De veiling van 5G-spectrum in België vond best laat plaats. Toch lijkt het erop dat ons land geen belangrijke achterstand meer heeft. Sterker nog: de uitrol van 5G in een B2B-context gaat erg goed.
België is goed bezig met de transformatie van 5G. Dat zijn niet onze woorden: op het Mobile World Congress in Barcelona horen we langs alle kanten positieve geluiden. Providers, infrastructuurpartners en zelfs private 5G-specialisten loven de inzet en strategie van ons land.
Politieke sabotage
Dat is enigszins verrassend. Ons land was immers rijkelijk laat met de verdeling van radiospectrum voor de uitrol van 5G. Dat was het rechtstreeks gevolg van politiek gehakketak over de verdeling van het geld dat die veiling zou opbrengen. Zowel federale regering als deelstaten wilden een voldoende groot deel van de koek. Hoewel er geen enkele reden was om de veiling niet al te organiseren en het geld achteraf te verdelen, besloten politici in 2019 toch om de kwestie te blokkeren. Pas midden vorig jaar, drie jaar na het mislukte akkoord rond de veilig, werd het Belgische spectrum eindelijk verdeeld.
De politieke vertraging kon mogelijk flinke implicaties hebben. Zonder radiospectrum kunnen operatoren immers geen netwerk uitrollen. De vrees was dat het uitstel van de veiling ervoor zou zorgen dat ons land een enorme achterstand zou opbouwen tegenover de rest van Europa en de wereld. Uiteindelijk is het zo’n vaart niet gelopen. Enkele slimme beslissingen in de marge, samen met een subsidieprogramma, zorgen ervoor dat België er op het vlak van 5G best goed voorstaat.
Versoepelde normen en subsidies
Dat komt voor een stuk omdat operatoren ook voor de spectrumveiling al voorwaardelijk aan de slag konden met 5G. “Vlaanderen is snel geweest met de versoepeling van spectrumnormen”, vertelt Werner De Laet, CTO bij Orange België. De versoepelde regels lieten verschillende partijen waaronder Orange toe om aan de slag te gaan met testnetwerken. In de haven van Antwerpen werd in 2019 al met zo’n project gestart. Via testnetwerken konden providers maar ook bedrijven al ervaring opdoen met 5G.
De Laet denkt dat ons land onder andere daarom niet achterloopt op andere Europese landen. Bijkomend staat België op het punt om subsidies uit te keren aan verschillende 5G-pilootprojecten. De Laet: “Moest er toch een achterstand zijn, dan wordt die met het subsidieprogramma zeker weggewerkt.”
Moest er toch een achterstand zijn, dan wordt die met het subsidieprogramma zeker weggewerkt.
Werner De Laet, CTO Orange België
In totaal wil onze overheid 24 miljoen euro investeren in projecten die inzetten op innovatie met de hulp van 5G, AI en edge computing. De toekenning van die subsidies zou oorspronkelijk op het einde van vorig jaar gebeuren, maar gebeurde nu pas. In de wandelgangen van MWC hoorden we vooraf al dat de toekenning op til was, maar het bevoegde kabinet van minister De Sutter was onbereikbaar voor commentaar.
lees ook
België investeert 20 miljoen euro in 5G-projecten
De Laet verwacht dat het subsidieprogramma volstaat om een lokale innovatiespurt uit te lokken. Dat zal ervoor zorgen dat ons land wat 5G betreft mooi kan meespelen op het niveau van de rest van Europa.
B2B-concurrentie
De resultaten van de 5G-veiling vorig jaar geven België nog een andere troef. We krijgen met Citymesh en NRB immers twee nationale operatoren die zich zullen toespitsen op de B2B-markt. “Dat België twee B2B-spelers heeft, is vrij uniek”, zegt Fabrice Sancho, General Manager bij Ericsson BeLux. Hij verwacht dat NRB en Citymesh samen met Digi hard zullen inzetten op 5G in ons land.
Dat er van het begin af aan gemotiveerde concurrentie aanwezig is op de zakelijke 5G-markt, houdt iedereen scherp. In feite zijn er met Orange, Proximus en Telenet bijgeteld vijf operatoren actief op ons grondgebied die bedrijven willen helpen om digitale innovaties uit te rollen met de hulp van 5G.
Privaat spectrum
En als dat niet volstaat, dan kunnen organisaties een privaat 5G-netwerk overwegen. Ook daar heeft België een streepje voor, merkt Parm Sandhu, Vice President Enterprise 5G Products & Services bij NTT op. “België heeft er van het begin af aan aan gedacht om spectrum opzij te zetten voor private 5G-netwerken”, zegt hij.
NTT werpt zich op als globale partner voor de uitrol van private 5G-netwerken bij bedrijven, waardoor Sandhu een goed zicht heeft op de beschikbaarheid van spectrum in andere landen. “Bijlange niet overal heeft de overheid er meteen aan gedacht om spectrum te reserveren”, merkt hij op.
Bijlange niet overal heeft de overheid er meteen aan gedacht om spectrum te reserveren.
Parm Sandhu, Vice President Enterprise 5G Products & Services NTT
Het bedrijf heeft best hoge verwachtingen voor ons land wat betreft private 5G. We begrijpen dat er al ruime interesse is, al blijven concrete namen van klanten voorlopig nog uit. NTT koos enkele jaren geleden in ieder geval voor België om zijn Europees innovatiecentrum neer te poten.
Gezonde fundering
Orange als provider, Ericsson als infrastructuurspecialist en NTT als private 5G-speler: alle drie bevestigen ze vanuit hun expertise dat België er wat betreft 5G goed en concurrentieel voorstaat. De impact van het politieke falen rond de veiling blijkt zo voor de industrie erg beperkt te zijn. Op sommige vlakken lijken onze providers en bedrijven zelfs voor te lopen. De huidige situatie rust stabiel op vier pijlers:
- Voldoende mogelijkheid voor providers om voor de veiling aan de slag te gaan met 5G,
- Een subsidieprogramma dat innovatie zal accelereren,
- Brede concurrentie op de zakelijke 5G-markt,
- Spectrum gereserveerd voor private 5G-uitrol.
Daar mogen we nog een stevige lokale innovatiedrang bij tellen. Op MWC sprong het Belgische paviljoen weer in het oog, en niet alleen omwille van de toog met Belgische bieren in het midden. Het paviljoen stond weer tjokvol met Belgische bedrijven met innovatieve oplossingen die lokaal en internationaal relevant zijn. Zo denken we aan Inmanta, dat vanop een klein standje uitpakt met de oplossing voor vervelende complexiteit in de uitrol van private 5G.
Het ziet er naar uit dat België door het oog van de naald is gekropen. De saga rond de veiling is niet voor herhaling vatbaar, maar heeft gelukkig geen al te grote stempel gedrukt. Eigenlijk zijn de kaarten gunstig geschud: tijd om daarvan te profiteren.