Google maakt het lastiger voor potentiële stalkers

spyware

Verschillende waarschuwingssystemen die Google eerder dit jaar aankondigde, worden nu uitgerold naar gebruikers van Android 6.0+.

Tijdens de eigen ontwikkelaarsbeurs I/O in mei, had Google een aantal nieuwe functies voorgesteld om de veiligheid van gebruikers en hun toestellen te verhogen. Die krijgen nu een uitrol naar Android 6.0+.

Safety first

Het gaat over drie functies die kunnen helpen met het detecteren van onbekende Bluetooth-trackers. Gebruikers worden bovendien ook automatisch gewaarschuwd.

  • Automatisch alarm voor onbekende trackers

Hiermee krijg je een waarschuwing op je Android-toestel wanneer een onbekende Bluetooth-tracker stiekem mee op pad gaat met jou. Je kan die notificatie aanklikken voor meer informatie en op een kaart bekijken hoever de tracker al met je meereist. Het systeem kan de tracker zelfs een geluid laten maken zodat je die makkelijker kan opsporen zonder dat de eigenaar dat beseft. Voorlopig werkt dit alleen bij Apple AirTags (wat al in mei op de planning stond), maar Google wil dit snel uitbreiden, dankzij samenwerkingen met andere producenten

  • Reageren op een waarschuwing voor een onbekende trackers

Nadat je een waarschuwing kreeg kan je meer info over de tracker opvragen. Je krijgt ook tips om verdere actie te ondernemen. Bovendien kan je leren hoe de gevonden tracker volledig uit te schakelen.

  • Scan je omgeving manueel

Wie voor één of andere reden proactief wil zijn, die kan ook manueel scannen naar eventuele trackers. Dat gaat via een aparte functie die je kan activeren bij je instellingen. Daarin ga je naar ‘Veiligheid en noodsituaties’ en vervolgens naar de tab van de waarschuwingen voor onbekende trackers. Hierin kan je via een scanknop de functie activeren. Een scan duurt volgens Google ongeveer tien seconden

lees ook

Google breidt online veiligheidsfuncties uit met grotere rol voor AI

Naast deze functies werkt Google ook aan een update van hun netwerk ‘Zoek mijn mobiel’ (‘Find my device’). Je kan Bluetooth-trackers ook zelf gebruiken, maar dan om zaken terug te vinden als een hoofdtelefoon of zelfs sleutels. Voor die uitrol is echter nog geen datum vastgelegd.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home