Met data breng je alles tot leven, nu zelfs ook de kantoorgebouwen van je bedrijf. Johnson Controls toont in het OpenBlue Innovation Center hoe het gebouw van de toekomst eruitziet.
Het ochtendgewoel is nog volop aan de gang wanneer we van de trein stappen in Rotterdam-Centraal. We waren dan ook al vroeg in de ochtend vertrokken vanuit Brussel. Al hoeven we zeker niet te klagen: bij het verlaten van het station ontmoeten we een medewerker van Johnson Controls die al om half zeven op de trein was gestapt in Parijs om zijn Nederlandse collega’s te bezoeken. De trein blijkt ook de juiste transportkeuze te zijn, want de ochtendspits valt ook bij onze noorderburen niet altijd mee, horen we later.
We zijn natuurlijk niet zonder reden afgereisd naar Rotterdam. Op het kantoor van Johnson Controls in de Nederlandse havenstad, dat als hoofdkwartier voor de hele Benelux-regio fungeert, zijn we getuige van de feestelijke opening van het nieuwste OpenBlue Innovation Center. Daniela Pandrea, General Manager van het bedrijf voor de Benelux en Scandinavië, mag het symbolische lint doorknippen.
Het gebouw in Rotterdam was om meerdere redenen een geschikte locatie om het eerste Innovation Center op Europese bodem neer te zetten, verklaart Pandrea tijdens haar openingswoord. “Rotterdam is de poort naar Europa”, klinkt het. Voor haar collega Richard Lek bestaat er nog een extra reden om blij te zijn met die keuze: hij speelt namelijk een thuismatch. Lek kan zijn glimlach dan ook niet verbergen wanneer hij ons welkom heet.
Speeltuin voor IoT
Pandrea beschrijft het gloednieuwe OpenBlue Innovation Center als een ‘laboratorium voor innovatie’. Het bedrijf wil er een demonstratie geven van hun toekomstvisie op gebouwen. Het laboratorium moet een ware speeltuin zijn om IoT-technologieën te ontdekken, maar ook de enthousiastelingen voor warmtepompen en koelingssystemen komen aan hun trekken.
Dat het Nederlandse hoofdkantoor van Johnson Controls het gebouw van de toekomst moet representeren, merken we niet onmiddellijk als we binnenstappen. Buiten enkele televisieschermen met stockbeelden van IoT of smart cities en een pop met een VR-bril, zijn er maar weinig futuristische elementen in het decor aangebracht. Een groot paneel met livebeelden van de beveiligingscamera’s in en rond het gebouw, wekt het meeste onze interesse.
De schoonheid van het OpenBlue Innovation Center zit hem dan ook in wat je met het blote oog niet kan zien. Dat maakt Akaash Roktoe ons duidelijk. We zitten in een vergaderruimte die er op het eerste zicht ook gewoontjes uitziet, maar achter de muren volgen sensoren alles wat er gebeurt nauwgezet op.
“Die sensoren kunnen bijvoorbeeld beweging in een ruimte detecteren, maar ook de temperatuur en luchtkwaliteit. Die informatie is zichtbaar via een applicatie of panelen binnen en buiten de ruimte”, vertelt Roktoe. Hij wijst naar een paneel op de tafel dat tot nu toe aan onze aandacht ontsnapt was. “Door al die sensoren en de installaties in het gebouw met elkaar te verbinden, kan je bijvoorbeeld het licht automatisch laten uitspringen of de verwarming zachter zetten als een ruimte niet gebruikt wordt.”
OpenBlue
De technologie die dit allemaal moet regelen, heet OpenBlue. Johnson Controls lanceerde het IoT-platform in 2020. Zoals een volleerd banketbakker heeft Johnson Controls dit platform als een cake met meerdere lagen opgebouwd. De koek die de IoT-taart hartig maakt, is de OpenBlue Bridge die alle data die de sensoren genereren samenbrengt.
Over een beveiligde gateway worden die gegevens naar de OpenBlue Cloud verstuurd. Hiervoor heeft Johnson Controls de sleutels toevertrouwd aan Microsoft Azure. “Beveiliging is voor ons het allerbelangrijkste. We hebben geoordeeld dat Microsoft Azure de beste garanties biedt en daarom is het voor ons interessanter dan eigen datacenters op te richten”, licht Roktoe die keuze toe.
lees ook
Microsoft slaat zijn tenten op in België: een (virtuele) safari in het datacenter
Nu vraag je je misschien af wat je met die data moet aanvangen. Om de taart wat smaak te geven, en de gegevens ook beschikbaar te stellen aan de klant, ontwikkelde het bedrijf drie applicaties die de gebruiker simpelweg met de smartphone kan besturen. Tijdens ons bezoek krijgen we een korte demonstratie van die applicaties te zien, die elks hun eigen toepassingen hebben.
Met OpenBlue Companion kan je bijvoorbeeld meetingruimtes reserveren en bekijken welke voorzieningen aanwezig zijn in elke ruimte. De Enterprise Manager omschrijft Johnson Controls dan weer als ‘een brilglas’ op je gebouw. De applicatie biedt onder meer inzicht in het energieverbruik in elke ruimte van een gebouw, maar kan je bijvoorbeeld ook de prestaties van de installaties laten zien.
Tenslotte is er nog de Location Manager die inzichten verschaft in hoe je elke ruimte gebruikt. Deze applicatie biedt ook de mogelijkheid om allerlei IT-apparaten met elkaar te verbinden. Zo wordt ons eindelijk ook duidelijk waar die grote cameramuur in de ontvangstruimte voor dient.
Duurzaam comfort
In het OpenBlue Innovation Center kunnen bedrijven al doende ontdekken wat een slim, geconnecteerd gebouw te bieden heeft. Voor Johnson Controls staan drie doelstellingen centraal: gezonde mensen, gezonde plaats, gezonde planeet. Daarmee wil het zeggen dat een gebouw comfort en veiligheid moet bieden voor de mensen die erin leven of werken, maar ook duurzaam moet zijn.
“Negentig procent van de kosten van een bedrijf zijn rechtstreeks of onrechtstreeks gelinkt aan het personeel”, zegt Roktoe. “Onderzoek heeft aangetoond dat goede omgevingscondities een positief effect hebben op de productiviteit van werknemers. Wij willen de totale levenscyclus van een gebouw verzorgen en klanten helpen de optimale balans te vinden tussen welzijn en duurzaamheid.”
Op basis van data zullen bedrijven ook slimme keuzes kunnen maken in gebouwbeheer, wat in tijde van hybride werken een actueel thema is. Roktoe verduidelijkt met een voorbeeld in de praktijk: “We hadden recent een klant die te weinig vergaderruimtes had. Uit analyse bleek dat ze niet efficiënt met de beschikbare ruimtes omgingen. Door meer kleinere ruimtes in te richten en flexplekken te gebruiken konden ze hun probleem oplossen zonder te hoeven verhuizen naar een groter gebouw. Dit bespaarde hen aanzienlijke kosten en frustraties van werknemers.”
Ook het duurzaamheidsthema wil Johnson Controls prominent uitspelen in het OpenBlue Innovation Center. Niet alleen via de groene beplanting aan de muren, maar ook door bezoekers onder te dompelen in de Demoverse. Dit is een virtuele rondleiding waarin het bedrijf aan de hand van acht chronologische stappen in een fictief gebouw laat zien hoe met data het energieverbruik kan verlaagd worden.
“De CO2-uitstoot is een van de grootste uitdagingen waar bedrijven vandaag de dag mee kampen”, horen we van Eamonn Hughes, een van de bezielers van OpenBlue die speciaal is afgereisd vanuit Ierland om de opening in Rotterdam te kunnen meemaken. “Europese wetgeving verplicht dat tegen 2028 alle gebouwen koolstofneutraal moeten zijn. Duurzaamheid is geen keuze meer; bedrijven moeten nu handelen voor het te laat is.”
De volgende stap is dat gebouwen op basis van data autonome beslissingen kunnen maken.
Eamonn Hughes, Johnson Controls
Van slim naar autonoom
Johnson Controls meent het duurzaamheidsprobleem vanuit een unieke marktpositie te kunnen aanpakken. Hughes: “OpenBlue mag dan wel helemaal vanaf nul zijn opgebouwd, het is niet uit het luchtledige ontstaan. Wij zijn geen ‘new kid on the block’, we zijn al sinds de stichting in 1885 bezig met duurzaamheid. Met OpenBlue hebben we de evolutie van traditionele naar slimme gebouwen ingezet. De volgende stap is dat gebouwen op basis van de data autonome beslissingen kunnen maken.”
We kaarten tijdens de lunch nog even na met Richard Lek, die illustreert dat Johnson Controls ook zelf moest evolueren. “We zijn een vijftal jaar geleden begonnen met deze transformatie. Ook toen stond duurzaamheid al op de agenda, maar door druk van de overheid is alles in een stroomversnelling beland. Wij kunnen duurzaamheid vanuit een metaniveau benaderen omdat we naast gebouwbeheer ook productontwikkeling meenemen. We zitten in een markt die voortdurend evolueert; ik beschouw ons bedrijf dan ook graag als een 140 jaar oude start-up.”
De toekomst die Johnson Controls in het OpenBlue Innovation Controls in Rotterdam voorstelt, hoeft niet meer veraf te zijn. Het zal niet lang meer duren vooraleer ook de gebouwen van jouw bedrijf volgestopt zitten met verborgen sensoren die alles nauwlettend opmeten. Binnenkort zullen de muren letterlijk kunnen spreken.