen van QKD zijn duidelijk. Dit is geen sciencefiction meer; dit is het logische vervolg op decennia van technologische vooruitgang.

Uiteindelijk wil elk bedrijf een netwerk dat fundamenteel veilig is. Geen risico’s op onderschepping, geen zorgen over toekomstige cyberdreigingen. Dat is wat kwantumcommunicatie bedrijven kan bieden. Quantum Key Distribution biedt bedrijven zowel directe als langetermijnvoordelen in beveiliging en strategische positionering. Door te investeren in deze technologie, bovenop een betrouwbare glasvezelverbinding, kunnen bedrijven zich voorbereiden op de kwantumtoekomst en zich nog beter beschermen tegen de steeds complexere dreigingen in de wereld van cybersecurity. 


Dit is een ingezonden bijdrage van Marc Hulzebos, innovation officer bij Eurofiber. Klik hier voor meer informatie over de oplossingen van het bedrijf.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.