[adv] Van cloud tot security en AI: hoe NetApp en Simac hun klanten al 20 jaar versterken

[Advertorial] Het nieuwe goud, de nieuwe olie … Geen gebrek aan metaforen om het belang van data in de samenleving te beschrijven. Wat twintig jaar geleden al een trend was toen NetApp en Simac voor het eerst de handen in elkaar sloegen, is vandaag overal ingeburgerd. Veel organisaties staan of vallen met de beschikbaarheid van data. Gelukkig kunnen de klanten van NetApp en Simac altijd van toekomstbestendige oplossingen genieten.

Simac draait als strategische ICT-integrator al een halve eeuw mee. Het bedrijf is in verschillende sectoren actief en beantwoordt de behoeften van organisaties met een goed doordachte selectie van oplossingen en technologieën waarin het diepgaande expertise en ervaring heeft opgebouwd. Dankzij de sterke lokale vertegenwoordiging in België zit het bedrijf altijd dicht bij z’n klanten. Net zoals Simac met die klanten graag lange termijnrelaties uitbouwt, gaan ook partnerships vaak ver terug in de tijd. Zo werkt het bedrijf al ruim twee decennia samen met NetApp, een vendor die gespecialiseerd is in slimme data-infrastructuur. Ook zelf heeft NetApp een lange geschiedenis met dertig jaar ervaring in een wereld die geen seconde stilstaat.

“We stappen altijd met een open vizier naar klanten. We luisteren naar hun uitdagingen en gaan op zoek naar een oplossing. Vaak komen we dan bij NetApp terecht”, zegt Kristof Versluys, Cross Domain Architect bij Simac. “Wat NetApp voor ons als integrator interessant maakt, is het feit dat ze veel vrijheid bieden om een creatieve oplossing uit te werken. Sommige partijen voeren druk uit om een pakket te leveren, terwijl het met NetApp perfect mogelijk is om bijvoorbeeld een andere server naast hun storageplatform te plaatsen. Bovendien is het voor gebruikers meer dan een doos. Er bestaat zelfs een echte community tussen de klanten van NetApp.”

Stabiliteit en innovatie

Die vrijheid vormt samen met open en eerlijke communicatie de basis van de langdurige relatie tussen Simac en NetApp. “We laten partners zelf kiezen in welke oplossingsdomeinen ze zich willen specialiseren”, zegt Manu Van de Vliet, Partner & Distribution Manager Belgium & Luxembourg bij NetApp. “Dankzij de kennis die Simac in huis heeft, weten we dat ze NetApp op de juiste manier in de markt positioneren, maar ook dat ze klanten uitstekend ondersteunen bij zowel de implementatie als het opvolgen van de volledige levenscyclus van een product.”

In de context van IT, waar zich iedere maand nieuwe ontwikkelingen voordoen, is stabiliteit zonder twijfel een van de belangrijkste waarden die NetApp te bieden heeft. “Het laatste wat je als klant wil, is dat je bij elke ontwikkeling nieuwe infrastructuur moet installeren. In onze ogen is dat niet alleen de verantwoordelijkheid van een integratiepartner zoals Simac, maar is het ook onze taak als vendor om technologische evoluties in onze huidige producten te integreren. Die focus op innovatie zit al dertig jaar in onze genen”, zegt Manu Van de Vliet.

“De meerderheid van de bedrijven die twee decennia geleden klant geworden zijn van NetApp en Simac, zijn vandaag nog steeds aan boord”, pikt Kristof Versluys in. “Sommige klanten gebruiken zelfs al twintig jaar hetzelfde besturingssysteem voor hun storage, terwijl alternatieve systemen aan hun vierde of vijfde update zitten. Iedere update vereist telkens nieuwe kennis. De kracht van NetApp zit in het feit dat het bedrijf innovatie creëert binnen een bestaand platform.”

Vereenvoudigde infrastructuur

In die twintig jaar samenwerking hebben Simac en NetApp heel wat trends zien passeren. De rode draad in het verhaal is de sterke focus op het vereenvoudigen van de infrastructuur van klanten. NetApp begreep al begin 2000 het belang van unified storage, de combinatie van SAN- en NAS-protocollen. Sindsdien is vereenvoudiging altijd een drijfveer gebleven. “Zodra we één platform hadden voor de on-prem omgeving van bedrijven, ging met de opmars van de cloud een tweede fase van versnippering in”, zegt Marc Gilles, Client Executive bij NetApp.

Het beheer en de sturing tussen die on-prem en cloud omgeving is erg belangrijk, onder meer om de vorming van silo’s tegen te gaan. “Dankzij data fabric hebben we beide werelden verbonden via een homogene datalaag die controle en mobiliteit kan realiseren. Niet alleen tussen on-prem en cloud, maar ook tussen Microsoft, AWS en Google. We zijn nog steeds de enige speler die een first-party service heeft bij elk van de drie hyperscalers”, aldus Gilles.

Security en compliance

Een andere reden waarom Simac vaak voor NetApp kiest, heeft te maken met cybersecurity. Als integrator werkt Simac volgens het principe van multi-layered security, met NetApp als subset binnen een groter geheel dat de data en systemen van klanten beschermt. “Storage is een essentieel onderdeel van een securitystrategie”, zegt Steven De Prins, Cross Domain Architect bij Simac. “Hoe maak je opslag veilig? Hoe zorg je ervoor dat de opslag van data efficiënt blijft? En hoe je ga gecompromitteerde data herstellen? Wij gebruiken NetApp om die multi-layered security mogelijk te maken.”

Als cloud ooit een mijlpaal was in de samenwerking tussen Simac en NetApp, dan is cybersecurity dat sinds enkele jaren evenzeer. Niet alleen stellen bedrijven zich meer vragen, ook de regelgeving blijft niet achter met kaders zoals NIS2 en DORA. “Om compliance te garanderen, zien we dat veel vendoren complexe oplossingen moeten uitdenken en aan bestaande producten moeten breien. Met NetApp garanderen we dat onze klanten compliant zijn zonder dat ze halsbrekende toeren moeten uithalen”, legt De Prins uit. “We merken dat bedrijven vooral meer end-to-end inzichten in data nodig hebben. Ook andere partijen leveren hiervoor goede technologie, maar die beschikt niet over de nodige functionaliteiten die bij NetApp inherent aanwezig zijn. De fundamenten van DORA, NIS2 en andere securitywetten zitten automatisch ingebakken in het DNA van NetApp.”

Artificiële intelligentie

Na cloud en security volgt nu ongetwijfeld Artificiële Intelligentie (AI). “Bij NetApp zorgen we ervoor dat eindklanten in staat zijn om de mogelijkheden van AI ten volle te benutten. En natuurlijk zijn we de technologie ook in onze eigen producten aan het integreren. Zo helpt AI bijvoorbeeld bij de security en wetgeving die we in ons platform opnemen”, zegt Manu Van de Vliet. “AI is ook waardevol bij de detectie van ransomware. Detectie op basis van Machine Learning-algoritmes biedt een heel dynamisch concept dat gelijke tred houdt met cyberaanvallers.”

Tot slot zijn Simac en NetApp ook klaar om op de vraag naar duurzaamheid in te spelen. “NetApp biedt via dashboards veel inzichten in duurzaamheid. Wat betekent het verplaatsen van een applicatie bijvoorbeeld voor de ecologische voetafdruk van een bedrijf? Ook dat is een vraag die steeds meer van onze klanten gaan moeten beantwoorden”, besluit Kristof Versluys.

Eén ding is zeker: na twintig succesvolle jaren blijft het partnership tussen Simac en NetApp ook nu de perfecte combinatie om klanten voor te bereiden op de toekomst. Een toekomst waarin data altijd en overal beschikbaar is – flexibel, eenvoudig, veilig en zonder silo’s.

Dit artikel kwam tot stand met de hulp van Arrow.


Dit is een ingezonden commerciële bijdrage van Netapp. De redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home