De veelzijdigheid van netwerkaudio bij security

xiaomi mi mix 3

Zoals we allemaal weten, staat technologische ontwikkeling nooit stil. De industrie staat momenteel aan de vooravond van een nieuwe revolutie: een confrontatie tussen traditionele analoge audio en nieuwe intelligente netwerkaudio-oplossingen.

Je realiseren dat je een oud analoog systeem moet vervangen kan moeilijk zijn, zeker als je veel in analoge apparatuur hebt geïnvesteerd. Het overstappen naar netwerkaudio wordt echter interessanter nu het mogelijk is om bestaande analoge systemen te combineren met nieuwe technologie, zodat ze samen alle voordelen van netwerkaudio bezitten. 

De afweging tussen analoge en netwerkaudiosystemen hangt af van wat je behoeften zijn, maar ook van wat op lange termijn de beste prijs-kwaliteitverhouding oplevert. Als je waarde hecht aan flexibel zonebeheer, schaalbaarheid en eenvoudige integratie met andere systemen, kan een netwerkaudio-oplossing je veel waar voor je geld opleveren.

Netwerkcamera’s, -audio en een beveiligingscentrum

Het verbinden van netwerkcamera’s met een beveiligingscentrum of meldkamer is een efficiënte oplossing om de meeste criminaliteit tegen te gaan. De operator kan in realtime volgen wat er gebeurt en vervolgens de klant informeren, een bewaker sturen en de politie inlichten. Praktisch gezien kan iedere sector dan ook baat hebben bij de combinatie van een beveiligingscentrum met netwerkcamera’s en -audio, zeker bedrijven die wat meer afgelegen liggen en waar het overdag of ’s nachts rustig is.

Sinds jaar en dag worden videobewakingssystemen in alle sectoren gebruikt als forensisch hulpmiddel.

Sinds jaar en dag worden videobewakingssystemen in alle sectoren gebruikt als forensisch hulpmiddel om na een incident te kunnen onderzoeken wat er is gebeurd en zo bewijs te vergaren. Maar wat als je een bewakingssysteem kunt gebruiken om incidenten proactief te ontmoedigen, nog voordat ze zich voordoen?

Bij netwerkaudiotoepassingen worden, op het moment dat het beveiligingssysteem een indringer opmerkt, vanuit het beveiligingscentrum live of getriggerde audioberichten ingezet. De operator bekijkt eenvoudig de videobeelden, inclusief wat er vlak voor- en nadat het alarm afging gebeurde. Op basis hiervan kan de operator handelen naar een vooraf afgesproken actieplan.

Een grote Amerikaanse autodealer met verschillende vestigingen maakte zo bijvoorbeeld succesvol gebruik van netwerkluidsprekers om zijn locaties na sluitingstijd te beschermen tegen indringers. In de buitenlucht staan waardevolle auto’s opgeslagen en is het risico op diefstal en vandalisme groter. De dealer integreerde hoornluidsprekers en bewegingsdetectie-analytics in zijn bestaande videobewakingssysteem.

Met deze oplossing kan in het geval van een mogelijke inbraak automatisch een audiobericht worden afgespeeld zoals: “We kunnen u zien, dit terrein wordt bewaakt!”. Besluit de indringer het gebied niet te verlaten, dan kan een operator in de meldkamer zich rechtstreeks tot de persoon in kwestie richten of verdere actie ondernemen.

We kunnen u zien, dit terrein wordt bewaakt!

Dankzij de combinatie van een video-geactiveerde audiowaarschuwing en het op afstand gebruiken van de luidsprekers, wist het autobedrijf ongeveer 90% van de indringers af te schrikken zonder de autoriteiten te hoeven inschakelen.

Potentiële dreiging

Een grote apotheekketen in Europa installeerde op zijn beurt hoornluidsprekers aan de buitenzijde van hun gebouwen en combineerde dit met netwerkcamera’s voor perimeterbeveiliging. Wordt er buiten openingstijden een potentiële dreiging gesignaleerd, dan ontvangt de centrale meldkamer een alarm. Eenmaal gewaarschuwd, kunnen de operators de melding beoordelen en waar nodig reageren met live audioberichten. Ook medewerkers die aan het werk zijn en zich onveilig voelen, kunnen met één simpele druk op een alarmknop direct contact leggen met de controlekamer en rechtstreeks met een operator communiceren.

Maar eveneens voor consumenten kan netwerkaudio een oplossing bieden om de veiligheid te verhogen. Hoe garandeer je bijvoorbeeld dat bij een bankautomaat je persoonlijke gegevens onzichtbaar blijven voor anderen? Een Italiaanse bank die meer dan duizend geldautomaten exploiteert, was op zoek naar een effectieve methode om het zogenaamde ‘shouldering’ te ontmoedigen, een praktijk waarbij iemand over de schouder van de pinnende persoon meekijkt om zijn of haar pincode te achterhalen.

De oplossing was in dit geval om camera’s te installeren met software voor videobewegingsdetectie. Staat iemand te dicht op de pinnende klant, dan wordt er automatisch een audioclip geactiveerd (‘Houd alstublieft afstand’) en begint de camera automatisch met het opnemen van de gebeurtenis. Sinds deze oplossing is geïnstalleerd, is de criminaliteit bij de bankautomaten met ongeveer 30% verminderd.

De flexibiliteit van netwerkaudio

Een netwerkaudiosysteem is duidelijk een knap staaltje technologie in één product. Naast de luidspreker bevat het systeem ingebouwde intelligentie, een equalizer, versterker, mixer, digitale signaalprocessor, microfoon en voeding. Het maakt verbinding met het netwerk en streamt audio via een PoE-poort. Bovendien wordt het systeem geleverd met ingebouwde SIP-ondersteuning voor eenvoudige integratie met een VoIP-telefoonsysteem, bijvoorbeeld voor publieke aankondigingen.

Netwerkaudio-oplossingen zijn gebaseerd op open standaarden.

Netwerkaudio-oplossingen zijn daarnaast gebaseerd op open standaarden, zodat ze eenvoudig kunnen worden geïntegreerd met verschillende subsystemen (zoals een bewakingssysteem) en software van derden. Dit maakt de systemen toekomstbestendig en zo kunnen nieuwe aanbieders van bijvoorbeeld muziekstreaming ondersteund worden wanneer deze op de markt komen. Zo kan een winkel of bedrijf zich ook voortdurend blijven aanpassen aan de nieuwste innovaties.

Als je kijkt naar het hoofddoel van een bewakingscamera – het registreren van wat er in een omgeving gebeurt – is de koppeling met netwerkaudio eigenlijk heel logisch. De camera maakt het gemakkelijker om incidenten te detecteren, ze aan de politie door te geven en kan bewijs leveren om de daders te vinden en zo voor de rechter te brengen. Audio is dan ook een kostenefficiënte en waardevolle aanvulling op een videobewakingsoplossing, juist vanwege de preventieve werking; het ontmoedigen en afschrikken van verdacht of crimineel gedrag.

Dit is een ingezonden bijdrage van Ernst Westerhoff, Business Development Manager bij Axis. Via deze link vind je meer informatie over de mogelijkheden van het bedrijf.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home