HR-managers ondervinden lastige zoektocht naar opensourcetalent, zegt Linux Foundation

Volgens het onderzoek van Linux Foundation moeten mensen die overwegen zich in te schrijven voor een IT-opleiding, niet langer twijfelen. De schaarste is zo groot dat HR-managers een bijna onmogelijke zoektocht moeten inzetten, allemaal om de snel veranderende technologie bij te blijven en werken in de cloudomgeving mogelijk te maken.

Het jaarlijkse Open Source Jobs Report van de Linux Foundation staat online. Zowel personen die een stapje willen zetten op de IT-markt als bedrijven die talent zoeken in deze sector, hebben er belang bij op de hoogte te zijn van de laatste ontwikkelingen die het rapport beschrijft.  

De belangrijkste trend beschrijft Linux Foundation als volgt: “De talentenkloof die bestond voor de pandemie is vergroot door de versnelde en verplichte overschakeling naar cloud-native om thuiswerken mogelijk te maken.”

lees ook

Bouwen op de cloudomgeving: cloud-native applicaties uitgelegd

De beschrijving is gebaseerd op een vragenlijst, ingevuld door ongeveer 200 HR-managers. Zij waren allemaal tewerkgesteld in een klein tot middelgroot bedrijf. Bij het grootste deel van deze bedrijven bevindt het hoofdkantoor zich in Noord-Amerika. Voor 7 procent is dit in Europa gelegen.

In het onderzoek werden ook 750 opensource-experten bevraagd. Deze deelnemers wonen verspreid over de wereld. 75 procent onder hen gaf aan minstens drie jaar in dienst te zijn geweest als opensource-professional.

Als resultaat is een rapport uitgebracht, waarin wordt toegelicht welke profielen vandaag de dag aantrekkelijk zijn binnen de opensourcemarkt.

Bedrijven werven massaal aan

De helft van de ondervraagde HR-managers geeft aan het komende half jaar meer werknemers te willen aannemen om te werken rond opensource, dan in het afgelopen half jaar werden aangenomen. Slechts 1 procent geeft aan niet op zoek te gaan naar opensource-experten.

Die cijfers zijn slechts een indicatie. HR-managers mochten namelijk enkel deelnemen als zij het afgelopen jaar actief op zoek waren naar opensourcetalent of dit in het komende half jaar van plan zijn.

De opensourcemarkt zoekt de komende maanden dus stevig wat talent. Tegelijk geeft maar liefst 92 procent van de HR-managers aan dat ze moeilijk aan opensourcetalent komen.

In het bezit zijn van een certificaat in de IT is belangrijk, 88 procent van de managers geeft aan dat het hun prioriteit is gecertificeerde werknemers aan te werven.

Uit de vragenlijsten blijkt dat universiteitsdiploma’s minder belangrijk worden, maar dat betekent niet dat iedere enthousiasteling zomaar ergens aan de slag kan. In het bezit zijn van een certificaat in de IT is namelijk belangrijker geworden. 88 procent van de managers geeft aan dat het hun prioriteit is gecertificeerde werknemers aan te werven. Zij willen inspelen op het snelle tempo waarmee opensourcetechnologie verandert.

Cloud-native kennis begeerd

Voor de eerste keer worden ook cloud-native kennis en containervaardigheden zeer gewaardeerd, 46 procent van de HR-managers zoekt deze vaardigheden bij sollicitanten. Personen die deze kennis in pacht hebben, zijn zelfs meer gewild dan iemand met Linux-vaardigheden, waar 35 procent van de managers naar op zoek blijkt te zijn. De jobmarkt ligt dus open voor Kubernetes– en publieke cloud-experten.

De opwaardering van deze vaardigheid houdt in dat de mogelijkheden om met containers te werken toenemen, zonder exact te moeten weten welke dependencies -zoals bibliotheken en configuratiebestanden- bij de container verpakt zitten. In de overstap van werken op kantoor thuiswerk, was het door containers mogelijk om een applicatie snel en betrouwbaar te laten draaien wanneer een ontwikkelaar ze verplaatst van on-premises naar de cloud.  

Bij 61 procent van de HR-managers maakte het bedrijf ook intenser gebruik van de cloudomgeving in het afgelopen jaar. 41 procent geeft dan ook aan dat ervaring met cloudtechnologieën een doorslaggevende factor is tijdens sollicitatierondes.

Bron: Linux Foundation

Enige kanttekening is dat bijvoorbeeld Kubernetes of Docker niet kan bestaan zonder een traditioneel besturingssysteem. Daar komt Linux in de meeste gevallen om de hoek kijken. Linux is namelijk een verzameling van opensourcebesturingssystemen. In de praktijk zijn volledige versies van Linux doorgaans te zwaar en nodeloos uitgebreid om containers te ondersteunen. Afgeslankte versies zijn de norm. De laatste jaren evolueerden deze versies van Linux sterk.

DevOps de norm

Verder in het rapport lezen we dat DevOps eerder de norm dan de uitzondering is geworden. 88 procent van de ondervraagde opensource-experten geeft aan de principes van DevOps te gebruiken. Dat aantal is over de afgelopen drie jaar verdubbeld.  

Bron: Linux Foundation

Het principe is ook opgenomen in het lijstje van vaardigheden waar HR-managers naar op zoek zijn. 24 procent onder hen geeft aan personen te zoeken die DevOps-principes toepassen.

DevOps is de naam die het samengestelde team van ontwikkelaars en operationele IT’ers heeft gekregen. De werkwijze heeft voornamelijk aan belang gewonnen door de opkomst van de cloud, doordat het kan inspelen op de flexibiliteit en de snelheid van de cloud.

lees ook

Wat is DevOps en wat ben je ermee?

Inzetten op trainingen

Jim Zemlin, executive director bij Linux Foundation, vat alles samen: “Het is logisch dat cloud-native computing, DevOps, Linux en veiligheid de meeste kansen bieden.” Mensen aanwerven die over deze vaardigheden beschikken, blijkt alleen een lastige opdracht.

Momenteel geven managers aan dit op te vangen door opleidingen te voorzien voor de huidige werknemers, maar nieuw talent is nodig. Meer dan de helft van de opensource-experten vragen daarom aan bedrijven om trainingen te voorzien en die bekostigen. Daar blijken 88 procent van de HR-managers ook bereid toe.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home