Thuiswerk zonder zorgen: vier tips voor betere wifi

wifi

Nu velen onder ons als gevolg van de corona-pandemie hele dagen thuis zitten, worden onze thuisnetwerken intensiever dan ooit gebruikt voor zowel werk als ontspanning. Een degelijk internetabonnement is dan een eerste vereiste, maar om overal in huis zorgeloos online te kunnen, moet ook je wifi op orde staan.

We schreven het eerder al in onze artikels met de basics over thuiswerk en zes tips om beter te videovergaderen: een goede internetverbinding is onmisbaar voor wie op een efficiënte manier wil kunnen telewerken. Je moet op een stabiele manier toegang krijgen tot bestanden en applicaties van je werk, en zonder frustratie kunnen communiceren met collega’s.

In de praktijk verbinden de meeste apparaten tegenwoordig draadloos met het internet, dus moet er overal in huis – of toch zeker op je werkplek – een goed wifi-signaal beschikbaar zijn. Ondervond je de voorbije dagen dat er nog ruimte is om je wifi-netwerk te verbeteren? We geven enkele tips. Sommige kan je onmiddellijk toepassen, andere vragen wat meer werk of een (kleine) investering.

De juiste plaats

Een eerste ingreep die vaak over het hoofd wordt gezien, is de plaatsing van je router. Gebruik je de modemrouter van je provider, dan hangt of staat die wellicht dicht bij waar de kabel in huis binnenkomt, vaak zelfs in een kelder of garage. Dat is doorgaans niet de beste plaats om het hele huis van stabiel draadloos internet te voorzien. Het wifi-signaal verzwakt naarmate je verder weg stapt van het toestel en de straling door muren of plafonds heen moet.

Het wifi-signaal verzwakt naarmate je verder weg stapt van het toestel en de straling door muren of plafonds heen moet.

Idealiter plaats je de router ergens centraal in je woning, zodat het signaal in alle richtingen even ver reikt en je hele huis wordt gedekt. Het is evenwel niet evident om de modemrouter van je provider te verplaatsen. Ons advies is om de routerfunctionaliteit van de modem uit te schakelen, en er een eigen router of access point achter te hangen op een strategische plaats. Kan dat niet centraal in huis, hang hem dan op z’n minst kort bij je werkplek, zodat je daar van een snelle verbinding geniet.

Een draadloze router stuurt zijn signalen rond via antennes, waarvan je de positie meestal kan aanpassen. Onthoud daarbij dat de antennes hun signalen in een donut rond zich heen uitsturen, zodat je ze optimaal kan richten. Staat een antenne recht overeind, dan is dat goed voor de apparaten op dezelfde verdieping, maar minder voor toestellen die zich een verdiep hoger of lager bevinden.

Stoorzenders

De optimale plaatsing van je router wordt nog verder bemoeilijkt door allerlei stoorzenders in huis. Zeker op de 2,4 GHz-band is het dringen geblazen. Deze band wordt vervuild door straling van bijvoorbeeld de magnetron, draadloze telefoons en babytelefoons, en zelfs TL-lampen. Plaats je router dus uit de buurt van dit soort apparaten.

Een andere oplossing is om zoveel mogelijk de 5 GHz-band te gebruiken, maar niet elk apparaat ondersteunt die frequentie. In de regel raden we aan om altijd voor de snellere 5 GHz-band te kiezen wanneer dat mogelijk is. Daar staat wel een korter bereik tegenover, dus hou daar rekening mee als je je ver van de router bevindt. Het 2,4 GHz-signaal is trager, maar reikt verder.

Verberg de router niet achter een aquarium of in een metalen kast.

Andere stoorzenders zijn onder meer beton, baksteen, metaal en water. De wifi-signalen kunnen hier niet goed doorheen. Verberg de router dus niet achter een aquarium of in een metalen kast, het zal je wifi-bereik niet ten goede komen.

Tot slot kunnen ook je buren voor hinder zorgen. Zeker in een appartement of rijhuis zijn er nog veel andere wifi-netwerken om je heen. Die kunnen elkaar allemaal op een negatieve manier beïnvloeden. Gelukkig zijn er meerdere kanalen waarop je draadloos netwerk kan worden uitgezonden. De router kiest automatisch een kanaal, maar wanneer dat overbevolkt is, kan je in de instellingen van het apparaat duiken om een ander te kiezen. Je kan een app zoals WiFiman op Android of inSSIDer op pc gebruiken om te zien welke netwerken op welke kanalen actief zijn.

Netwerk uitbreiden

Heb je na bovenstaande ingrepen nog altijd geen stabiele wifi-verbinding in je thuiskantoor, dan wordt het stilaan tijd om de geldbuidel open te trekken. Bekijk eerst of je aan een nieuwe router toe bent. Draadloze technologie evolueert en de modemrouter die je internetprovider enkele jaren geleden bij je installeerde, is vandaag hopeloos verouderd. Zelfs de nieuwste modellen van Telenet en Proximus zijn nog niet mee met de recentste ontwikkelingen van de wifi-standaard. Vandaag wil je minstens een router in huis hebben die Wifi 5 (802.11ac) ondersteunt. Wie helemaal klaar wil zijn voor de toekomst, kan een Wifi 6-compatibele router overwegen, al zijn die momenteel nog schaars.

Zelfs de beste router is geen garantie op een wifi-netwerk dat je hele woning dekt. Als de oppervlakte te groot is of er veel stoorzenders zijn, moet je extra hulp voor de router inschakelen. Daar bestaan verschillende oplossingen voor, die niet alleen verschillen in prijs, maar ook in performantie en de technische kennis die je nodig hebt om het te installeren. De eenvoudigste oplossing is een range extender. Range extenders pikken het draadloze signaal van de router op en breiden het uit door een tweede netwerk uit te zenden. Omdat een range extender zelf een degelijke ontvangst nodig heeft om dat signaal te kunnen versterken, is de plaatsing cruciaal voor een goede werking.

Zelfs de beste router is geen garantie op een wifi-netwerk dat je hele woning dekt.

Wie het inzicht had om ethernetkabels naar alle kamers in huis te leggen, kan het wifi-netwerk via één of meer access points uitbreiden. Een access point is bekabeld verbonden met de router en functioneert als een soort satelliet waar draadloze apparaten mee kunnen connecteren, om de verbinding vervolgens over ethernet verder te zetten. Dat is een stabielere en performantere oplossing dan range extenders, maar praktisch niet altijd haalbaar. Een andere bekabelde – maar minder performante – oplossing, is via powerline adapters. Die versluizen het internetsignaal vanaf de router over het elektriciteitsnet naar een andere locatie in huis, om het daar opnieuw draadloos te verspreiden. De kwaliteit van deze oplossing wordt beïnvloed door de ouderdom van je elektriciteitsnet en hoe de stroomkringen zijn georganiseerd.

Mesh

Bovenstaande oplossingen helpen om ad hoc een netwerk uit te breiden. Ze vereisen, in meer of mindere mate, manueel werk om alles in te stellen. De laatste jaren zien we echter steeds meer mesh-oplossingen op de markt verschijnen, die de configuratie van je netwerk uit handen nemen. Daarbij wordt een router met enkele access points gebundeld in één pakket. Het geheel laat zich door middel van een app instellen en de hardware neemt al het configuratiewerk uit handen, zodat je zonder netwerkkennis je hele huis van een performant wifi-netwerk kan voorzien.

Het enige nadeel is dat mesh-netwerken nog relatief duur zijn. Heb je bovendien eerder al investeringen gedaan in je draadloos netwerk, dan kan je die bijna altijd weer overboord gooien. Bijna alle fabrikanten, zoals Netgear Orbi of Linksys Velop, kiezen ervoor om nieuwe totaalsets in de winkel te leggen, die niet compatibel zijn met oude hardware. Alleen AVM pakt het anders aan, door zowel nieuwe als oude hardware van mesh-functionaliteit te voorzien via een software-update. Op die manier heb je meer controle over de hardware die je gebruikt en kies je zelf hoe je netwerk er uitziet.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home