Hoe sneller je organisatie groeit, hoe meer apparaten je moet aansluiten en hoe drukbevolkter het netwerk wordt. Met hulp van netwerkswitches bouw je extra redundantie in het netwerk, zodat je altijd geconnecteerd blijft.
Het netwerk is de dragende kracht van IT-omgevingen. Functioneert het netwerk niet, dan kan ook je bedrijf niet functioneren. De job van netwerkbeheerders is er echter niet eenvoudiger op geworden. Door de explosie van slimme apparaten, is het gemiddelde bedrijfsnetwerk zeer drukbevolkt.
“Vandaag de dag zijn er veel meer apparaten. Je hebt laptops, smartphones, printers en meer apparaten die allemaal op het netwerk moeten worden aangesloten. Hoe meer processen je digitaliseert, hoe meer afhankelijk je wordt van het netwerk. Het netwerk van bedrijven moet altijd ‘aan’ staan”, zegt Michael Müller, VP Wired & Wireless LAN bij Lancom Systems.
Een netwerkswitch helpt die wildgroei aan verbonden apparaten op te vangen. We gaan met Müller dieper in op het wat en waarom van netwerkswitches.
Redundantie
Een netwerk moet mee groeien met de noden van de organisatie. Een netwerkswitch voert een hiërarchische structuur in op een netwerk. Dit verhoogt de capaciteit van het netwerk om meer apparaten, van enkelen tot duizenden, aan te kunnen sluiten zonder dat dit al te grote impact heeft op de prestaties. In zijn meest eenvoudige vorm is een netwerkswitch niet meer dan een extra set LAN-poorten voor een router.
Anders dan een router, die het verkeer tussen netwerken regelt, staat een switch in voor het dataverkeer tussen apparaten op éénzelfde netwerk. Meer geavanceerde switches zijn ook voorzien van extra functies voor onder andere gegevensbeveiliging, of het opzetten van virtuele netwerken bovenop het fysieke netwerk.
Het trefwoord waarmee Müller de rol van netwerkswitches samenvat, is redundantie, een populaire term in de IT-sector. “Door gebruik te maken van redundantieprotocollen zoals stacking of Virtual Port Channel (VPC), ook wel bekend als Multi-Chassis Link Aggregation (MC-LAG), kan een LAN-infrastructuur worden gerealiseerd met optimale betrouwbaarheid. Hierdoor blijft de connectiviteit te allen tijde gewaarborgd.”
Het netwerk van bedrijven moet altijd ‘aan’ staan.
Michael Müller, VP Wired & Wireless LAN bij Lancom Systems
Toegang en distributie
Müller is ervan overtuigd dat zowel grote als kleine organisaties baat hebben bij een hiërarchische netwerkarchitectuur. “Iedere organisatie heeft nood aan een hoge bereikbaarheid van het netwerk, ook kmo’s. Netwerkswitches bouwen de redundantie in die nodig is om het netwerk ten allen tijde up te houden. Wat wel afhankelijk is van de grootte van de organisatie, is hoeveel niveaus nodig zijn op het netwerk.”
De switcharchitectuur vormt de basis voor de efficiëntie en prestaties van het hele netwerk. Een tweelaags netwerk bestaat uit een (of meerdere) distributieswitches, waar vervolgens toegangsswitches aanhangen. De toegangsswitches staan op de onderste trap in de hiërarchie en geven datapakketten door naar aangesloten end-point apparaten, bijvoorbeeld via een access point waarmee het apparaat verbinding zoekt.
De distributieswitch is de verdeler op het netwerk, en wordt tussen de kern en de toegangslaag geplaatst. De taak van dit type switches is ervoor zorgen dat de juiste datapakketten tot bij de juiste apparaten in de toegangslaag komen. De distributieswitches categoriseren het gegevensverkeer vanuit de kern en sturen ze door naar de toegangsswitches.
In de kern
“In veel situaties is een tweelaagse netwerkarchitectuur voldoende. Maar een organisatie die bijvoorbeeld over meerdere gebouwen op een campus of zelfs meerdere campussen beschikt, heeft nood aan een extra kernswitch die praat met de distributie- en toegangsswitches. Een drielaagse architectuur biedt hoge prestaties en maximale betrouwbaarheid voor grotere netwerken zegt Müller.
De kernswitch neemt in een drielaagse architectuur de rol van centraal knooppunt op. Ze zijn verantwoordelijk voor het routeren van gegevens vanuit de kernlaag naar de onderste lagen van het netwerk. De prestaties van het hele netwerk zijn afhankelijk van hoe goed de kernswitch zijn taak vervult.
Om grote hoeveelheden gegevens te routeren, is het niet ongebruikelijk om ook meerdere kernswitches in de netwerkkern te plaatsen. Dit helpt onder meer het voorkomen van drukte op gegevenspakketten die storingen van de kernlaag veroorzaken. Het is dus van groot belang om kernswitches met voldoende capaciteit te plaatsen in hiërarchische ethernetnetwerken.
Lancom breidde onlangs zijn switchportfolio uit met de CS-8132F, het nieuwe topmodel uit de stal van de netwerkspecialist. Deze switch is ontworpen om multi-level campusnetwerken te ondersteunen. Met krachtige specificaties, zoals 32 100G QSFP28 poorten en een switchcapaciteit van 6,4 Tbit/s, moet de switch netwerken helpen voorbereiden op bandbreedte-intensief gebruik.
Multigigabit
Dat is ook broodnodig, want de netwerkindustrie zit niet stil. “De ontwikkeling van wifi beïnvloeden mee de netwerkvereisten”, stelt Müller vast. “Sinds Wifi 6 praten we over multigigabitinternet: 10 Gbit-poorten zijn realiteit. POE+ (Power over Ethernet volgens IEEE 802.3at) is niet meer goed genoeg omdat het gebruik van de drie frequentiebanden die nu beschikbaar zijn met Wi-Fi 6E en Wi-Fi 7 meer energie verbruikt. High Power PoE++ (volgens IEEE 802.3bt) met tot 90 W capaciteit per poort wordt de nieuwe standaard.”
“Switches moeten ook krachtiger worden om die evolutie te ondersteunen, in alle lagen van het netwerk. Wifi 7 vereist, omwille van de hoge prestatiegegevensvolumes op toegangsniveau, een doorvoercapaciteit tot 25 G voor distributieswitches en tot 100 G in de kernswitch. Dat is meer dan het dubbele dan wat vandaag voor Wifi 6E nodig is. Je hebt krachtige architectuur nodig om je netwerk klaar te maken voor de komst van Wifi 7”, besluit Müller.
Sinds Wifi 6 praten we over multigigabitinternet. Netwerkarchitectuur moet voldoende krachtig zijn om dit te dragen.
Michael Müller, VP Wired & Wireless LAN bij Lancom Systems
Dit is een redactionele bijdrage in samenwerking met Lancom Systems. Kijk hier meer voor meer informatie over hun aanbod van switcharchitecturen voor campusnetwerken.