Van multicloud tot kwantumcomputing: 5 voorspellingen voor 2023

Van een pandemie tot een economische crisis en een oorlog … De voorbije jaren zijn onze bedrijven danig op de proef gesteld. Voorspellen wat er in 2023 op ons afkomt, is dan ook niet eenvoudig. Dit zijn in elk geval dé vijf trends die bij NetApp in het komende jaar op de radar staan.

1. De opmars van evolved cloud en multicloud zet zich verder

Steeds meer services verhuizen van een on-prem omgeving naar de cloud, waardoor ook het belang van multicloud in 2023 zal blijven toenemen. Onderzoeksbureau Gartner verwacht zelfs dat we op het vlak van uitgaven voor on premises versus cloud tegen 2025 een kantelpunt zullen bereiken.

Natuurlijk is deze voorspelling over migratie naar de cloud weinig verrassend, maar we verwachten dat de trend het komende jaar nog zal versnellen. Dit is enerzijds het gevolg van problemen in de toeleveringsketen waardoor klanten voor hun inkoopuitdagingen verder moeten kijken dan hardware op locatie. En aan de andere kant ondersteunt die verschuiving ook de duurzaamheidsdoelstellingen die ze nastreven.

De snelle adoptie van multicloud is eigenlijk nog interessanter. Zo gebruikt al 89% van de bedrijven meerdere clouds voor het beheer van IT-diensten, activiteiten en infrastructuur. Sommige organisaties zijn wellicht uit noodzaak of zelfs per toeval in zo’n multicloud omgeving beland.

Natuurlijk is deze voorspelling over migratie naar de cloud weinig verrassend, maar we verwachten dat de trend het komende jaar nog zal versnellen.

Stephane Jacobs, Senior Manager Solutions Engineering Belux & Defino bij NetApp

Door de problemen in de toeleveringsketen hebben ze zich aangesloten bij meerdere cloudproviders die hen met het oog op innovatie de nodige veiligheid, schaalbaarheid en flexibiliteit buiten hun datacenter garanderen. In de praktijk is alles hierdoor onnodig complex geworden en daarom richten bedrijven het vizier nu steeds vaker op gemeenschappelijke diensten voor alle clouds.

2. Bedrijven gaan op zoek naar nichevaardigheden

De shift naar multicloud heeft ook een impact op de vaardigheidskloof waar bedrijven al jaren mee kampen. De felle strijd om talent aan te werven en aan boord te houden verschuift naar het aantrekken van nichevaardigheden. Het is immers niet eenvoudig om mensen te vinden die in één bepaalde cloud vaardig zijn. Teams samenstellen die in meerdere clouds kunnen werken, wordt daarom een behoorlijke uitdaging en zal ook na 2023 nog lang een focuspunt blijven.

Bedrijven hebben bovendien teams nodig die kunnen innoveren en bouwen. Maar als werknemers zich enkel met uitvoerende taken bezighouden, is er voor die innovatie niet veel ruimte. Uiteindelijk zullen organisaties steeds vaker de voorkeur geven aan potentieel boven talent. Daarvoor moeten ze ook bereid zijn om hun teamleden de opleiding te geven die ze nodig hebben om te slagen.

3. Leveranciers moeten kunnen aantonen dat ze duurzaam zijn

Duurzaamheid zal in 2023 alleen maar belangrijker worden. In die mate zelfs dat IT-klanten meer en meer gegevens vragen om de beweringen van hun verkopers te staven. Leveranciers moeten aantonen dat ze effectief streven naar meer duurzaamheid in hun waardeketen en dat zij producten maken die de vraag naar duurzame oplossingen ondersteunen. Ze zullen harder moeten inzetten op het verhogen van de energie-efficiëntie van hun faciliteiten en apparatuur.

Daarnaast moeten ze klanten middelen aanreiken om hun data te categoriseren en na te gaan wat effectief is in de cloud. Als we bedenken dat 68% van onze data slechts één keer gebruikt wordt, dan zou het verplaatsen van ongebruikte gegevens naar de cloud een positieve impact kunnen hebben op de planeet. In de cloud kan de data immers worden gelaagd en bewaard als koude opslag.

4. Cyberstrategieën leggen de nadruk op detectie en snel herstel

Een virus, een economische crisis, een oorlog, … De wereld van vandaag is de ideale voedingsbodem voor cybercriminaliteit en dus moeten bedrijven hun cyberweerbaarheid voortdurend verhogen. Om data de klok rond te beschermen en snel te kunnen herstellen, rekenen ze meer dan ooit op IT-tools.

Organisaties beseffen dat het niet meer de vraag is of ze zullen worden aangevallen, maar wel wanneer en hoe vaak. Vroeger was een cyberbeveiligingsstrategie vooral gericht op het anticiperen op een aanval. Nu draait het veel meer om hoe je gaat reageren tijdens een aanval en hoe je na een incident snel weer herstelt. Detectie, bescherming en herstel zijn de kernwoorden van cybersecurity in 2023.

5. Hybride kwantumcomputing verschuift van theorie naar praktijk

Bepaalde componenten van AI-technologie worden doorgegeven aan kwantumsystemen. Een mix van traditionele HPC en kwantum zal helpen om enkele van de meest complexe problemen op te lossen. Deze trend dwingt bedrijven ook om meer na te denken over het versleutelen van hun data. Criminelen zijn steeds creatiever in het vinden van achterpoortjes en bedrijven moeten even geraffineerd zijn als het gaat over hun securitymaatregelen.

Criminelen zijn steeds creatiever in het vinden van achterpoortjes en bedrijven moeten even geraffineerd zijn als het gaat over hun securitymaatregelen.

Stephane Jacobs, Senior Manager Solutions Engineering Belux & Defino bij NetApp

Hoewel dit niet van vandaag op morgen zal gebeuren, moeten we beseffen dat kwantumcomputing op termijn een bedreiging zal vormen voor gegevensencryptie. Terwijl onze huidige computers tientallen jaren nodig hebben om versleutelingsalgoritmes te breken, zal kwantum in staat zijn om bestaande encryptieprotocollen in minder dan een decennium te kraken.

Stel je voor dat je een militair gevechtsvliegtuig ontwerpt en bouwt, wat al gauw meer dan tien jaar in beslag neemt; vervolgens is het toestel twintig jaar in dienst en nadien moet alle data over het vliegtuig en zijn missies nog eens twintig jaar geheim blijven. In totaal moet de informatie dus meer dan 50 jaar beschermd worden. In heel die periode hoeft een cybercrimineel de data slechts één keer te stelen en daarna geduldig wachten op de nodige kwantumkracht om alles te ontcijferen. We moeten dus veel meer nadenken over de manier waarop we onze data beschermen en rekening houden met zowel simpele diefstalmethoden als meer geavanceerde versleutelings- en ontgrendeltechnieken.

Daarnaast is het natuurlijk wel een goede zaak dat we vooruitgang boeken in cybersecurity en streven naar een cloud-gebaseerde aanpak waarmee we problemen oplossen die ooit onoplosbaar leken.


Dit is een aangeleverde bijdrage van Stephane Jacobs, Senior Manager Solutions Engineering Belux & Defino bij NetApp. Meer informatie over hun oplossingen vind je hier.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home