Legacy Code Trotseren: Best Practices & AI

Deze bijdrage werd ingezonden door Koen Vanderkimpen, IT-consultant bij Smals Research. Omwille van het relevante perspectief en de actualiteit van het onderwerp publiceert de redactie ze integraal op ITdaily.

In de steeds veranderende wereld van softwareontwikkeling is legacy code een onderwerp dat vaak ter sprake komt, maar zelden goed wordt begrepen. Legacy code kan op verschillende manieren worden gedefinieerd, maar voor deze discussie beschouwen we ze als elke code die nog steeds wordt gebruikt door een belangrijke toepassing, maar die zou moeten worden geüpgraded. Misschien zijn er een nieuwe architectuurstijl of standaarden nodig, worden er nog verouderde frameworks gebruikt, of is de code geschreven in een niet langer ondersteunde programmeertaal. Of er is al te vaak niet meer ten gronde aan de code gewerkt en ze is vervuild geraakt met snelle fixes. Met andere woorden, het is code die steeds moeilijker te onderhouden wordt en die opnieuw moet worden geschreven, maar om een of andere reden niet wordt aangepakt. Sommigen noemen dit ook wel eens technical debt.

Maar wat nu als we een stap verder gaan en deze code niet alleen proberen te beheersen, maar ook proactief verbeteren? En kunnen we hierbij gebruik maken van nieuwe technologieën zoals AI?

Waarom Legacy-Code een Probleem Is

Legacy code brengt tal van uitdagingen met zich mee. De grootste daarvan is waarschijnlijk het feit dat ze de ontwikkeling vertraagt en onderhoud bemoeilijkt; of ze vraagt gespecialiseerde kennis van voorbijgestreefde hulpmiddelen. Zonder de juiste kennis en tools kan dit een gigantische kostenpost worden voor elk softwarebedrijf. Als de ontwikkelaars die de oorspronkelijke code schreven, bovendien ook nog het bedrijf verlaten hebben, kan het probleem nog groter worden. Over de ontwikkelaars gesproken: ook voor hen is technical debt een van de grootste ergernissen bij hun werk.

Er zijn gelukkig een aantal manieren om met deze uitdagingen om te gaan, zelfs met behulp van de meest geavanceerde technologieën, zoals kunstmatige intelligentie.

Strategieën om Legacy Code te beheren

Er bestaat, jammer genoeg, geen magische oplossing die alle problemen met legacy code in een keer oplost. Het vereist een veelzijdige aanpak waarbij meerdere taktieken tegelijkertijd worden toegepast. Denk aan het analyseren van de code, het modulair opbouwen van nieuwe componenten en het continu onderhouden van de codebase, om ervoor te zorgen dat deze up-to-date blijft en goed is aangepast aan toekomstige behoeften.

Een eerste stap is het uitvoeren van statische analyse. Hierbij wordt de code onderzocht zonder deze daadwerkelijk uit te voeren, om zo potentiële problemen te identificeren zoals afhankelijkheden, beveiligingslekken, of zogenaamde ‘code smells’. Met behulp van statische analysetools kunnen ontwikkelaars de structuur van de code beter begrijpen en probleemgebieden aanwijzen die verbetering behoeven. Deze tools zijn voor een deel ingebakken in een goede IDE, maar je kan er vaak nog extra kracht aan toevoegen.

Nadat de code is geanalyseerd, is het opzetten van testbanken essentieel, volgens het Test Driven Development (TDD) paradigma. Dit creëert een veilige omgeving waarin verschillende tests kunnen worden uitgevoerd om ervoor te zorgen dat de code zich gedraagt zoals verwacht. Testen is cruciaal om bugs en prestatieproblemen vroegtijdig op te sporen, voordat er wijzigingen worden doorgevoerd. Als er voldoende test coverage is, wordt het trouwens een stuk veiliger om de code te refactoren, hetgeen we tijdens de volledige levenscyclus zullen moeten blijven doen, om ervoor te zorgen dat de code steeds beter wordt en zeker geen legacy status krijgt. Het opzetten van testbanken ondersteunt daarnaast ook continuous integration en deployment (CI/CD) processen, die essentieel zijn voor kwaliteitsbeheer op lange termijn.

Een andere belangrijke strategie is het refactoren van de code om deze modulair te maken. Door een monolithische codebase op te splitsen in kleinere, beter beheersbare modules, kunnen ontwikkelaars functionaliteiten isoleren, wat de code gemakkelijker maakt om te begrijpen, te onderhouden en te testen (en eventueel zelfs om ze te herschrijven). Deze modularisatie stelt verschillende teams ook in staat om tegelijkertijd aan verschillende onderdelen van de codebase te werken, wat de productiviteit verhoogt en de kans op fouten vermindert.

De rol van AI in het aanpakken van Legacy Code

Kunstmatige intelligentie biedt nieuwe mogelijkheden voor het beheren van legacy code, zeker nu, met de snelle evolutie van generatieve AI. Hoewel de huidige mogelijkheden van AI vaak beperkt zijn tot kleinschalige taken, is het potentieel om legacy codebeheer te transformeren aanzienlijk. AI kan helpen bij het analyseren van code, het schrijven van tests, het refactoren en zelfs bij het genereren van documentatie. Dit maakt AI een waardevol hulpmiddel voor ontwikkelaars.

  • Code Analyseren: AI-tools kunnen code analyseren om de structuur en functionaliteit te bepalen, waardoor inzichten ontstaan die mogelijk niet direct duidelijk zijn voor menselijke ontwikkelaars. Dit kan vooral nuttig zijn bij het omgaan met complexe of slecht gedocumenteerde legacy-systemen.
  • Tests Schrijven: AI kan ook helpen bij het automatisch genereren van tests op basis van het gedrag van de code, wat tijd bespaart en de codekwaliteit verbetert door randgevallen te identificeren die tijdens handmatige tests over het hoofd kunnen worden gezien.
  • Code Refactoren: AI-gestuurde tools kunnen verbeteringen voorstellen en ontwikkelaars helpen om code stapsgewijs te refactoren. Dit continue refactoringsproces helpt om de codebase schoon en onderhoudbaar te houden, waardoor technische schuld in de loop van de tijd wordt verminderd.
  • Documentatie Genereren: AI kan automatisch up-to-date documentatie genereren en bijhouden als onderdeel van CI/CD, wat vooral nuttig is in grote projecten waar het bijhouden van documentatie een uitdaging kan zijn.

Deze taken kunnen veelal worden uitgevoerd door dezelfde type AI tools: de zogenaamde code assistants. Een aantal voorbeelden zijn CodacySnyk en, uiteraard, github copilot.

Conclusie: de toekomst van legacy codebeheer met AI

Het beheren van legacy code blijft een complexe uitdaging die een strategische aanpak vereist. Maar met de opkomst van AI als hulpmiddel bij het analyseren, testen en refactoren van code, ontstaan er mogelijkheden om deze uitdaging op een meer efficiënte en kosteneffectieve manier aan te pakken. Generatieve AI-technologie is nog in volle ontwikkeling, en haar rol in legacy codebeheer zal waarschijnlijk alleen maar toenemen, wat nog meer kansen biedt voor het verbeteren van softwareontwikkelingsprocessen.

We mogen ons echter ook niet blind staren op AI: het beste medicijn tegen legacy code is ze te voorkomen, en dit door gedurende de volledige softwareontwikkelingslevenscyclus de juiste taktieken toe te passen om het ontwerp en de code zo clean en up-to-date mogelijk te houden. In een toekomstige blogpost zullen we hier nog dieper op ingaan, waarbij we op de verschillende fasen van de levenscyclus inzoomen, om te bespreken hoe we legacy kunnen vermijden, en ook hoe AI tijdens elke fase kan worden ingezet als hulpmiddel daarbij.


Dit is artikel is een bijdrage van Koen Vanderkimpen, IT consultant bij Smals Research.  Dit artikel werd geschreven in eigen naam en neemt geen standpunt in namens Smals. Interesse om bij Smals te werken? Neem dan een kijkje naar het huidige uitgebreide jobaanbod.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.