Van cloud-first naar data-first: HPE brengt de cloud naar je data, en niet omgekeerd

hpe discover 2022
Bron: HPE

Het monopolie van publieke cloud is voorbij: hybride cloud is de toekomst. Dat is de boodschap die HPE verkondigt tijdens Discover 2022. GreenLake is het succesrecept waarmee HPE de grote cloudproviders het vuur aan de schenen wil leggen.

Na drie jaar strijkt HPE Discover nog eens neer in Europa. De Duitse stad Frankfurt heeft dit jaar de eer gekregen de conferentie te organiseren en bij aankomst wordt ons onmiddellijk duidelijk waarom. Met zijn rijzige, moderne kantoorgebouwen die hevig concurreren voor het beste plekje in de skyline, wil Frankfurt een stad zijn die voor vernieuwing staat.

Laat dat nu net één van de kernthema’s zijn tijdens HPE Discover. Het IT-bedrijf predikt een nieuwe mentaliteit om naar digitale transformatie te kijken. Die luidt dat we moeten afstappen van het cloud-first principe dat de voorbije jaren de norm was, en meer data-first leren denken. Deze gouden raad zal HPE er dan ook twee dagen lang flink inpeperen bij alle aanwezigen. 

Opstaan met een kater

“Ik had vanochtend tijdens het ontbijt een grappig gesprek met een klant. Die vertelde me dat hij met een flinke kater zat.” Met deze anekdote verwelkomt Johannes Koch, Managing Director voor Centraal-Europa bij HPE, de aanwezige pers tijdens de openingspresentaties. Koch doelt uiteraard niet op het type kater dat je ’s ochtends kan hebben na het drinken van vele glazen weissbier of glühwein op de kerstmarkt.

De cloud bleek de reden te zijn waarom de gesprekspartner van Koch die ochtend naar de aspirines moest grijpen. “Voor veel organisaties lopen de kosten van clouddiensten stilaan uit de hand. Ook komen zij tot de conclusie dat publieke cloud niet voor alles meer de beste oplossing biedt”, verduidelijkt hij.

lees ook

HPE GreenLake helpt bedrijven kosten van publieke cloud te drukken

Koch zal zijn verhaal ongetwijfeld ook aan zijn grote baas Antonio Neri verteld hebben. Neri verkondigt al jarenlang dat hybride cloud de toekomst is. Wat jarenlang als een gewaagde uitspraak onder de mat werd geveegd, lijkt nu ook meer en meer een realiteit te gaan worden. De CEO laat de kans dan ook niet liggen om zijn gram te halen tijdens zijn keynote.

“Digitale transformatie moet aan drie voorwaarden voldoen: duurzaam, data-first en hybride in design”, start hij zijn betoog wanneer hij op het podium, verlicht in de groene kleuren van HPE, stapt. “We leven vandaag in het datatijdperk: data zijn je belangrijkste assets. Het is eenvoudig om data in te voeren in de cloud, maar niet altijd zo eenvoudig om die er ook weer uit te halen. Niet elke applicatie kan immers floreren in een publieke cloud. Wij zijn de eerste op de markt die een volledig edge-to-cloud-portfolio aanbieden.”

Onze belangrijkste mijlpaal is de unificatie van edge en cloud.

Antonio Neri, CEO HPE

Het datadilemma

Op de tweede dag van Discover 2022 is het de beurt aan CTO Fidelma Russo om de duizenden aanwezige partners, klanten en pers toe te spreken. Zij spreekt tijdens haar keynote over een ‘dataexplosie’.

“We leven in een gedistribueerde wereld waar data overal zit. Er zijn vandaag de dag vijftig miljard apparaten die data genereren, en dit aantal zal in geen tijd verdubbelen tot zelfs verdrievoudigen.” Russo beklemtoont het woord ‘miljard’ nog eens zodat niemand in de zaal zich kan misrekenen.

Organisaties vinden hun heil niet meer uitsluitend in de publieke cloud om het hoofd te blijven bieden aan die toenemende expansie en complexiteit van data. “Om de meeste waarde uit data te halen, moet je die vaak onmiddellijk kunnen verwerken. Het is dus van belang dat je je rekencapaciteiten zo dicht mogelijk bij je data brengt”, klinkt het devies van de CTO.

 “Vijftig procent van de data wordt vandaag al niet meer opgewekt in de cloud of lokale datacenters. Het aandeel van edge-toepassingen in de creatie van data zal alleen maar toenemen”, staat Vishal Lall, diensthoofd van de GreenLake-groep binnen HPE, zijn collega bij. In andere woorden: het voordeel dat cloud computing biedt in het centraliseren van je datapools lijkt stilaan niet meer van tel te zijn.

Om de waarde van data te verhogen, moet de cloud zich naar de data verplaatsen.

Fidelma Russo, CTO HPE

Niets dat je stelling meer kracht bijzet dan een onderzoek dat je naar de mond praat, en dus was Discover 2022 ook de ideale gelegenheid om de resultaten van een survey bij 8600 bedrijfsleiders uit negentien landen bekend te maken. De algemene tendens is dat organisaties sukkelen met hun ‘datamaturiteit’; het vermogen om het potentieel van data ten volste te benutten.

We zetten ons aan tafel met Bernd Bachmann, AI-adviseur voor HPE, om te achterhalen waar het misgaat. “Hoe meer data je integreert vanuit verschillende bronnen, hoe belangrijker het is om een omkaderend databeleid te hebben. Bij sommige bedrijven ontbreekt het nog volledig aan een datastrategie, anderen struikelen dan weer over de uitvoering. Datamaturiteit is stap voor stap groeien, met data centraal in het proces”, aldus Bachmann.

antonio neri hpe
Antonio Neri, CEO HPE. Bron: Lukas Lowack

De toekomst is hybride

Om bedrijven met die groeiende datacomplexiteit te helpen omgaan, trekt HPE sinds enkele jaren resoluut de kaart van hybride IT, waar on-premises infrastructuur en cloud op gelijke voet staan. De ster in het herschikte portfolio is GreenLake, en dat wil het bedrijf ons tijdens Discover 2022 soms net iets te duidelijk maken.

De conferentiezalen hangen vol met schermen waar HPE met trots het aantal klanten (65.000) en toestellen (meer dan twee miljoen) die aangesloten zijn op GreenLake toont, en zelfs hoeveel inkomsten het topproduct binnenbrengt (acht miljard dollar). Tijdens de keynotes mogen klanten en partners komen getuigen hoe tevreden ze zijn over het platform. Het lijkt bij momenten wel alsof het hele evenement moet dienen als een marketingcampagne voor GreenLake.

Maar eigenlijk illustreert de focus op GreenLake dat HPE ook zelf in volle transformatie is. Toen HPE zich in 2015 afsplitste van HP, specialiseerde het jonge bedrijf zich aanvankelijk in hardware-oplossingen, zoals servers, HPC en storage.

In die businesstakken blijft HPE ook sterk aanwezig met onder meer de ProLiant- en Cray-productlijnen, maar de software komt steeds meer op het voorplan te staan. Tijdens het vragenuurtje met de pers laat Neri zich zelfs bijna ontlokken om HPE een ‘cloudbedrijf’ te noemen, maar de charmante zakenman met Italiaanse-Argentijnse roots breng je niet zomaar van de wijs.

Het IT-bedrijf heeft zich moeten aanpassen aan verschuivingen in de markt. Bedrijven investeerden minder in on-premise hardware en verplaatsen hun rekenkracht naar de cloudservers van grote providers. HPE ging aan het denken hoe het beide werelden kon combineren en uit dat denkwerk is GreenLake voortgekomen: een edge-to-cloud platform dat een cloud-achtige ervaring biedt doorheen het hele IT-ecosysteem. Klanten kunnen zo hun volledige infrastructuur volgens het as a service-consumptiemodel afnemen.

De keuze tussen on-premises of cloud is geen zwart/wit-verhaal. Het is meer een kwestie van hoe je beide kan integreren.

Stephane Lahaye, Managing Director HPE BeLux

Het recept van HPE

Het klinkt misschien als een If you can’t beat them, join them-strategie, maar wat HPE doet, is de publieke cloudproviders juist een koekje van eigen deeg geven. We zoeken ook Stephane Lahaye, Managing Director voor de BeLux-markt, op tijdens Discover 2022. Hij schetst voor ons waarom hybride cloud beter aansluit op de hedendaagse IT-noden van bedrijven.

“Een hybride structuur is typerend voor de Belgische IT-markt. Bedrijven gaan in zee met een cloudprovider voor bijvoorbeeld SaaS-applicaties, maar een deel van de applicaties houdt men liever lokaal op eigen infrastructuur of die van een partner. In de praktijk zien we bedrijven die zelfs terug beginnen af te stappen van de cloud. Het zal nooit een volledig zwart-wit-verhaal van of cloud of on-premises zijn, maar eerder een kwestie van hoe beide succesvol te integreren”, vertelt Lahaye ons.

greenlake
Bron: HPE

“Met GreenLake stellen we klanten in staat om hun lokale infrastructuur te beheren zoals de cloud”, gaat Lahaye verder. “We ontzorgen hen volledig van het onderhoud en het capaciteitsmanagement. Je kan GreenLake in feite zien als een ‘appwinkel’ voor je hele infrastructuur. We willen ons onderscheiden met een duidelijk prijsmodel en, met de hulp van ons uitgebreide partnernetwerk, voor elke klant een toegevoegde waarde bieden.”

De meest smakelijke omschrijving van HPE’s aanpak komt uiteindelijk van Neil MacDonald, die de HPC-tak leidt. “In een chic restaurant gebruiken de koks vaak dezelfde ingrediënten die je ook in de supermarkt kan vinden. Door een uniek gerecht te creëren met die ingrediënten, maakt een restaurant het verschil. HPE GreenLake is ons originele recept.”

Edge-to-cloud, data-first en hybride in design, dat zijn de kerningrediënten van het recept van HPE. GreenLake is de speciale kruidenmix die alles op smaak brengt.  

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.