Met kennis van zaken en de bestaande vooroordelen succesvol met Mendix werken

Vieren digitaal

Mendix biedt bedrijven uit allerlei sectoren een low-code platform om toepassingen mee te bouwen. Die toepassingen zijn er steeds op gericht een bedrijfsproces te automatiseren of digitaliseren. Tijdens het evenement van Apvine vertelden verschillende bedrijven over hun ervaring met Mendix.

Low-code oplossingen zijn een mogelijkheid en het bekijken waard voor bedrijven die bedrijfsprocessen willen automatiseren en digitaliseren. De oplossingen zijn namelijk toegankelijk voor een grote groep en spelen perfect in op de grote uitdaging waar de IT-wereld vandaag mee geconfronteerd wordt: de war on talent.

HR-managers ondervinden een lastige zoektocht naar talent. Dat komt doordat de juiste profielen al door andere bedrijven zijn aangeworven of doordat het eigen bedrijf te weinig aantrekkelijke zaken te bieden heeft. 

Johan Smeyers, CEO en oprichter van Arkite, vertelt tijdens het event dat er nog meer kanten aan het verhaal zitten: “Het is ook een lastige zaak om talent in huis te houden. Momenteel ligt de gemiddelde leeftijd van operatoren boven de 50. Eens zij het bedrijf verlaten, nemen zij de kennis mee die zij, zonder nieuw talent, aan niemand kunnen doorgeven.”

Momenteel ligt de gemiddelde leeftijd van operatoren boven de 50. Eens zij het bedrijf verlaten, nemen zij de kennis mee die zij, zonder nieuw talent, aan niemand kunnen doorgeven.

Johan Smeyers, CEO en oprichter van Arkite

Brede integratie

Low-code wordt door bedrijven uit verschillende en uiteenlopende sectoren omarmd. Onder de aanbieders vinden we Mendix, dat sterk vertegenwoordigd is in de bedrijfssector. Deze positie heeft het bedrijf te danken aan het brede gamma platformen waarmee Mendix kan integreren.

Zo haalt Steven Vansteenkiste, IT applications manager van Etex, aan dat Mendix kan integreren met Office, SAP en Operational Technology (OT)-systemen. Hij vergelijkt de mogelijkheden met wat andere low-code oplossingen te bieden hebben. Zo bieden Power Apps en SAP Fiori enkel integratie aan met eigen oplossingen.

De ruime mogelijkheid aan integratie kan indrukwekkend klinken en Mendix heeft op dat vlak werkelijk een streepje voor. Toch blijven er enkele hardnekkige misvattingen de ronde doen, die de integratie van het platform kunnen bemoeilijken wanneer je zelf beslist een samenwerking met de low-code oplossing aan te gaan.

Voordat je die stap zet, halen we de vooroordelen en problemen aan die de gastsprekers van het Apvine-evenement tegenkwamen tijdens hun eigen integratie.

Focus niet op perfectie

Twee hardnekkige vooroordelen bestaan rond het hele low-code concept en gelden niet enkel voor Mendix. Wat zowat iedere spreker kan beamen is ten eerste dat low-code geen allesoplosser is. Een bedrijf dat de werkwijze implementeert zet zeker een goede stap in de richting van automatisatie. Verwacht daarom alleen niet dat alles plots in snel tempo is opgelost.

De hoge flexibiliteit en snelheid waarmee bijna iedereen met low-code oplossingen van Mendix kan werken, versnelt het digitaliseringsproces. Het platform is er om applicaties als de bliksem uit te rollen, maar snelheid komt wel met een keerzijde.

De hoge flexibiliteit en snelheid waarmee bijna iedereen met low-code oplossingen van Mendix kan werken, versnelt het digitaliseringsproces.

In de presentatie vertelt Vansteenkiste hoe dat probleem kan worden opgelost: “Hanteer een MVP-aanpak.” Een minimum viable product approach ofwel MVP-aanpak vertrekt vanuit het idee om een applicatie uit te brengen, voordat die ‘perfect’ is. Doordat gebruikers de applicatie al in een vroeg stadium kunnen gebruiken, wordt feedback verzekerd. Deze feedback kunnen ontwikkelaars implementeren terwijl ze zelf nog aan de applicatie sleutelen. 

Dat betekent dat applicaties minder gespecificeerd zijn voordat ze worden uitgegeven. Volgens Vansteenkiste is die aanpak niet zo vreemd: “Eigenlijk is het ook zo dat wanneer je een app uitrolt, de inhoud al verouderd is. Het is nooit perfect.”

Aan die uitleg voegt Jannick Staes, Domain Lead IT Applications bij Lotus Bakeries, nog een element toe waarmee bedrijven best rekening houden wanneer ze deze aanpak integreren. Het uitrollen van een onvolledige applicatie bevat immers steeds bugs. Volgens Staes is het daarom moeilijker om tegelijk nieuwe applicaties te ontwikkelen, omdat die verder bouwen op de bugs van andere applicaties.

Nog steeds kennis van zaken nodig

Ten tweede denken veel mensen dat low-code een eenvoudige oplossing is. Door die misvatting wordt het concept gezien als een oplossing waar iedere werknemer in een bedrijf eenvoudig en meteen gebruik van kan maken.

Mendix zelf werkt als een platform dat aanvullingen maakt op een basisplatform. “De Mendix-app maak je één keer, maar er is altijd een IT’er nodig om nieuwe functies aan de app toe te voegen”, vertelt Staes. Het basisplatform moet dus wel degelijk al door iemand met verstand van zaken worden gebouwd. In veel gevallen betekent dat echter geen nadeel, want aanpassingen worden snel gemaakt.

lees ook

Low-code of no-code: welke platformen zijn er en hoe begin je eraan?

Andere low-code platformen zoals Power Apps zijn wel ontwikkeld met het idee dat iedereen ermee aan de slag kan. Microsoft zette het platform dan ook al vanaf de introductie in de markt als tool om van iedereen ontwikkelaar te maken.

Met een goedkope prijs en eenvoudige gebruikstools zet Microsoft in op kleine bedrijven en organisaties die beperkt met low-code aan de slag willen. Bedrijven die wat uitgebreider willen digitaliseren, zullen al snel stoten op het feit dat het platform enkel met MS Office-applicaties integreert, zoals Vansteenkiste reeds aanhaalde.

Moeilijke start

Bovendien zorgt het ingebakken idee dat low-code voor iedereen is, voor problemen bij de implementatie van Mendix in bedrijven. Werknemers uit de IT-afdeling kunnen in eerste instantie wat argwanend staan tegenover low-code, leren de gedeelde ervaringen die verteld worden op het evenement.

Dat is niet verwonderlijk want in eerste instantie komt low-code over als een bedreiging voor de IT-afdeling. Werknemers op die afdeling kunnen zich afvragen wat zij nog te bieden hebben voor een bedrijf als iedereen ontwikkelaar wordt.

De sprekers hameren er daarom op dat het belangrijk is dat low-code wordt gedragen door het IT-team. Een goede uitleg van wat de oplossing precies inhoudt en wat vooral niet, kan al een grote stap voorwaarts betekenen.

De sprekers hameren erop dat het belangrijk is dat low-code wordt gedragen door het IT-team.

Low-code in Vlaamse bedrijven

Voor low-code platformen zoals Mendix ziet de toekomst in België er alvast rooskleurig uit. Het bedrijf publiceerde onlangs een rapport waaruit bleek dat de helft van de Belgische bedrijven de noodzaak voelt om software te ontwikkelen en sneller te digitaliseren. Om deze wens in vervulling te laten gaan, zien veel bedrijven low-code maar al te graag komen in hun onderneming.

Lotus Bakeries, Terumo en Etex zijn in ieder geval al enkele gezichten achter de cijfers. Sigurd Segers, Director Applications, Enterprise, Architecture and Analytics bij Terumo Europe, deelt mee wat met Mendix werd gerealiseerd. Terumo besloot het papieren invulblad te vervangen door een digitale databank. Werknemers kunnen nu sneller noteren wat ze onderzochten en zaken sneller vinden in de databank. 

Low-code kan voor veel meer toepassingen dan het louter digitaliseren van papieren processen worden gebruikt. Chatbots en RPA zijn voorbeelden van andere toepassingen die bedrijven kunnen realiseren.

Het kan in de beginfase even wennen zijn, maar na de eerste kennismaking kan low-code het digitaliseringsproces goed ondersteunen. Op de hoogte zijn van de valkuilen van anderen, zal de implementatie in jouw bedrijf dus alleen maar ten goede komen.


Dit is een redactionele bijdrage in samenwerking met Mendix. Voor meer informatie over de oplossingen van het bedrijf, kan je hier terecht.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.