CoderDojo als opstapje naar job in IT-sector?

CoderDojo

Vrijwilligersorganisatie CoderDojo startte afgelopen zaterdag 4 september aan een nieuw seizoen boordevol programmeersessies voor jongeren tussen 7 en 18 jaar.

Jongeren warm maken voor technologie en programmeren, dat is de doelstelling van CoderDojo. De Belgische afdeling van het wereldwijde netwerk start op vier september officieel het nieuwe werkjaar. Elke maand vinden in België meer dan 120 dojo’s plaats. Een dojo is binnen de sportwereld gekend als de oefenzaal voor Oosterse sporten zoals judo en karate. CoderDojo’s zijn als het ware programmeerspeeltuinen voor jongeren tussen 7 en 18 jaar.

Jongeren komen op een laagdrempelige manier in contact met technologie, robotica en programmeertalen dankzij de vrijwillige inzet van coaches. Die coaches, vaak zelf werkzaam in de IT-sector, delen hun werk en passie met de jeugd. Ze motiveren de deelnemers om creatief aan de slag te gaan, zelf handige apps te ontwikkelen of hun droom uit te laten komen via een 3D-printer. Want wie weet worden die jonge gasten ooit hun collega’s.

Oplossing voor openstaande vacatures?

Technologiefederatie Agoria voorspelt in 2030 liefst 540.000 niet-ingevulde IT-vacatures. Initiatieven zoals CoderDojo moeten dan toch met open armen worden ontvangen door de sector, niet? “We merken dat bedrijven interesse tonen in wat we met de jongeren doen. Toch is het niet in de eerste plaats onze ambitie om van alle deelnemers IT-specialisten te maken”, zegt Cindy Smits, General Manager van CoderDojo Belgium.

“Zie ons als een interessante, bijkomende hobby voor jongeren tussen 7 en 18 jaar. We mikken op laagdrempelige sessies waar iedereen zich goed moet voelen. Het maakt niet uit of de jongeren al een rugzak met kennis hebben. Onze coaches zorgen voor afwisselende programma’s waarbij ze de deelnemers ondersteunen, motiveren en prikkelen. Willen ze later verder gaan in deze branche, dan is dat prachtig.”

Decennium aan dojo’s

CoderDojo ontstond in 2011 nadat James Whelton er in slaagde om een iPod Nano te hacken. Dat kunstje maakte hem meteen populair bij zijn medestudenten. Die vroegen Whelton om hen te leren programmeren. Later dat jaar ontmoette Whelton Bill Liao en samen richtten ze de eerste CoderDojo op in Cork. Het succes was instant en kreeg snel navolging in andere landen. Martine Tempels, voormalige ICT-vrouw van het jaar, raakte danig onder de indruk en lanceerde CoderDojo in 2013 in Vlaanderen.

Ook bij ons was er meteen interesse voor de interactieve programmeersessies. “Coderen is helemaal niet saai, ook al lijkt dat voor de buitenwereld wel het geval. Het is gewoon een leuke hobby en dat willen we heel graag uitdragen. De toekomst is digitaal en wie zijn weg daarin vindt, heeft de wereld aan de voeten”, aldus Cindy Smits. Volgend jaar vieren de dojo’s hun tienjarig bestaan in België. Een ideaal moment is dat om ervaringen en resultaten te bundelen.

“Daar zijn we inderdaad mee bezig. We weten dat verschillende jongeren die er van bij het begin bij waren, intussen effectief aan de slag zijn in de IT-sector. Om een goed beeld te krijgen, zullen we nog veel gegevens moeten verzamelen. Tien jaar is op zich lang, maar anderzijds ook niet want veel jongeren zijn nog niet afgestudeerd. Elk steentje dat we kunnen bijdragen, is mooi meegenomen.”

lees ook

België zakt onder Europees gemiddelde op digitale barometer

In het belang van IT-bedrijven

Ook al is het niet de hoofddoelstelling van CoderDojo om van elke deelnemer een IT-specialist te maken, het is sowieso een interessante piste voor bedrijven. Jongeren die al vroeg in contact komen met technologie en zich op hun tempo kunnen ontwikkelen, het kan alleen maar helpen om het tekort op de arbeidsmarkt aan te pakken.

CoderDojo heeft samenwerkingen met bedrijven, al is dat niet in de eerste plaats om doorstroming naar het bedrijfsleven te voorzien. “We werken volledig op vrijwillige basis en alle sessies zijn gratis voor de deelnemers. Daarom hebben we constant financiële en logistieke ondersteuning nodig. Dat kan gaan van laptops die we zelf refurbishen tot USB-sticks en zelfs locaties.

Alles is gesponsord en daarvoor doen we een logischerwijze een beroep op bedrijven. Ook steden en gemeenten zijn belangrijke partners omdat veel dojo’s plaats vinden in bibliotheken of overheidsgebouwen”, besluit Smits. Hoe dat in z’n werk gaat, lees je in meer detail op onze zusterwebsite Schoolit.

Door het stijgend aantal dojo’s en de toenemende interesse van de jongeren blijft de vraag naar ondersteuning groot. Bedrijven die zich als sponsor willen profileren, kunnen terecht op de website www.coderdojobelgium.be voor meer informatie. Op de site staan ook de data en locaties van de komende dojo’s.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.