Met Google, Amazon en Apple aan boord belooft Matter het slimme kantoor te lanceren

Matter beloofd een baanbrekende samenwerking te worden tussen 210 fabrikanten van slimme apparaten. Slagen zij in hun opzet, dan wordt het mogelijk slimme toestellen in een vingerknip aan elkaar te koppelen. Deze toestellen moeten bovendien niet van één fabrikant komen, dus combineer erop los. Komt er volgend jaar eindelijk een doorbraak voor slimme kantoren of is Matter niet zo slim als het zich voordoet?

Het slimme kantoor is nog steeds een kantoor van de toekomst. Hoewel automatisering en technologieën hun plek vinden op de werkvloer, is er nog een lange weg te gaan. Daar treffen voornamelijk de producten van slimme apparaten schuld, want compatibel zijn met toestellen van de concurrent is uit den boze. Slimme toestellen koop je dan ook beter bij één producten aan, om te voorkomen dat producten weigeren samen te werken of voortdurend foutmeldingen geven.

Na wat uitproberen is het tijd om opnieuw te proberen. Een heleboel bedrijven zagen in dat het de hoogste tijd was slimme apparaten aantrekkelijk te maken. Amazon, Google, Apple, Samsung, iRobot, Signify (Philips Hue), Ikea en nog veel meer ontwikkelaars van slimme toestellen, werden aan boord gehaald door de Connectivity Standards Alliance (CSA). Zij realiseren samen een opensource verbindingsstandaard, Matter.

Eenvoudig koppelen

Nu meer dan 200 bedrijven de handen in elkaar slaan, komt het slimme kantoor een stuk dichterbij. Matter werkt samen met bekende verbindingen wifi, bluetooth en ethernet. Op die manier wordt alles verbonden met het lokale netwerk en kunnen apparaten eenvoudig met elkaar koppelen.   

Nu kan je jezelf afvragen waarom grote fabrikanten van slimme toestellen zomaar samenwerken met anderen. Zij willen toch graag dat hun eigen product het beste verkoopt? Dat klopt. Matter vormt alleen geen bedreiging voor Alexa van Amazon, Apple HomeKit of Google Home. Het biedt enkel de ondersteuning en middelen voor verschillende apparaten om met elkaar te communiceren. Beslist een fabrikant niet mee te doen, dan valt die wellicht binnenkort uit de boot. Want voor consumenten wordt een slim apparaat dat niet of moeilijk kan koppelen veel minder interessant.

lees ook

EU onderzoekt risico op monopolievorming in IoT-markt

Lokaal internet

Matter moet communiceren door gebruik te maken van dezelfde mechanismes als het internet. In de beginfase zal het daarvoor steunen op bestaande verbindingstechnologieën (wifi, bluetooth en ethernet). Dat is reeds in ieder kantoor aanwezig. De grote groep aan bedrijven verwacht daarom dat de adoptie van Matter snel een eenvoudig zal verlopen en dat is niet onterecht.

Alles lokaal opzetten heeft namelijk nog een belangrijke troef. Zou de internetconnectie even wegvallen, dan blijven de slimme apparaten namelijk gewoon verder werken. De internetconnectie is slechts nodig voor het installeren van nieuwe updates. Dat verhaal verandert eens je de cloud erbij betrekt. Om de cloud loopt Matter dus met een boog heen, want ook aan de privacy en veiligheid doet het lokale netwerk goed.

Nieuwe verbinding

Bovenop de vermelde verbindingen, werkt Matter nog samen met één verbinding die voor velen minder bekend in de oren zal klinken: Thread. De verbindingsstandaard werd ontworpen door Nest, ook een ontwikkelaar van slimme apparaten, en Weave in 2014.

De verbinding is belangrijk voor gebruikers die het slimme kantoor solide willen maken. De belangrijkste punten waar Thread mee uitpakt zijn snelheid en betrouwbaarheid. Slimme apparaten verwerken enerzijds heel snel de commando’s die je op ze afvuurt. Anderzijds zal het netwerk niet instorten als er per ongeluk een hub wordt verwijderd.    

Minder toestellen nodig?

Het is mogelijk om alle toestellen te beheren met een Matter home. Voorwaarde om daaraan te koppen is alleen dat het toestel het juiste certificaat moet dragen. Is dat niet het geval, dan kan je de apparaten automatiseren en beheren met de hubs van het toestelmerk.

Voor dat laatste puntje moet Matter zichzelf dus nog bewijzen. Werken in de toekomst inderdaad alle toestellen van de 210 samenwerkende merken met Matter home, dan scoort Matter goed op alle vlakken. Google, Amazon en Apple deelden in ieder geval het certificaat nog niet uit voor toestellen die binnenkort op de markt verschijnen. Het is nu afwachten of zij zich volledig zullen toewijden aan Matter of toch nog enkele troeven achter de hand houden.

Het is aan de fabrikanten, de platformbedrijven en dergelijke om te begrijpen hoe ze het beste kunnen innoveren

Kevin Po, senior productmanager bij Google

Volgens verschillende bedrijven zijn er nog andere manieren om uniek te zijn in een Matter-omgeving. “Het is aan de fabrikanten, de platformbedrijven en dergelijke om te begrijpen hoe ze het beste kunnen innoveren”, vertelt Kevin Po, senior productmanager bij Google en lid van het CSA-board. Met andere woorden zullen de fabrikanten een service moeten aanbieden die meerwaarde geeft.

Momenteel is er over de toekomst van Matter nog geen zekerheid. Uit de samenwerking is nog geen resultaat gerold. De eerdere deadline, eind 2020, wordt genadeloos voorbijgelopen en volgend jaar probeert de groep het gewoon opnieuw.

lees ook

Zakendoen met slimme toestellen en AI: de toekomst van bedrijven volgens Mendix

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home