Huawei bevestigt Europese 5G-ambities en belooft meer transparantie

Huawei

Huawei bevestigt op het Mobile World Congress in Barcelona zijn 5G-ambities voor de Europese markt. “We denken dat 5G een gouden opportuniteit biedt voor China en Europa”, zegt Vincent Pang, directeur West-Europa bij de Chinese telecomreus, tijdens een rondetafelgesprek waar Techzine aanwezig was.

De Europese mobiele economie zal naar verwachting 720 miljard euro waard zijn tegen 2022, ofwel zo’n 4 procent van het BNP voor de regio. 5G zal daarbij een belangrijke rol spelen, meent Pang. “We staan aan het begin van een nieuwe technologie. 5G komt er vanaf dit jaar aan en zal significante opportuniteiten bieden voor elke verticale markt.”

Pang bevestigt nogmaals de bereidheid van Huawei om bij te dragen aan de 5G-ontwikkeling in Europa, ongeacht dat het bedrijf de laatste maanden onder vuur ligt in het Westen – met de Verenigde Staten op kop – vanwege vermeende banden met de Chinese overheid. Ook in België wordt momenteel onderzocht of het gebruik van Huawei-apparatuur in de 5G-infrastructuur een mogelijk risico vormt.

 

“We doen al meer dan 15 jaar zaken in Europa. We zien onszelf als een lokaal bedrijf.”

 

Europa is een belangrijke markt voor Huawei en vertegenwoordigt 10 tot 15 procent van de totale omzet van het bedrijf. “We doen al meer dan 15 jaar zaken in Europa. We zien onszelf als een lokaal bedrijf”, vertelt Pang. “We respecteren de lokale regulering en wetten, en luisteren naar de lokale overheden. Er zijn in al die jaren nog geen security-incidenten geweest.”

Pang herhaalt de woorden van Huawei-oprichter Ren Zhengfei, die in een interview met BBC eerder deze maand zei dat hij zijn bedrijf nog liever verkoopt of sluit, dan backdoors te implementeren voor de Chinese overheid en zo het vertrouwen van zijn klanten te schenden.

“Dat statement is zo duidelijk over de positie van Huawei”, zegt Pang. “Het maakt niet uit wat er gebeurt. We zullen blijven samenwerken met elke overheid om zorgen weg te werken. We blijven onze investeringen in de Europese markt op vlak van research and development verderzetten.”

Transparantie

De Europees directeur is ervan overtuigd dat zijn bedrijf niets verkeerd heeft gedaan, maar erkent dat het wel nog meer kan doen om eventuele zorgen rondom security verder weg te nemen. “5G-applicaties zijn complexer, er wordt meer data verwerkt, dat leidt vanzelfsprekend tot bezorgdheid”, zegt Pang. “We zullen meer doen om het bedrijf transparanter te maken. Wie is Huawei, waar komen we vandaan en waar willen we naartoe in de komende jaren.”

 

“5G-applicaties zijn complexer, er wordt meer data verwerkt, dat leidt vanzelfsprekend tot bezorgdheid”

 

Daartoe opent Huawei begin maart onder meer een cybersecuritycentrum in Brussel om spelers uit de industrie samen te brengen en volledige transparantie te bieden in zijn producten. Het centrum is een investering van enkele miljoenen euro’s, bovenop de 2 miljard euro die de telecomreus de komende vijf jaar investeert om de veiligheid van zijn software verder te verbeteren.

“De laatste 15 jaar hebben we veel aandacht besteed aan onze klanten, producten en innovatie. We moeten nu meer doen om transparant te zijn, zeker met het huidige niveau van aandacht”, besluit de Huawei-topman.

Security-standaard

Tijdens het rondetafelgesprek stuurt Pang aan op samenwerking tussen alle stakeholders om de hogere security-eisen van 5G het hoofd te bieden. “Het is een uitdaging voor de hele waardeketen. We moeten samenwerken met de industrie en Europese overheid om een standaard voor netwerksecurity te bepalen.”

Ook GSMA, de belangenvereninging van de mobiele industrie en organisator van het Mobile World Congress, riep deze maand op tot meer samenwerking tussen overheden en industrie om testregimes en standaarden rond netwerksecurity vast te leggen. Volgens de organisatie leidt een verbod op apparatuur van specifieke leveranciers – in casu Huawei – alleen maar tot een vertraging van de uitrol van 5G en een verhoging van de kosten voor operatoren.

Dat zegt ook Michael Trabbia, CEO van Orange België, in een recent interview met Techzine: “Als er plots minder aanbieders zijn op het vlak van infrastructuur, dan heeft dat gevolgen voor de prijs en de timing van de uitrol. Als bepaalde spelers niet meer mee kunnen concurreren, zullen er te weinig fabrikanten zijn om snel aan de internationale vraag te voldoen. Grote markten krijgen in dat geval prioriteit, waardoor België achteruit zal schuiven”, vreest hij.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.