IoT voor de kmo: maak oude machines slim voor een prijsje

Geen data-analyse zonder data, maar oude toestellen slim maken kost doorgaans veel geld. Dat kan anders, vinden ze bij het Belgische Bagaar, waar de visie is dat je geen 500 euro hoeft te spenderen om een datastroom van een oude machine op te zetten. Waar schuilt het geheim?

IoT-module Hopper ziet er niet bepaald revolutionair uit. Het sobere zwarte kastje, voorzien van enkele antennes voor connectiviteit, doet weinig meer dan data van een oude machine interpreteren en die via het mobiele netwerk naar het controledashboard van een onderneming sturen. Denk aan gegevens zoals de belasting of gewoon het aantal uren dat een toestel aan het werk is geweest.

Gat in de markt

“Dat klinkt eenvoudig, maar meer hoeft het vaak niet te zijn”, vertelt Joris De Veirman, verantwoordelijk voor digital innovation & business development bij Bagaar. Hopper is het antwoord op een gat in de markt, ontdekt door het bedrijf. Niets dat Bagaar met het ding aanbiedt, is echt uniek, maar alternatieven bestaan doorgaans uit dure edge-sensoren, totale retrofitting van een toestel en gateways van fabrikanten zoals Lenovo, Dell of HP boordevol technologie.

Niets dat Bagaar met Hopper aanbiedt, is echt uniek.

Zoiets past misschien op maat van een grote enterprise, maar is overkill voor bedrijven die op kleinere schaal opereren of toestellen gebruiken die zelf maar enkele duizenden euro’s kosten. “En zelfs binnen grote ondernemingen is er veel terughoudendheid om een groot budget aan IoT te spenderen”, merkt De Veirman. Bagaar wil toestellen verbinden voor minder dan 500 euro, wat in de praktijk betekent dat uitgebreide proof-of-concepts mogelijk zijn voor minder dan 10.000 euro.

Simpel kastje

De module zelf is een kastje gebaseerd op de Cloudgate-hardware van Option. Visueel verschilt het ding vooral van de Cloudgate door het Hopper-logo op de bovenkant. De module is uitgerust met antennes voor draadloze connectiviteit via wifi of het LTE-netwerk en praat met de te verbinden toestellen in kwestie via een verbindingskaart op maat. Via die kaart interpreteert Hopper alle gangbare industriële communicatiestandaarden. “Als er toch iets minder gekend moet verbonden worden, kunnen we daar ook voor zorgen”, aldus De Veirman.

De Hopper-module zelf is niet complex en dat is precies de kracht van het ding.

Hopper interpreteert vervolgens op een heel fundamentele manier de pulssignalen die afkomstig zijn van de machines. Die worden omgezet naar een nuttiger signaal (oké of niet oké, een teller, een maat voor de belasting van het gegeven toestel, uptime…) en dan via een draadloos netwerk verzonden. “Hopper maakt gebruik van gangbare standaarden, waardoor we de signalen perfect kunnen integreren in bestaande monitoringtools als die al aanwezig zijn”, vertelt De Veirman nog.

Hopper-as-a-Service

Het resultaat voor de klant is in principe dat hij zijn huidige workflow kan gebruiken, maar plots heel wat extra informatie ter beschikking heeft. Bagaar heeft niet als missie om Hopper te verkopen, maar om organisaties te begeleiden in de volgende stap: hoe kan de nieuw verworven data nu ook echt nuttig zijn? De Veirman spreekt van Hopper-as-a-Service. “Wij integreren alles.”

Na de integratie is het niet de ambitie van het bedrijf uit het Antwerpse om ’s werelds meest innovatieve modellen uit te vinden. “Vaak zijn nuttige toepassingen erg simpel. Denk aan condition-based onderhoud, waarbij een technicus preventief naar een machine gaat nadat die een bepaalde werklast heeft verzet. Zo wordt een onverwachte stop met bijkomende kosten vermeden.” Hopper is dan ook geen controlemodule. Het ding meet alleen uit en geeft signalen door, met het toestel is het niet mogelijk om een machine ook effectief te bedienen.

Voetjes op de grond

“Er wordt heel veel over de futuristische mogelijkheden van AI gesproken”, verduidelijkt De Veirman. “Maar in de praktijk is België een kmo-land waar nog maar nauwelijks data vergaard wordt en geavanceerde AI-toepassingen helemaal niet aan de orde zijn.” Bagaar wil beide voeten op de grond houden en aanbieden wat haalbaar, betaalbaar en nuttig is, niet wat in de kijker zou springen op een internationale AI-conferentie.

België is een kmo-land waar nog maar nauwelijks data vergaard wordt.

Ervaring met het uitdenken van nieuwe businessmodellen heeft het bedrijf genoeg. Bagaar bestaat intussen tien jaar en is intussen onderdeel van Xylos. Als onafhankelijk bedrijf hielp Bagaar onder andere June met de lancering van hun model. De Veirman: “Zij bieden niet zomaar een energiemeter, ze zijn een slimme energiehandelaar die toevallig moet meten en daar konden wij bij helpen”. Ook voor een fabrikant van kinderzitjes werkte Bagaar al een PoC voor een nieuw zakenmodel uit, waarbij de as-a-service-dienstverlening centraal staat.

Instant Ink voor steenhamers

Voor Hopper heeft Bagaar al één use-case klaar uit de mijnbouwsector. Daar hielp het bedrijf om het equivalent van de Instant Ink-formule van HP Inc naar industriële steenhamers te brengen. Dergelijke hamers worden gebruikt in mobiele toestellen om terplaatse rotsen tot grind te vermalen. De dingen slijten, net zoals een inktpatroon leegloopt door gebruik. Met Instant Ink laat HP een printer als onderdeel van een abonnementsformule nieuwe patronen bestellen. Op dezelfde manier krijgt een klant te horen dat zijn hamers aan vervanging toe zijn. Het resultaat: een betere dienstverlening en meer verkoop via het officiële kanaal.

HP’s Instant Ink-model is ook toepasbaar in de industriële wereld, waar bedrijven vervangonderdelen en consumables verkopen, op welke schaal ook. Connectiviteit maakt een dergelijke service interessant.

De moeilijkheid in de case van de hamer was niet de sensor, maar de verbinding van de sensor met de omgeving en met een dashboard. Voor zoiets biedt de IoT-module een eenvoudige, betaalbare en eenvoudige te implementeren oplossing. Zijn er andere geavanceerdere oplossingen? Ja, maar die zijn duurder en in veel gevallen ‘overfit’, volgens De Veirman.

IoT op maat van België

Zo heeft Bagaar vanuit zijn kantoor in het Antwerpse Groen Kwartier voor zichzelf een typisch Belgische niche aangesneden. Met Hopper vonden De Veirman en zijn kompanen geen hardware uit, want die komt grotendeels van Options Cloudgate. Ze bedachten evenmin nieuwe IoT-standaarden en zelfs het idee om data te verzamelen is niet nieuw.

Wat Bagaar wel deed, was al die zaken combineren op een schaal die aantrekkelijk is voor onze markt. In de IT-wereld, waar alles bliksemsnel lijkt te gaan en een koffiemachine binnenkort slimmer zal zijn dan zijn gebruiker, is het soms slim om stil te staan bij de echte zakenwereld en te kijken hoe de zaken er daar voorstaan. Zo ontdekte Bagaar een gat in de markt dat Hopper op een betaalbare manier kan invullen.

Gerelateerd: Het Belgische IoT-agency Bagaar en Option slaan de handen ineen

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home