Google toont Android 12: flinke redesign met meer controle over privacy

Meer privacy, maar minder verregaand dan Apple

Met Android 12 plant Google een grote redesign van het mobiele besturingssysteem, zonder daarbij aan de vertrouwde manier van werken te raken. Op het vlak van privacy en controle komen er nieuwe en handige functies bij.

Google toont tijdens Google I/O hoe Android 12 er zal uitzien. Het besturingssysteem wordt herwerkt met een nieuwe designtaal die Google Material You noemt. Die You wijst naar de verregaande automatische personalisering die voortaan in Android zit ingebakken. Kies je bijvoorbeeld een andere achtergrond, dan stelt het OS meteen een heel kleurenschema voor dat daarbij past.

Animaties en knoppen in Android 12

De hele look en feel van Android verandert met Android 12, al blijven alle belangrijke functies wel op dezelfde plaats zitten. De nieuwe versie brengt zo een splinternieuw jasje met zich mee, zonder al te drastische wijzigingen onder de motorkap. Dat uit zich onder andere in een veelvoud aan nieuwe animaties, die minder belastend moeten zijn voor de telefoon en dus ook op lichtere toestellen vlotter zullen werken.

Verder schrikt Google er niet voor terug om de nodige plaats te claimen op je scherm. Het snelle instellingenmenu dat je opent door van bovenaan het scherm naar omlaag te swipen, neemt voortaan het hele display in beslag. De knopjes waarmee je bijvoorbeeld de wifi aan- en uitzet, worden erg grote ballonnetjes waarop veel meer informatie te zien is.

Die designfilosofie trekt Google door in heel Android 12. Zo krijgen ook de widgets een belangrijke update, al is Google daarvoor ook afhankelijk van het enthousiasme van ontwikkelaars. De widgets waren ooit een troef van Android tegenover iOS, maar het ecosysteem is vandaag een onoverzichtelijk rommeltje. Als het van Google afhangt, komt daar verandering in.

Nieuw privacy-dashboard

Belangrijker dan de visuele aanpassingen zijn de vernieuwingen inzake privacy. Google lanceert eerst en vooral een nieuw privacy-dashboard. Daarin ontdek je op een heel overzichtelijke manier welke toepassingen precies gebruik maken van welke sensoren. Via een tijdslijn krijg je bijvoorbeeld een overzicht van welke apps wanneer beroep hebben gedaan op de camera of de GPS. Je kan via het dashboard meteen toestemmingen aanpassen.

Google zal voortaan bovenaan in de statusbalk van Android 12 duidelijk weergeven wanneer een app sensoren zoals de microfoon of de camera gebruikt, zodat een toepassing dat niet stiekem kan doen. Via het snelle instellingenmenu krijg je zelfs de optie om toegang tot een sensor snel te annuleren.

Android 12

In de marge van die functionaliteit voorziet Google meer granulariteit in de toegang van apps tot je locatie. Met de update kan je een app toegang geven tot je precieze locatie zoals vandaag, maar ook tot een vagere locatie bij benadering. Daarbij weet de app waar je ongeveer bent, maar meer niet. Dat is handig voor bijvoorbeeld je weer-toepassing, die wil moet weten in welke gemeente je zit maar niet in welk huis op welke straat.

Veilige enclave

Voor AI en machine learning introduceert Google de Private Compute Core in Android 12. Dat is een softwarematig afgeschermde omgeving binnen het besturingssysteem. Binnen die beveiligde omgeving draait Google AI-functies die gebruik maken van gevoelige data. Denk aan live ondertiteling tijdens een videocall of de Smart Reply-functie die je berichten leest en een snel antwoord voorstelt.

De functionaliteit vereist de analyse van erg persoonlijke data en dat gebeurt voortaan in de afgeschermde Private Compute Core, die enkel via een strak beveiligde API toegankelijk is. Zo wil Google je garanderen dat de persoonlijke informatie nooit van je toestel verdwijnt naar bijvoorbeeld de cloud. AI-rekenwerk gebeurt beveiligd en lokaal. De Private Compute Core is helemaal opensource zodat de ontwikkelaarsgemeenschap de veiligheid ervan kan verifiëren.

Wat met advertenties

Wat ontbreekt, is een duidelijk antwoord op de App Tracking Transparancy-functie van Apple. Die pas geïntroduceerde functionaliteit van de concurrent beperkt de toegang van applicaties tot het tracking-ID van je telefoon. Zo kan Facebook niet zonder je toestemming gebruik maken van de unieke identiteit van je telefoon op gerichter advertenties te serveren, tenzij je daar de toestemming voor geeft. Advertenties blijven de grootste bron van inkomsten voor Google, dat voorlopig niet staat te springen om gelijkaardige beperkingen in te voeren. Uit de eerste cijfers van Apple blijkt bovendien dat maar weinig gebruikers hun toestemming geven wanneer ze de keuze hebben.

Google zal Android 12 in de herfst lanceren. De grote update komt dan meteen naar Google Pixel-telefoons. Hoe lang andere fabrikanten er over zullen doen om Android 12 uit te rollen, is zoals steeds afwachten.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.