Tijdsrovende provisionering, complex patch-management, vendor lock-in en een hele berg aan opslagruimte: databasebeheer brengt verschillende uitdagingen met zich mee die vandaag via software opgelost kunnen worden.
82 procent van de ondernemingen heeft meer dan tien kopieën van hun databank. Over het algemeen is 65 procent van alle data in databases niet uniek. Databases zijn mission critical voor veel bedrijven en wanneer ontwikkelaars aan een nieuwe toepassing werken die van een dataset gebruik maakt, wordt er al snel een integrale kopie voor de applicatie gemaakt. Zo groeit de voetafdruk van data bliksemsnel.
Verder is de uitrol en provisionering van een database tijdrovend werk. Doorgaans heb je als bedrijf specialisten nodig in Oracle, SQL, MariaDB of een andere versie van relationele databases om de klus te klaren. Diezelfde specialist staat ook in voor het management. “Als er iets misloopt met een database, dan gebeurt dat doorgaans tijdens het patchingproces”, weet Luc Van Remoortel, manager systems engineering bij Nutanix. Techzine schuift virtueel aan tafel met hem en Salesmanager Luc Costers naar aanleiding van een eerder digitaal event van Nutanix waarin de hyperconverged-softwarespecialist claimt dat het beter kan.
Technologie voor het vuile werk
Nutanix wil bovenstaande problemen immers oplossen met zijn Era-technologie. Nutanix Era, in combinatie met het hyperconvergedplatform van het bedrijf, kan je in brede lijnen vergelijken met de all-in databasefunctionaliteit van Oracle Exadata of de autonome databases van dat bedrijf, met als belangrijk verschil dat de technologie van Nutanix vendor-agnostisch is. “De technologie werkt met alle belangrijke databasetypes”, aldus Van Remoortel.
Eerst en vooral valt de complexe provisionering weg. Software kan een database in geen tijd activeren waar dat vroeger een tijdsrovende klus voor experten was. “In vijf minuten staat er een database klaar”, weet Van Remoortel. De expert wordt daarbij niet overbodig. “Een bedrijf heeft nog steeds kennis nodig inzake relationele databases, om de databases met de juiste parameters uit te rollen. Het verschil is dat het niet meer uitmaakt of die specialist nu een expert is in Oracle, MariaDB of een andere relationele database-oplossing.” In het geval van Nutanix klikt de Era-oplossing in op het Nutanix Core-aanbod dat eenvoudig te managen software voor hyperconverged infrastructuur biedt. “Door vendorspecifieke taken aan Era toe te vertrouwen, wordt het eenvoudiger om gespecialiseerd talent aan te nemen.”
Slim kopieëren
Software zorgt dus voor de provisionering, zoals we eerder al in meer detail bespraken, maar neemt verder ook copymanagement voor zijn rekening. Daarmee wordt het probleem van de wildgroei aan capaciteit voor data opgelost. De database wordt enkel virtueel gekopieerd, en wijzigingen worden bijgehouden. Deduplicatie zorgt er zo voor dat een kopie van een database van bijvoorbeeld één terabyte in de praktijk maar een voetafdruk heeft van 100 GB, terwijl het voor de applicatie in kwestie lijkt alsof er wel degelijk een volwaardige kopie van de database beschikbaar is.
Deduplicatie zorgt er zo voor dat een kopie van een database van één terabyte in de praktijk maar een voetafdruk heeft van 100 GB.
Luc Costers : “In de VS hebben we een case met American Healthcare, waar deduplicatie er voor heeft gezorgd dat de organisatie nog maar één zesde van de opslagcapaciteit nodig heeft vergeleken met vroeger.” Dat de hyperconverged-aanpak er bovendien voor zorgt dat de data in kwestie dichter bij de virtuele machines leeft, is natuurlijk mooi meegenomen.
Snel patchen zonder risico
Omdat software kan integreren met databasetechnologie van verschillende bedrijven, kan ze de complexiteit van patchmanagement verhelpen en het proces vendor-onafhankelijk automatiseren. Om te beginnen verloopt patching automatisch, net zoals de initiële provisionering. De software in kwestie weet wat er moet gebeuren, zodat je als beheerder weinig meer moet doen dan de patch aanreiken en een updatemoment inplannen. “Net voor de cut-over wordt en dan een golden copy van de data gemaakt”, verduidelijkt Van Remoortel. “Als er dan toch iets misloopt, kan je meteen terugrollen naar het allerlaatste moment voor de faling.
In essentie wil Nutanix de eenvoud van de publieke cloud naar on premises-databases brengen. Waarom dan niet gewoon de hele database naar de cloud verhuizen en daar verder werken? Costers: “Databases zijn mission critical en horen tot de core business. Bedrijven zijn terughoudend om dat naar de publieke cloud te sturen, al zeker in bepaalde sectoren waar privacy en security een grote rol spelen.” Daarnaast komt de vendor lock-in met de publieke cloud weer om de hoek piepen.
Op papier heeft Nutanix dus een groot deel van de complexiteit van databases opgelost. Je kan nog steeds blijven werken met je favoriete relationele database, maar verschillende tijd-, opslag- en geldrovende taken verdwijnen. Daar staat tegenover dat de Nutanixlaag natuurlijk ook niet voor niets komt.
Hardware-agnostisch
“In principe is de Nutanix Cluster-softwarelaag waarop alles draait helemaal hardware-agnostisch”, verduidelijkt Costers. “Je zou de technologie in theorie op een Medion van Aldi kunnen draaien, maar dat ondersteunen we niet.” Je hebt dus gecertifieerde hardware nodig, maar die kan van Dell, HPE, Cisco of een andere speler komen. HPE biedt Nutanix zelfs aan als onderdeel van zijn Greenlake-portfolio.
Een overstap naar een oplossing als Era gebeurt dus niet zonder investering. Van Remoortel: “Meestal stappen bedrijven over via een nieuw project. Als ze meer capaciteit nodig hebben om nieuwe databases of kopieën te ondersteunen, kiezen ze voor Nutanix. Als blijkt dat de besparingen in termen van moeite en opslag inderdaad kloppen, breiden ze het project uit.”
Opboksen tegen de perceptie
Nutanix blijft volgens Costers en Van Remoorten opboksen tegen de perceptie. “Mensen pakken niet graag risico”, begrijpt Costers. “Kiezen voor Dell EMC wordt als veilig ervaren, terwijl Nutanix voor velen nog een onbekende is. Ze vrezen dat als de claims niet kloppen of er iets misloopt, de verantwoordelijkheid bij hen komt te liggen.” Verder neemt de automatisering natuurlijk voor een deel de rol over van IT-experts en consultants, die niet zo geneigd zijn om zichzelf uit de markt te praten.
Tot slot is er met Nutanix geen vendor lock-in aangezien je databases, hypervisors en hardware naar keuze kan gebruiken. Je bindt je wel deels wel aan het bedrijf omwille van de automatisering en deduplicatie die de software met zich meebrengt. Costers en Van Remoortel zijn er in ieder geval van overtuigd dat de klassieke pijnpunten die vandaag gepaard gaan met databasemanagement verleden tijd kunnen zijn voor wie wil.